PÅ VÄG UTAN STÖRRE MÅL...

...ja, i mitt förra inlägg skrev jag visst att jag skulle skriva mer i morgon, så blev det ju inte.
Inte för att jag skulle ha halkat på slingriga serpentinvägar i alperna utan mer på
att det blev lite sent att hitta hotell på onsdag och på förra hotellet där vi bodde två nätter var 
nätuppkopplingen urusel. Riktigt urusel. 
Hade tänkt skriva lite på en artikel och behövde kolla upp ett par saker på internet, 
men  jag höll på att förlora förståndet då det bara hackade och hostade hela tiden.
Följaktligen blev det inget blogginlägg då heller...

Som sagt så har denna resa bara en enda fast tidpunkt. Ett enda fast mål.
Resten är bara att välja vägskäl lite efter humör.
Från Munchen  startade vi i vackraste vinterväder! 



När de första topparna började synas vek vi av från motorvägen och 
valde mindre vägar. Så skönt att kunna göra så när man ingen tidtabell har.

Kurvade in via Garmisch-Partenkirchen på lunch.







Det var inte speciellt svårt att glömma bort gårdagens gråa slaskväder,
här var det som att köra i ett sagolandskap.

Och mera av den varan blev det ju sedan:
Ni vet det där slottet som finns på vart och varannat pussel som man pusslade ihop som barn? 
Det finns på riktigt. Och heter  Neuschwanstein. Lite originell måste han Ludwig II nog ha varit,
att dra igång med ett sådant här projekt?!! Allt blev ju inte färdigt i slottet, endast 14 av 360 rum
är färdigställda och man kan bara föreställa sig vad allt det här kostat! 
När jag gick där och undrade och kikade så tänkte jag att det kanske inte var så dålig idé
ändå - sådär affärsmässigt, nu nästan 150 år senare.
Slottet besöks nämligen av i runda tal 1.3 miljoner turister per år.

Jag tror det ligger en liten välmående by där i slottets skugga! 


Nedan utsikt från den gode Ludwigs arbetsrum.
Inte helt fel, nej.





När det började skymma var närmaste stad Oberstdorf, och efter lite kryssande runt på små gator 
hittades ett hotell som hade lediga rum.

Att åka iväg utan några bokade hotellrum funkar kanske inte
alldeles bra under högsäsong och på ställen som Oberstdorf.
Men annars är det ett skönt sätt att resa.


ETT VÅRLIGT (not) MÜNCHEN...


Med fjolårets resa till WIEN då det var soligt och varmt i Norden, medan det vräkte ner en halvmeter snö på ett knappt dygn i Wien i färskt minne kunde jag inte annat än börja skratta i morse.
Planet hade inte ens nuddat tysk mark innan de första snöflingorna började kollidera mot 
planets små, ovala fönster. Och det bara tilltog under dagens lopp.

Ja...våren är väl lite på kort även såhär långt söderut än...

Men ginsten blommar i vart och varannat hörn. Och det är ju lite trösterikt.


Så där i teorin är uteserveringarna redo, men riktigt där är man ju inte än. 

Är vädret så här, och man har en hel dag på sig är väl en hop-on-hop-off tur det bästa man kan göra.
Jag har väl inte förr alltid varit så sugen på dessa guideturer, men man kan ju ändra sig! 
Och just de här turerna som gör att man kan hoppa på och av lite hur man vill och 
kolla mer på sådant som är intressant passar mig perfekt!



Och det jag nu hann se av München så tilltalade mig - trots snöslask!
På tyskt vis är det ordning och reda på staden, den skall jag nog återkomma till 
en annan gång, med bättre tid.

Jag tror förresten jag skrev det samma om Wien? Men det är nu bara så att 
det finns en hel del fina städer bara ett par timmar bort. 
I morgon blir det en tidig morgon och besök på paleontologiska museet innan 
det blir att styra bilnosen mot sydväst.

Men det är sen det.
Idag åkte vi förbi slottet Nymphenburg, men helt säkert knackar jag på där
nästa gång jag kommer hit.



Nymphenburg beskrevs 1785 på följande sätt: "Samlingen av byggnader är storslagen, de bildar tillsammans en helt liksidig amfiteater som är exceptionellt vacker. 

Och även om de blöta snöflingornas dans något lite fördunklade skönhetsupplevelsen
så visst står man där och än en gång häpnar över det vackra som finns! 



Så var det idag.

Mer i morgon! 


SPIRAR, SPIRAR....


...ja, jag hör ju till de där som håvar hem lökväxter med stora håven när
ljuset äntligen är här. 
Och pärlhyacinten är min absoluta favorit! 

Är det sedan en enda liten en eller ett helt fång.


Sak samma - de är så fina. 
År efter år efter år. 

Lite lagom småtrött efter en sen kväll,  då ett stycke svågers jämna år firades långt in 
på småtimmarna, gick dagen åt att läsa om trädgårdsplanering och 
faktiskt försöka knyta ihop några idéer inför sommarens trädgårds-
projekt ute i skärgården.


Bara det skulle bli vår på riktigt nu, så man kunde sätta igång att förverkliga planerna! 

En börjar bli lite otålig redan...

I övermorgon åker jag iväg till mellaneuropa och kommer att snurra 
runt där i en knapp vecka ungefär. Främst blir det tyska motorvägar hitåt och ditåt, 
lite Schweiz om tid ges och månne det inte blir så att jag kurvar in på någon mindre 
väg i mån av tid och ser vad som gömmer sig där.
Jag älskar att resa så här. 
Bara boka flyg. Hyra en bil.
Inga hotel bokade, tar det sedan när jag ser var jag är när det börjar skymma.
Har ett par ställen att vara på vissa dagar, så att så pass mycket 
planering behövs, men resten av dagarna och transporttsträckorna, ja
det får bli som det blir helt enkelt.


Och så när jag landat därifrån så blir det att packa bilen proppfull med
grejer och dra ut till stugan. 
Ett par dagar för mig själv därute i skärgården mitt i skogen, i den stora 
sköna tystnaden, bara jag och djuren.
Ett litet stilla andetag i skön ensamhet innan det blir till att välkomna 
både en och annan på påskmiddag.

Och efter det blir det ett intressant projekt på ett par veckor.
*

Så jag kan längta och vänta till allt detta! 

TÄNK ATT FÅ VAKNA...


...tidigt en morgon.

Med ljuset händer det allt som oftast att jag gör det.
Vaknar tidigt. Fåglarna sjunger. Koltrasten tar ton.
Även om det är mulet och grått i naturen så händer det saker därute! 

Och här inne! I morse när jag tassade ut i vardagsrummet så hade den första 
magnolia-knoppen slagit ut. 
Och det är fler på kommande. jesss...jessss....jesss.

Och medan jag fyller på vattenkokaren i köket börjar jag nynna på
en visa, egentligen väl en gammal folkvisa, 
eller en psalm, 
ni vet:

Morning has broken, like the first morning.
Blackbird has spoken, like the first bird.
Praise for the singing, praise for the morning.
Praise for the springing fresh from the world. 


Tänker att den visan passar så bra för just den här dagen.

Hela dagen har jag haft låten i huvudet, nynnade på den nu och då.
En fin visa helt klart! 

Nu är jag ju ingen morgonmänniska så där av naturen, men när
jag någon gång får uppleva att vakna själv, tidigt en morgon...

Då är det nog så fint ändå! 

Det här med först vårtecknen.
En kan inte annat än gilla läget! 

SKRUVAR FRAM TIDEN...


...nej, nej vi är ju inte RIKTIGT här ännu om man tittar ut genom fönstret,
men när det gäller det här med Bokashi - så är det här allt slutar. 
I jorden.

Som sagt, genom att ta hand om sitt köksavfall med hjälp av Effektiva Mikroorganismer (EM) 
som blandas upp med köksavfallet, som får fermenteras i ett par veckor i ett så lufttätt kärl som
möjligt och sedan är redo att blandas med jord för att på ytterligare ett par veckor vara...
...tadaaa...mylla! 


Jag kommer säkert att skriva en hel del om det här längs våren och sommaren, så
häng med ni som blivit nyfikna.

Det absolut häftigaste med det här, förutom att det verkligen fungerar, är det
att när jag pratar om det med människor så blir så gott som alla jätteintresserade 
och vill veta mer! Redan nu är jag inbokad som föreläsare till hösten gällande 
Bokashi-kompostering.

Men hur gör man?

Först och främst så skall man försöka glömma det man lärt sig 
om traditionell kompostering. För fast slutprodukten här är samma,
fantastiskt fin mylla, och att man blivit av med sitt köksavfall så är
det ändå helt annorlunda. Så töm hjärnan på det du vet om
kompostering. Så där i princip.
Det ena utesluter ju inte den andra utan är mer som 
komplement. Så töm inte helt kompostfilen, men lägg till
en ny, en Bokashi-fil.


Egentligen är det enda man behöver när man skall börja 
är en påse med riktigt goda mikro-organismer. Det är det vi kallar EM. 
Dem får man behändigt köpa i en mycket dryg påse uppblandat i strö som 
mest ser ut som kli.
Kolla tex HÄR för att läsa mer! 

Sedan kan man på samma gång köpa eller klicka hem ett par
Bokashi-hinkar. De behövs inte för att komma igång, men de gör
det hela ännu mer enkelt. 
Men jag tänkte beskriva här hur man gör om man bara har skaffat sig EM-ströet. 


Det man behöver då för att starta upp sin blivande jordfabrik är
ett par helt vanliga hinkar och ett lock.

I botten av den ena hinken borrar man rejält med små hål (jag har kanske tio?) 
så man kan föreställa sig att vätska enkelt kommer åt att rinna ut. 
Så hellre flere små än några större.

Så lägger man ämbaren innanför varandra.

Sedan tar man tag i nästa arbetsmoment, och det är att börja samla
sitt köksavfall i tex en kruka, liten hink, burk, vad man råkar ha.
Den har jag stående nära till hands på diskbordet.

Och dit åker ALLT organiskt avfall.
Bananskal, gammalt bröd, en torr ostkant, fiskbenen, potatisskal - allt.
Nu blir det ju jättesällan köttrester hos oss i och med att det bara är
sambon som nu och då fixar något av kött åt sig. 
Men allt hamnar in i krukan, burken eller vad man nu har.

När den är full, vi har en som rymmer dryga 2 liter, så tar man fram
det "dubbla" ämbaret eller om man valt ett Bokashi-ämbar så det.

När man första gången startar upp är det bra att strö lite (ca 1 msk) EM-strö i botten 
av hinken, så häller man över sin "dagliga dos matrester" och strör på ytterligare
ca 1-2 msk strö per liter rester. Har man mycket köttrester och ben och så kan man
underlätta kommande process genom att ge en liten extra dos EM-strö för att 
proteinerna i köttrester tar längre tid på sig att bli mylla. 
Och så gör man precis tvärtemot som i en vanlig kompost:
Man TRYCKER TILL avfallet så det blir så tätt som möjligt.

Jag använder en potatisstöt som gjort sitt. Mycket behändigt.

*

Och så här håller man på tills den dagen ämbaret är fullt.

Nu undrar ni kanske varför detta dubbla ämbar?
Och varför satsa på ett äkta Bokashi-ämbar?


Nå, någonstans där vid tredje dagen av på fyllnad börjar det samlas vätska som 
samlats i det yttre ämbaret, eller i Bokashi-ämbarets botten. Fördelen med ett äkta
Bokashi-ämbar är att de har en kran så man kan enkelt tappa ut den här
vätskan. Det man får är en vätska som är rena rama dundergödslingen! 
Den är bara väldans koncentrerad så  s p ä d  u t!!! 
Den är inte speciellt hållbar - ett par dagar i kylskåp max. 
Eller så häller man den i avloppet helt enkelt - den gör även nytta där.
(Varför så...det tar jag i ett annat inlägg - det finns så härligt många goda ting i
det här med Bokashi, så det är inte riktigt klokt!)

Ja..alltså. Antingen tappar man bort vätska genom kranen, eller så tar man i sär
de två ämbaren och häller ut vätskan på det sättet.

Men så är då ämbaret fullt. Varje gång man fyllt på sitt ämbar
strör man på av EM-ströet och packar ihop.
Det är viktigt att man inte öppnar sitt Bokashi-ämbar mer än en eller högst ett 
par gånger per dag, för den process som sker inne i ämbaret tillsammans med EM-ströet 
är en anaerobisk nedbrytning. Desto mindre syre kommer in i ämbaret - desto bättre.
Min erfarenhet är att det funkat toppenbra genom att öppna ämbaret en gång per dag.

När ämbaret är fullt så flyttar man över innehållet i en annan behållare eller
så har man två ämbar som får rotera.

Nu lämnas det fulla ämbaret för att eftermogna i ett par veckor utan att man öppnar locket alls!
Desto tätare, mindre luft det är i ämbaret, desto bättre.
Och allt det här pågår alltså inomhus. I köket.
Och nej, det luktar inte! Det kan mest dofta lite vinäger när man öppnar ämbaret, 
men det är ingen illa lukt alls. 
För det som sker där i ämbaren är inte en förruttnelse som i "vanlig" kompost utan
nerbrytningen sker genom en försurningsprocess - därifrån kommer vinäger-doften.

*

Jag kör med bara ett "aktivt" ämbar och flyttar över innehållet i plastlådor med knipslock.
Ni vet sådana där som man har ungarnas lego i...typ.

De här har ju inte något hål i botten, eller någon kran så här lägger jag lite tidningspapper i botten
och likaså på toppen för att samla upp överlopps fukt. Och ser till att det blir så lite luft 
mellan avfallet och locket som möjligt. Och så packat som möjligt.

Det här har många jag talat med lite knepigt att minnas. Har man komposterat så 
är det ju luftighet som gäller - nu är det precis tvärtom! 
Och just det gör det också så utrymmesekonomiskt. Man får betydligt mer avfall att
förmultna på så mycket mindre yta.
Och så har vi den här biten med kol. I en traditionell kompostering så
"smiter" en hel del av kolet i avfallet ut i luften och blir till koldioxid - vilket vi ju alla vet 
att inte är så okej. När förmultningen sker anaerobiskt som nu så binds kolet kvar i avfallet
och förflyttas direkt tillbaka till jorden i nästa fas.

*

Och till nästa fas kommer vi när ett par veckor har gått sedan vi lade locket på
ämbaret eller kärlet för eftermognad.

Det var inte utan en hel del dubier jag stod inför min första låda med mat-
avfall som stått i rumstemperatur i nästan en månad. Det tog oss knappa
två veckor att fylla hinken, och sedan stod den och eftermognade i två veckor till.

Och så öppnade jag på locket och...det luktade inte illa! Lite syrligt, men absolut
inte illa! På ytan fanns ett fint vitt lager med lurv som jag lärt mig är ett tecken på att 
allt gått rätt till i fermenteringen. 

Bananskalen är fortfarande bananskal, likaså brödkanten och avokadoskalen.
Det var alltså absolut inget slaskmonster som med sin stinkande andedräkt kastade
sig över mig när jag kikade in i ämbaret. 
Tvärtom. 

Men det är nu det riktigt magiska börjar! 

Skulle det vara sommar så kunde jag nu gräva ner mitt fermenterade avfall i jorden
och invänta en förmultning i racerfart.
Men när jag var i det här skedet så var det mitt i februari och snödrivorna stod höga 
och tjälen djup och temperaturen var allt annat än optimal + 20 grader.

Men så sjuttons nyfiken och redan då lite övertygad om att här faktiskt kunde fungera
var jag så jag bestämde mig att grunda en jordfabrik hemma, inomhus - i köket.

Så jag köpte en stor hink. 
Fyllde den till 1/4 med gammal mylla från inomhusblommorna. 
Och så kippade jag helt sonika ut de fermenterade matresterna 
och lade på ett lager med mylla. 
Myllan som blivit över när jag planterade om blommorna här inne.

Så lite gammal avtjänad mylla. Bokashi och så ovanpå lite köpismylla

Och där har den nu stått ett par veckor snart, i ett hörn i mitt kök.
I ett ämbar. 
Ingen lukt. Ingen ivrig hund som känt för att gå och gräva fram något.
Hade en kompis på besök häromdagen, bad henne säga om hon tyckte
att det luktade något speciellt i mitt kök.
Och jo, hon är av den sortens väninna som svarar ärligt! 
Hade det luktat apa i mitt kök hade hon sagt det.

Så ja...jag lagar egen mylla i mitt eget kök av mitt egen köksavfall.
Mina sopor har transporterats någon meter bara.
Och håller på att bli mylla på någon vecka bara.

Det ni!!!

Det är stort i ett litet hushåll som mitt.
Hur stort kunde det inte vara globalt?
I större skala.

*

Och jo...nästa gång får ni dyka in i mitt lilla kökslaboratorium
och se hur det ser ut nu.

Can't wait, eller hur?

Och så skall jag berätta om historien bakom Bokashi.
Och kanske det blir något annat också...

...vem vet!?

Kram på er.