LÅNGT UTDRAGET...

...är januari. 
Jag är smärtsamt medveten om att jag sagt det förr, att jag upprepar mig som en enkelriktad papegoja - men jag gillar inte januari speciellt mycket. Har aldrig gjort det.
På jobbet är det som att starta ekorrhjulet pånytt. Stegräknaren är nollad.
Just hade man klarat av att uppnå de där varven som var utsatta som mål för året innan. Någon dag kunde man sitta där och smälla med hängslen och pösa i sin egen förträfflighet. Man fixade det.
Siffrorna sitter där de skall. Budjeten höll och + och - ligger där på pappren i största samförstånd och i behaglig harmoni.

Och så börjar man om igen...

Det är sällan större fel på min motivation, och bara jag får upp varven på hjulet, brukar det gå rätt bra att bara rulla på. 
I januari brukar det bara vara lite motigt.

Januari är kallt, saknar ljus, man har tröttnat på snön, solen vägrar infinna sig, och jobbet smakar oxveckor, växterna blir bara långa, bleka, rangliga och...ja tråkiga.
Som så mycket i januari. 
I mitt januari.

Men jag har tänkt göra något åt min djupa klagovisa.
Om det är något jag har lärt mig här i livet, så är det att högljutt klagande sällan leder till någon som helst förbättring på någon som helst front.
För stunden kan det förvisso kännas primitivt tillfredsställande att gå omkring och muttra och puttra över alltings eländighet, men någon större hjälp lär det knappast ha. 

Så nu packar jag ner lite böcker och tänker dra.
Eftersom jag under många tidigare vintrar lagt märke till min rysliga aversion mot just januari så har jag planerat en liten flykt från eländet.

HA! Jag tänker rymma min kos!

Med mig tar jag böcker för eventuella regniga stunder.
Ulla-Lena Lundberg IS, Finlandiaprisets vinnare i fjol och en bok med ett språk som får mig att spinna som en liten gräddmätt kattunge!
Steve Hagens MEDITATION från början. Om jag skulle lära mig att förstå det här med meditation ens bättre. 
Och Christian Rönnbackas Troijalainen (Trojanen) för att en deckare är alltid bra att ha till hands - och så är ju författaren dessutom min kollega. Är boken minst lika verbalt underhållande som han är i verkligheten, så lär det också bli en njutbar läsning.


Förutom böckerna har jag packat ner karta, vandringsskor, ficklampa, kameran (förstås!) ryggsäck, regnkläder och tröjor och så lite fladdrigt att trippa omkring i på kvällarna.
Och simppare, för morgondoppet.

Här skall det kollas upp om inte januari är lite mera uthärdbar på en annan plats på jorden?



Alla fågelmatplatserna är full-laddade med läckerheter.
Om Kurre skulle lägga beslag på en av dem, så finns det tre till.
Katt- och husvakterna är vidtalade och hunden incheckad på hotell.

Så nu säger jag 
tchau!

Och återkommer om tio dagar sådär.


1 kommentar:

Grynbär sa...

Madeira är perfekt i januari :) Jag var där i januari 2009!