VILL MAN KRÅNGLA TILL DET...


...så är Photoshop ett ypperligt bra kanal att förverkliga det på.
Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka...jo, visst det är skoj att skruva till bilderna och testa på en massa vridande hit och dit, men nja...det är nu liksom inte riktigt min grej i alla fall, kanske.

Jag vill ju hellre lära mig att ta bra bilder innan, utan att behöva fixa till en massa i Ps.
Jag kanske har fel, men jag kan ibland tycka när jag ser väldigt tydligt photoshoppade bilder att de förlorat något av sin livfullhet, av sin äkthet, av sin ärlighet och sin charm i just det att de inte är så perfekta.

Jag kanske bara är sådan? Det riktigt perfekta tilltalar mig helt enkelt inte. Jag tycker det är urtråkigt. En riktigt perfekt människa, ett riktigt perfekt hem, en riktigt perfekt bild.
Är bara uttråkande.


Sedan kan man ju förstås föra tanken lite längre och tänka på att det är en konst i sig att få photoshoppade bilder att se inte-alls-photoshoppade ut?

Har kommit till sidan 29 i min Lär-dig-PS-steg-för-steg-bok, och jag är inte speciellt imponerad.
Fast jag skall fortsätta läsa och traggla mig igenom uppgifterna. Kanske jag får en aha-upplevelse när jag minst anar det?
För en sak måste jag medge - PS är det första programmet som jag inte självmant kommit på hur det fungerar utan blev illa tvungen att traska till bibban för att låna en bok i ämnet.
Och har jag nu satt såpass mycket "energi" på att försöka lära mig det, så tänker jag minsann göra det också. Där måste ju finnas en hel del som jag inte ens skrapat på ytan på - än.
Men om jag kommer att använda mig av PS i större utsträckning?

Återstår att se...tills dess får ni nöja er med mina foton precis som dom är.
Tills jag får den där aha-upplevelsen då...eller nåt.

I väntan på den.
Hm?


1 kommentar:

SIGURDSBERG sa...

PS _är_ ett svårt program att komma underfund med på egen hand, inte minst för att det inte är logiskt! Jag började därför med Elements och har haft en kompis till hjälp alldeles i början, med bassakerna. Efter det har det varit att klara sig själv... Och fastän jag inte kan Elements ännu, skulle jag vilja uppgradera till "stora" PS, men eftersom jag vet att jag inte kan släppa taget innan jag kan det nya programmet, så gör jag det inte nu! Det skulle leda till att jag inte lämnar huset på tre månader!

Förövrigt var jag strikt av den åsikten innan PS, att bildredigering är fusk. Men numer har jag ändrat mig. Jag ser på redigering som att hämta något nytt till bilden, förbättra den lite, och att hämta kvalitet (ex. noise reduction). En riktigt skit bild kan inte ens PS rädda. När man börjat redigera blir man också mer noga med bilderna, eftersom programmet är så krångligt :) Och så får man ju nog fram saker (ex texturer) med PS som man helt enkelt inte kan få fram med kamerateknik, helt enkelt.