LAT LYX-LAX


 Jag är knappast ensam om att ibland vara liksom trött i huvudet med att hitta på vad man skall äta en alldeles vanlig tisdagkväll. 

Jag har ju fortfarande min äldre grabb i grannskapet och när han är kommande på tisdagskvällsbastu (han är den enda i vår familj med de där riktigt djupfinska generna som kunde bada bastu två gånger i dygnet - typ) så blir det att hitta på något enkelt, men som ändå är lite mer. 

Lax är ju inte längre så lyx, och man har väl kört de där samma varianter på lax i ugn till förbannelse? Eller jag har. Känner jag ibland. 

Men när jag nu håller på att rensa lite i lådor och skåp inför flytten längre fram mot sommaren så snubblade jag på ett recept på lax i ugn som jag hastigt rafsat ner på baksidan av ett kurskompendie - vilket placerar receptet någonstans mer än sex år tillbaka i tiden. Vad jag minns har jag aldrig tidigare tillrett lax på detta sätt. Och hade jag gjort det, så hade jag nog kommit ihåg det - såpass gott var det här! 

Så här hade jag rafsat ner:

Ugn 175 °C

Lägg laxen i en liten ugnsform/fixa till en "form" av folie (om laxen är för stor och bara ryms på en plåt, antar jag att jag menat).  

Saften från en halv citron

1 1/2 tsk spiskummin

1 msk soya

1 msk salt/örtsalt

svartpeppar (antar några rejäla varv med kvarnen?)

1 msk olivolja

rivet skal från citronen

hackad dill och/eller gräslök

skivor av citronen att lägga på fisken 

lite vatten (en dl, inte mer) 

Blanda ihop till en lag. Pensla eller häll över fisken. Låt dra en stund i svalt. Lägg citronskivorna på fisken innan den skall in i ugnen och häll lite vatten på sidan om fisken. Låt vara i ugnen i en halvtimme. 

(På senare tid har jag blivit lite noga med temperaturer så numera använder jag ofta en temperaturmätare och dagens fisk tog jag ur ugnen då laxen hade en innertemperatur på 55 °C - och det var perfekt!) 

Jag minns tyvärr inte av vem jag fått receptet av, någon ex-kollega tror jag, eller vems receptet är från början, men det här är det godaste i laxväg jag ätit på väldigt, väldigt länge! Len som sammet och spiskumminet som överraskande bara blir så himla bra ihop med lax! 

Jag gjorde till en kall sås av créme fraiche och hade i lite samma kryddor som i marinaden. Gött! 

Inga kommentarer: