KÄKA OGRÄS


 Jag tänker en hel del på hur annorlunda det kommer att bli att bo i lägenhet. Det är helt klart att det är så. Går en sväng i trädgården och ser perenner - och ogräs sticka upp lite här och där. 

När det gäller ogräsrensande så är det ju ännu så här på våren hänt att man inte tänker så mycket på det. Fast det är just det man bör göra! Att inte släppa dem att ta över. Allt, allt rensande innan midsommar är en liten seger. 

Men nu går jag bara och tänker, ser man på...där kommer en massa kirskål upp bland perennerna. Och ja, ja gullripset har tydligen tagit över lite mer av phloxrabatten. Och så går jag bakom ute-bastun och inser att jag exakt vet vad jag skall laga för middagsmat! 

Det är ju så det är med trädgård. Inget är svartvitt. Nässlor på rätt plats är ju bara guld så här på våren. Men in i rabatterna vill jag banne mig inte ha dem! 

Och lite längre in i hassellunden, där bakom bastun, frodas mina fem ramslöksplantor som jag fick för några år sedan. Första året kunde jag skörda kanske tio blad, nu kunde jag ta rätt rejält. Eftersom ramslöken här växer precis på sin existensgräns så har den minsann inte kommit upp till ogräs-status. Inte på något sätt. Kommer inte heller att göra det. 

Min äldre son och jag, han är den andra i familjen som gillar att kocka, smider planer vart vi kunde plantera dessa små läckra plantor. Andra i familjen kanske suckar över syrenbuskar och granar som kommer att stryka med, men vi känner starkt att ingen, INGEN skall bygga på vår ramslök. 

Men vi har en plan...Rädda Ramslöken. 

Nässlor, de är enklare att hitta. Och inte så svåra att odla är de heller. Om man nu skulle få för sig att göra det? 

Inga kommentarer: