ARONIA...




...den där busken utanför vardagsrumsfönstret.


Jag har mest gillat aronia för den fina höstfärgen på löven. Och har inte så mycket reflekterat över bären. Kanske för att jag aldrig tidigare haft en aroniabuske där jag bott.

Som klippt häck, jo, men då blir det ju inte så mycket bär liksom.


Nu har jag en gigantisk aronia bakom husknuten och det får mig att fundera på bären på ett annat sätt än tidigare.



Jag har nog alltid vetat att det dräller av C-vitamin och antioxidanter i dessa svarta bär.

De är inte goda på det sättet att man skulle kunna slänga in en näve i munnen och mmmmm:a sig igenom den smakupplevelsen.
Eller inte jag i alla fall. 
Jag gillar få smakupplevelser av bär som är liksom sträva och beska och totalt saknar sötma.


Men ändå lockar alla dessa nyttiga grejer som gömmer sig i dessa små svarta pärlor.



Någonstans har jag läst att aroniabären gärna skall få sig ett litet frostnyp innan man tar sig an dem, och det har de ju fått nu. 
Kanske det minskar på det beska, på samma sätt som med rönnbär?



Kanske det är just nu man skall ge sig ut och skörda aronia?

Å andra sidan är de så otroligt vackra där på busken också...
...kanske jag bara tar vara på varannan klase eller så?

Vad man kan hitta på av aronia - och en massa annat smasken hittar du här:



2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker oxå att bladen är oerhört vackra på hösten. Själv har jag inte använd bären till någon marmelad eller dylik eftersom jag har gott om både vinbär och plommon.
Fåglarna gillar både Aronia- och rönnbären så då får fåglarna ta bären. men visst är de vackra!

margareta

G:a Affären sa...

Det här är en ny bekantskap för mig men jag tycker bären är så vackra på de bara kvistarna. Jag tänker på en blogg som har så vackra bilder, väldigt ofta har hon med någon slags torkad druva eller bär, de liknar faktiskt denna Aronia. Just nu kommer jag inte ihåg vad bloggen heter...
Intressant med länken, ska kika in på Mat så in i Norden.

Kramar
Cia