JAG OCH MITT KÖK...


 Den här bilden är nu redan från ett par, tre kvällar sedan, men den är liksom alla kvällar på en och samma gång. Det finns liksom alltid en strand och alltid en plats slå upp sitt tält, och att kocka på. Någonstans.
Och jag gillar så den där känslan av någon slags total frihet. Att det tar sin tid att koka mat så här har inte så stor betydelse - vad sjutton gör det? Tids nog får man mat.

När jag knäppte bilden ovan hade magarna redan blivit mätta och jag satt faktiskt och jobbade med ett projekt som jag har åtagit mig vid sidan om mitt "riktiga" jobb.
Att sitta på ett fårskinn, på en sandstrand i solnedgången, med en värmande brasa intill och en uppblåsbar dyna som "bord" för datorn är kanske sinnebilden av frihet i jobbet - på sitt sätt.

Kunden som skall motta min färdiga produkt vet nog inte när och var jag knåpade ihop den. Låt hen tro att det kom till på ett snofsigt kontor eller vad som helst. Verkligheten är att det föddes här, på en
ödslig strand i Koli i östra Finland. På ett fårskinn. Vid en falnande eld.
Och det blåste tillräckligt nog för att det  skulle vara myggfritt också.
Mycket skönt var det.
Som ny "bekantskap" på den här resan har jag packat med en "risukeitin". Vad man nu skall kalla den på svenska? En "kvistkokare"??? Kott-kök???

Hur som helst så är jag lite barnsligt förtjust i den här manicken! För den funkar verkligen. 
Vi poppade till och med popcorn på den så lite plus i kanten fick den allt!

Den fungerar alltså som så att man samlar kottar och andra små kvistar som sedan eldas i den här plåtburken…

Nu är den ju lite mer fix än bara en plåtburk - den funkar nämligen lite som en kakelugn, med samma princip då. Det finns dubbla väggar där luften värms upp och då blir det så mycket effektivare än bara "vanlig" eld. Det här är nog min nya favorit! Jag skall nog presentera den lite bättre en annan gång! 

Precis som jag skall ta vår tur lite hit och dit i Finland också en annan gång. Med en allvarlig varning för turistbilder från både det ena och det andra…

Men hoppeligen också någon bild som visar det vackraste av landet med de många sjöarna och de miljoner kärren, de enorma skogarna (man vet när man kört här - de är så jävla stora!) En stor del av Finland är ju bara mossa och skog - och någon sjö då…

Men mer om det i nästa inlägg. Nu ropar datorn efter laddning, och det är inget jag kan erbjuda på momangen, så jag tar och stänger av för nu. Kryper in i nya sovsäcken (och vilken sovsäck sen - mer om den också senare!) och i morgon skall det bli det resan egentligen handlar om - pilgrimsfalk. 

Tills dess - sov gott! 



Inga kommentarer: