FUSKLYX...


Sill, lite som vanlig vardags-sill i all ära, men när man lite vill
skruva till det och få en lite, lite lyxigare stämning där till nypotatisen
så kan man ta till det här lilla knepet.

Finns antagligen femtiosju andra bra knep, men det här är det jag kör med.
Funkar för oss, liksom! 

Jag har oftast en sillburk av något slag hemma i kylskåpet.
Likaså cremefraiche, rödlök, citron och sommartid växer det dill 
i landet, så det är garanterat.

Rätt ofta har jag också en burk rom i frysen, eller en burk tångkaviar i kylskåpet,

Så om det kommer överraskningsgäster, eller jag bara vill skruva till en
helt vanlig sill- och nypotatis-middag så behöver jag bara köpa hem
en liten burk med kräftstjärtar för att sno ihop en lyx-sill.

Jag blandar bara ihop:

En burk avrunnen sill (kanske jag sparar lite av spadet) 
En burk kräftstjärtar (kanske 1/3 del av mängden sill) 
Creme fraiche så det täcker
Smått skuren rödlök
Rör eller tångkaviar så det ser ser trevligt ut
1/2 citron, finrivet skal och saft.

Och voilá! 

Lite fusklyx är fixat.


SÖTT EFTERÅT...



Vi hänger kvar ett tag i midsommarstämningar ännu. 
Middagen dukades upp på glasverandan för busvädret utanför bjöd
ju inte direkt på hurra-rop om att sitta ute i pergolan.

Tydligen blev det tema-orange, fast det absolut inte var planerat av 
några som helst inblandade.
Så kan det gå ibland.

Orange är en varm färg i den övrigt kylslagna midsommaren...
Tyckte riktigt synd om alla midsommarfirare ute i stugor och kojor.
Nästan sju veckor av värmebölja, så några midsommardagar med kyla 
och regn, och så nu värmebölja igen! 

Ja, ja...orättvis är världen!  



Men det var inte alls vädret jag skulle prata om utan efterrätter! 

Jag är inte alls något kakmonster eller ens en sockerråtta, men
något i receptet av den här efterrätten tilltalade mig.
Måste ha varit moroten, osten, och knäckebrödet...

Haha...

CHEESECAKE - WANNA - BE

Till 6 personer


TOPPING
40 g knäckebröd
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl mandel hackad 
(jag böt ut det till andra nötter - gillar inte mandelsmaken så värst)
1 tsk bortlade kardemummakärnor
1 msk smör
2 msk flytande honung
1 krm flingsalt

MOROTSMARMELAD
250 g morötter
1/2 citron, finrivet skal och saft
1 dl vatten
2,5 dl syltsocker

FÄRSKOSTKRÄM

200 g färskost (typ Philadelphia
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsoker

Börja med MARMELADEN:

Skala och finriv morötter
Blanda morötter och citron med vatten och syltsocker 
och låt koka utan lock ca 10 minuter.
Häll marmeladen i varma, rena glasburkar.
Den här marmeladen är riktigt god till annat också! 

Sedan till TOPPINGEN:

Krossa knäckebrödet och blanda med pumpakärnor, mandel (nötter) 
och kardemumma. Stek stulet i smör och honung med lite salt
någon minut bara. Strö ut på ett fat, eller en plåt och låt svalna.

Och sist FÄRSKOSTKRÄMEN:

Vispa färskosten fluffig med grädde och vaniljsocker.

Enkelt eller hur?

Sedan är det bara att skeda upp lite marmelad på botten av ett glas,
så på med ett lager färskostvisp och högt på toppen lite crunch.

Så rackans gott! 

MINGELMAT...


En älskar rårakor. Det är bara så.

När jag sedan snubblade över det här receptet på nätet så tänkte jag
att dessa måste jag bara testa på någon gång.
Den gången var nu på midsommar! 

Och eftersom jag är en mästare på att tappa bort anteckningarna
på diverse riktigt goda receptfynd, så har jag valt att 
samla dem här i bloggen. 
Så jag - och kanske någon annan - kan ha glädje av det en annan gång.

*

Till ca 15 stycken sötpotatisflarn behöver du:

1 stor batat (sötpotatis) eller ett par mindre - ca 300 g
1 ägg
1 tsk salt
Olja till fritering

Skala och riv bataten grovt.
Krama ur överflödig vätska ur den rivna bataten och 
blanda det sedan med ägg och salt.

Skeda upp matskedsstora, eller hur små/stora du vill ha små högar som du
kramar ur och sedan plattar till med tex en stekspade. 

Värm upp 2-3 dl olja i en kastrull och fritera två eller tre batatplättar åt gången.
Jag friterade dem ett par minuter/ sida.
Låt rinna av på hushållspapper.

Man får lite känna efter hur länge de skall friteras för att bli lagom krispiga.

När batatflarnen svalnat lite kan man klicka på lite majonäs
Jag använde mig av en sprits för att få det lagom på flarnen, 
som i mitt fall var lite olika stora...

Toppa med löjrom (eller som jag då med svart tångkaviar
och en liten vippa med dill.

*

Inget nytt under solen kan man tycka, men
något med kombinationen krispig, lite söt batat,
krämig majonäs och salt kaviar fick mina och gästernas
smaklökar att spinna lite grann.

Lite pyssel att fritera flarnen - men så värt besväret! 








MIDSOMMAR I STAN...



Eftersom sönerna invaderat skärgården, eller nå kanske inte hela skärgården, men
åtminstone den lilla pluttedel som jag liksom lite regerar över så
måste jag som en person i midsommarexil hitta på något annat. 
Sopade ihop några andra släktingar som var kvar i stan - av olika orsaker - 
och snurrade ihop lite mat. 
Det blev en riktigt trevlig liten meny. Recepten kommer sedan i ett annat inlägg. 





Lite otippat blev årets midsommar-tema "orange". 

Hade planerat laga en förrätt av batatflarn och en efterrätt med morot. Att sedan
gubben helt ovetande om mina mat-planer tassade iväg och köpte orange rosor,
och min bror hämtade en flaska "orange" skumpa var allt bara en ren tillfällighet.
Orange is the new black, liksom...

Eftersom jag, med mina 50+ år, ändå var den som drog ner medelåldern bland 
matgästerna hade jag valt ut en spellista från Spotify med sommarmusik från
50-talet +/-. 

Det var skoj att se hur musiken väckte barndoms- och ungdomsminnen till
liv hos dem runt matbordet. 

Satt där och lyssnade på diskussionerna, berättelserna som minnena väckte,
och funderade på när vändningen sker. När börjar man se mer bakåt än framåt
i tiden? När börjar man mer minnas det som var än drömma om det som skall komma?

Är det ett tecken på att åldras? Att svunnen tid är med närvarande än
framtiden de stunder man inte är i nuet?

Själv skall jag minsann satsa på nuet, just nu.
Det är midsommardag, solen skiner och ja...det är så fint...just nu. 

DEN FAGRA MIDSOMMAREN...




Ja, haha...hur fager den nu sen varit i år - någonstans i landet - kan man undra. 
Vecka efter vecka har vi alla kunnat njuta av underbara varma - för att inte säga heta - 
dagar med nästan ständigt solsken hela tiden. 
Sommarhetta-älskarna har suckat av hänförelse, andra har redan lite börjat sakna regn
för att lindra den otroliga torkan. 
Nu har vi fått lite regn. Midsommareldarna kunde tändas så just den biten fixade moder natur.
Att hon sedan lite tog i och skapade alla tiders midsommarstorm också, det var ju kanske
ja..att ta i. Många hade kunnat vara utan den, kan jag tro? 

För egen del blev det (igen) en midsommar i stan, då båda sönerna med kompisar
invaderade stugan där vid havet. 



Den här bilden tog jag då jag var där senast. Underbara spegelblanka sommarmorgnar var det då.
Nu har sommarstormen brakat loss med full styrka, och bleke kan man nog glömma
oberoende var man firar sin midsommar i år i den här hörnan av världen.

Regn, storm och cirka 12 grader.
Det är midsommaren 2018 det.

Så på det sättet har texten ingen som helst koppling till bilderna i inlägget.
Helt fake news med andra ord...;)





Men midsommar har det varit. Jag har matat de (närvarande) mina till en sådan
matkoma att det kanske tar ett tag innan de känner ett behov att tassa till kylskåpet. 

Eftersom jag samtidigt i helgen hade ett litet uppdrag att fota matbilder till ett 
framtida projekt tyckte jag mig bestämt höra små förhoppningar viskas om att jag 
förhoppningsvis skulle få fler mat-foto-uppdrag. 

För det finns ju alltid någon frivillig som "måste offra sig" att 
efteråt käka upp maten som man fotograferat. 

Ja, ja...




Hur som helst.

I slott eller koja, i storm eller stiltje, i sol eller regn.

Ha alla en skön midsommar!