MITT RYSKA (MAT) ARV


Vi är ju nog alla en mix av influenser och traditioner från olika håll i världen. Och i modern tid har det ju blivit allt mer enkelt att ta till sig (mat)kulturer genom att det varit så enkelt att resa -  innan Coronan vill säja - lite vartsomhelst i världen. Få se om vi någonsin återgår till ett resande till den grad vi gjorde förr? 

Eftersom min äldre grabb är en riktigt bra kock så kom det sig att vi talade om att det skulle vara skoj att ha "mat-teman" när vi bjussar varandra på middag. Han är intresserad av Asien och följaktligen både äter och tillreder en del asiatisk mat. Själv har jag väl mest tillrätt helt vanlig nordisk husmanskost, men älskar medelhavsmaten. 

Men så kom jag på att tänka på min barndom och ja, då var det väl mest vanlig husmanskost men eftersom min pappas släkt kommer från Ryssland, från Viborg, så fanns det nog vissa ryska nyanser i våra maträtter.  Bodde man så långt österut så blev det helt klart att matkulturen påverkades av ryska impulser. 

Minns att han gillade en kött- och svamppirog som görs i en stekpanna. Ordet pir är förresten fornryska och lär betyda fest eller festlighet. Och visst är det lite festligt med pirog ibland? Väldigt sällan det blir för mig att laga det, dock. Är inte så förtjust i pajer, men i den här pirogen finns det inget botten som blir så där "geggigt" utan har bara ett lock av smördeg som gräddas krispigt och gott. 

Till fyllning kan man ta vad man har och röra ihop en tjock sås. Jag hade i köttfärs (quorn för den vegetariska delen) och lök, mycket vitlök, torkad svamp. Allt steks upp och så häller man på lite grädde och låter det koka ihop till en tjock sås. Kryddar ganska enkelt med salt, peppar, torkad timjan och lite chili. Kavlar ut en rund degplatta av smördeg, lite större än stekpannan av gjutjärn (inga plastdetaljer då det skall in i ugn...) Det som "blir över" av degen flätas till en fläta som läggs på skarven mellan stekpannan och deglocket. Hacka några varv med gaffel i locket. Pensla med vispat ägg och så in i ugnen på 15-20 minuter i 225 °C. 

Och så ryska saltgurkor till, inga fåniga kryddgurkor inte. Det är nog en del av mitt mat-arv. Jag älskar ryska saltgurkor. Kryddgurkorna kan gå och gömma sig! 

Skall ta och damma av de gamla ryska rätterna och ha en temavecka. Vad fanns det annat vi åt när jag var barn...? Jo, stroganoff och borsjtj-soppa förstås. Och blinier...och pelmener...och allt gott av kål...seljanka...och så kaviar och champagne - helt klart! 

Kanske det blir någon temavecka av det här ändå!  

Inga kommentarer: