KRÄFTSOPPA

Halloj, hoppas veckan börjat bra för er alla!

Här kommer nu reseptet på Kräftsoppan som jag lovade...



Måste kanske förtydliga att jag använder mig inte av alla(s) kräftskal, bara de osugna liksom. Jag och mina barn hör till dem som gärna äter stjärten och pillar ut köttet från klorna, men resten...nja...I våran familj är det bara gubben då som sörplar i sig allt...

Jo, jag vet vad ni tänker...men för att "försvara" mitt och ungarnas slösaktiga sätt att äta kräftor så kompenserar jag det då med att koka en soppa på resterna.



Och jag vågar påstå, att den är godare än "sörplandet";) - eller vad vet jag, jag "sörplat" ju inte...



Hur som helst, här kommer det:



Kräftsoppa


(det blir ca 4 portioner av dethär)


1 liter kräftskal

500 g räkor med skal

(eller motsvarande mängd skalade, ta då lite mer kräftskal)

1 gul lök

1/2 dl olivolja

3 msk vetemjöl

1 liter fiskbuljong

3 dl grädde

5 cl torr sherry


Skala räkorna. Fräs i en stor kastrull kräftskal, räkskal, lök och mjöl i olivoljan en stund (5 min) Tillsätt buljongen och låt allt koka i ytterligare en kvart. Sila buljongen i en annan kastrull. Tillsätt grädde och sherry.

Koka ner soppan ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.


Lägg en boll av räkor på tallriken och häll soppan försiktigt runt.

Garnera med dill eller gräslök.

Pudra över lite paprikapulver eller om du vill ha lite mera sting lite cayennepeppar.

Om jag använder cayennpeppar brukar jag ännu ösa på med en liten matsked creme fraiche.



Pröva nångång. Funkar lika bra till tex hummerskal som blivit över från nyårsfesten....


Ha en skön vecka alla!

Kram M.

Inga kommentarer: