OCH KÄRLEKEN TILL GAMLA HUS...

...antingen har man den, eller så inte. I ärlighetens namn finns det stunder då jag funderar på sorgfritt boende i en trevlig lägenhet någonstans med fin utsikt och inga bekymmer alls. Men sedan sitter jag en varm sommarkväll i trädgården med ett glas vin och tittar på mitt lilla hus. Och jag fylls av en märklig värme för detta eviga arbetsfält.
Jag ser på verandafönstrens sirliga fönsterspröjsar och de gamla fönsterglasens speglingar i kvällssolen. Den flagnande målniningens charm...
...vänta nu, flagnande målning? Jo, det är vackert i mina ögon, men samtidigt vet jag att något måste göras innan skadan är skedd och fönstren inte går att rädda utan dyra hantverkares insats.
Det är i såna stunder man blir tacksam över att kärleken till gamla hus är så stark, att jag inte totalt avskräcks från att börja fixa till mina gamla fönster...Nu är ett fönster skrapat, oljat, kittat och målat....dryga femtio kvar, hahhahaa...
Men det får ta den tid det tar. Jag behöver inte bli klar denna sommar. Och många av fönstren är i riktigt bra skick, så där räcker det bara med en övermålning.
Ja, och så gick det ju som det brukar - när jag nu ändå hade öppnat burken kom jag på att jag egentligen vill ha en vit korgstol istället för den i naturell...Sagt och gjort. Eller gjort och gjort, tänk att jag alltid lyckas underskatta den tid det tar att måla en korgstol! Det är ju inte första gången jag tänker; nämen detdär gör jag på en kvart...hahahaaa....det håller aldrig! Inte nu heller!
Såpass lång tid tog det, och som ni vet, så ruuusar tiden iväg när man håller på med nåt skoj - så till min fasa märkte jag att jag inte alls hade koll på klockan - och att matbutiken stängt för länge sedan.
Sommarvärmen som sväpt över oss ruckar också om min inbyggda klocka, är det varmt så är det dag - börjar det kyla är det kväll, åtminstone i maj.
Men nu; kvällarna är varma i bästa julistil!!!
Tur att "skafferiet" inte är så långt borta! Lite nässlor från rabatten fick bli till "spenat"plättar. Med fingrarna korsade bakom ryggen serverade jag ungarna dessa "spenat"plättar, och de slank ner i hungriga barnmagar utan större problem. Schh...berätta inte att de käkat nässlor!
Men...å andra sidan. Efter en heldag här var de väl så hungriga så det mesta jag stuvat framför deras munnar skulle ha slunkit ner!
Ja, ifall ni inte visste så har vi haft mellan 20 - 27 grader varmt sedan onsdagen! Och då blir det varmt att skutta och ha sig - så dagens innovativa idé var att lägga en vattenspridare UNDER studsmattan - och sedan var det bara att fortsätta!
Eftersom jag kommer att renovera fönstren på traditionellt vis köpte jag också en burk linsåpa eftersom så många rekommenderat den - till det mesta. Och jag kan bara hålla med! Man tvättar bort oljefärg från händerna i ett nafs och de blir härligt mjuka efteråt! Och golven som tvättas med det - föreställ er doften i rummen! Och så finns det en massa andra ändamål som den går att använda till!
Jag undviker att direkt marknadsföra nåt här på bloggen - men linsåpan är jag så förtjust i så den får bli ett litet, litet undantag.
Jag är nästan lika förtjust i den som i gamla hus :)
Ha en skön vecka! Hos oss skall värmen hålla i sig ännu några dagar - nu gäller det att passa på och njuta!
En sån här kväll är det till och med en njutning att få skrapa fönster!
Kram alla!
M.

4 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Linsåpa och nässelplättar...bör testas :D

Black Iris sa...

Hej!!!

Hittade hit till dig och fastnade en stund.
Fönster ja, det ligger högt upp på min måste-göra-lista också.
Kommer tillbaka när du minst anar det.

Maidi

Tiara sa...

Hej!

Jag hittade till din fina blogg när jag googlade bilder från gamla stan i ekenäs, fina bilder du har! :) Ja undrar om du bor i ekenäs å om du kan berätta lite mer om dej själv å bloggen? :) kanske en presentation på startsidan? =) Glada hälsningar! :D

Sirkka sa...

Delar kärleken till gamla hus med dig, fast pga omständigheterna bor i ett nybyggt. Drömmer om ett gammalt stockhus att rusta upp...
Men vet, att det bara är en dröm.