KRÄFTOR OCH ÅTERVINNING


Vi hade en liten kräftkväll - bara familjen häromdagen. 

Jag njuter ju av att ha alla mina grabbar så där på en tilltagen armlängds avstånd
så att gemensamma middagar är enkla att få ihop. 

Och så vet ni älskar jag att ta hand om kräftskalen efteråt. 
Ja, hur märkligt låter inte det? 
Men att koka egen fond på kräftskalen är både busenkelt och 
så blir fonden guld att ha till soppor, eller som jag idag lagade: 
En risotto med skaldjurssmak. 

Men till fonden. Så här gör jag:

1 liter kräftskal 
(kör man fryskräftor blir det ungefär 1 liter av en låda) 
1 hackad gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk smör
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
3-4 msk vetemjöl
1-2 dl vitt vin
1 liter vatten
2-3 msk konjak eller torr sherry
1,5 krm cayennepeppar

Först fräser jag lök, vitlök i smör/oljan men utan att få färg. 
Sedan lägger jag i tomatpurén och låter fräsa ännu ett tag. 
Sedan i med vetemjölet. Man måste inte ha i det, men ger snäppet tjockare
fond. Till smaken gör den varken till eller ifrån. 
Sedan i med kräftskalen och så rör jag om så det skramlar i kastrullen. 
Man kan gärna krossa kräftskalen en aning så får man ut mer smak.

På med vatten och vitt vin och sherryn och cayennepepparn. 

Så får det koka i en kvart eller så. 

Sila bort kräftskalen och lät fonden ännu koka ihop en kvart till. 

Jag brukar skumma bort skummet som kommer till ytan - tycker det blir bättre så. 

Fryser sedan ner fonden i ca 5 dl påsar/burkar. 
Har märkt att det går åt ungefär så mycket till en god soppa eller en 
smarrig risotto för 4 personer. 

Att koka egen kräftfond tar en halvtimme - absolut värt tiden och besväret! 


Inga kommentarer: