nature photography garden food home inreding trädgård natur skärgård mat yoga

INVENTERA KÖKSSKÅPEN...


Eftersom jag fortfarande är lite Halta Lotta och inte kan ta mig så mycket
någonstans alls så har jag tagit tag i det där lite småtråkiga jobbet 
att inventera köksskåpen och märkte att jag har en hel del
mjöl som börjar närma sina bäst före datum.

Alltså blev det att snurra ihop en bröd deg.

Och med snurra så menar jag faktiskt att snurra, som i att röra om! 


Jag bakar rätt så sällan, kanske mest för att jag på något sätt upplever att det är
lite krångligt att plocka fram hushållsmaskinen, och den mullrar och för 
sådant oljud när degen skall knådas - och så detta diskande av alla pytsar och
degkrokar. Näe...inte min grej! 

Men jag har ett par recept på bröd som man klarar att få till 
med bara en skål och en träslev. Man behöver inte knåda det alls.

Receptet på det brödet är ur Annas Mat av Anna Bergenström
och en av mina favoriter. 

Här kommer receptet:


Ingredienser
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk 
  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12 1/2 dl vetemjöl eller tar du 1 1/2 dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl som jag gjorde när jag bakade det senast
  • knappt 1/2 dl mjöl till utbakningen
Så här gör du!
  • Börja ditt bak med att mäta upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Över detta häller du lite av din vatten- och mjölkblandning. Rör med en trägaffel, häll sedan i resten av blandningen och rör också ner mjölet.
  • Nu arbetar du snabbt ihop den lösa degen. När du känner dig klar med detta så strör du ca 2 msk vetemjöl över degen, täcker bunken med en bakduk och låter den jäsa i 1-1 1/2 timme.
  • Under tiden som degen jäser så värmer du upp din ugn till 240-250 grader och förser två plåtar med bakplåtspapper, alternativt smörjer dem.
  • Nu är det dags att stjälpa upp degen på bakbordet men innan du gör det så strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bordet så att degen inte klibbar fast. När du fått ut degen ur bunken så ska du inte knåda den. De bubblor som blivit till i degen under jäsningen ska nämligen vara kvar. Istället strör du ytterligare lite vetemjöl över degen och plattar lite försiktigt ut det med handen. Men, som sagt, knåda och kläm inte degen för mycket.
  • När du plattat ut degen så skär du snabbt degen i 6-7 cm smala remsor med hjälp av en degskrapa. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar lite på snedden. Det är ingen idé att du försöker få dina bitar likadana så försök inte ens. Huvudsaken är att de får ungefär samma storlek. Allt eftersom du skär ut dina bitar så lyfter du över dem till plåtarna.
  • Nu är det dags att grädda dessa fantastiska bröd. Det ska göras så snart du fått upp dem på plåtarna, en plåt i taget och i mitten av ugnen. Passa bröden så att de inte blir övergräddade. Ungefär 17-20 minuter var lagom i min ugn.
  • När de är färdiggräddade så tar du ut bröden och låter dem svalna. Eftersom det ska vara lite skorpa på ytan så ska du inte lägga på någon bakduk.

Det här är lika gott som det är enkelt! 
Kanske bästa brödet att ha i frysen och bara
plocka fram några till någon god soppa nu när det håller på att bli höst 
och de värmande sopporna igen kommer till heders.





Inga kommentarer: