INTE SÅ MYCKET FÖR PEPPARKAKOR


 Oj, det blev lite boudoir-stämning över den bilden, 
fast det bara är en enkel kökshandduk och hemlagade godis som
det föreställer. Men visst är det lite lyxig "sammet och konfekt"-stämning
över det hela? 

Men det är alltså mycket enkla julgodis.
Tre ingredienser, enkelt att få till och så är de ju så vackra! 

Jag har för om åren gjort motsvarande med andra smaker, men i år blev det med pepparkaka.
Dels för att mitt förhållande till pepparkaka är lite tudelad. Älskar doften av pepparkaka och
kan gott äta av degen, men just pepparkakan som sådan är...njah! 

Men här är det nästan som att äta en chokladpralin som smakar pepparkaksdeg, 
fast inte så skarpt utan mer som en hint bara. 
Vad skall jag babbla här. 
Här kommer receptet: 

200 g pepparkakor
(jag tog Annas (tunna) pepparkakor som 
är enkla att mosa till smulor) 
ca 100 g Philadephiaost. 
150-200 g vit choklad + några bitar mörk choklad
(eller mjölk- eller mörkchoklad, precis som man vill) 
1 pepparkaka smulad till dekoration

Smula pepparkakorna så fint det går. Tillsätt philadelphiaosten, börja med 
knappa 100 g och arbeta ihop en slags lite torr deg. Tillsätt ost tills degen hålls ihop 
då man kramar den till en boll. 
Rulla bollar, av den här satsen blir det ca 15 praliner. 
Lägg bollarna på ett fat och ställ svalt medan du smälter 
chokladen över vattenbad. 

Jag brukar använda lite mer choklad än i receptet, det går enklare att doppa de 
där sista bollarna då, och det som blir över kan man ju spritsa ut i olika former
till senare bruk (eller bara äta upp det...;))

När chokladen har smultit så sticker jag en tandpetare/grillpinne i 
bollen. Doppar den i smält choklad, låter rinna av lite och sätter dem 
på ett tallrik. Dekorera med tunna strimlor av en annan choklad, 
och eller lite fint smulad pepparkaka. 
Sätt dem i kyl, eller för ut, för att svalna. 

Precis lagom för en som inte är så mycket för pepparkakor men 
ändå vill ha lite av det till jul! 




Inga kommentarer: