MINNS NI...


...kölden förra vintern?

Sonen (han som jobbar när vi andra sover) ramlade in i köket i morse och berättade att han läst i dagens kvälls(!) tidning att polska meteorologer spår den kallaste vintern på 1000 år i Europa.

- Brrrr...bäst att göra slag i saken och sätta in de inre fönstren då? Fast å andra sidan...1000 år? Mig veterligen har man över huvudtaget mätt temperaturer bara sedan medlet av 1600-talet, och här i Norden sedan början av 1700-talet? Men man kanske inte skall fastna på små petitesser?

- Det är knepigt dethär ser du...OM Golfströmmen skulle sakta ner sig pga klimatuppvärmningen som får isbergen att smälta, då skulle det ju inte för vår del här i Norden vara frågan om någon klimatuppvärmning - snarare tvärtom? OM nu Golfströmmen har så stor inverkan? Det finns de som säger att den viktigaste inverkan på om vi har varmt eller kallt är vindarna. Och HUR spelar oljekatastrofen "over there" in på Golfströmmen? Blir den trög eller beter den sig som en oljad fj...? babblar jag på.

- Mamma! Drick ditt morgonkaffe nu! Jag går och sover, vi tar din kvasikunskap om klimatet en annan gång! Schhh!

- Men klimat ÄR intressant. Väderlek ÄR intressant. Hallå???! Problemet är att det finns så många åsikter och teorier, mumlar jag med frukostsmörgåsen i högsta hugg!

Och man hittar hellre de artiklar och nyheter som stöder ens egna syn på saken...

Oberoende av hur Golfströmmen tänker bete sig så tänker jag köpa en ny dunrock för min nuvarande rock hade ett bäst-före-datum för flere år sedan!

Och detta helt oberoende av polska, eller någon annan nationalitets klimatologers, åsikter.

Jag tror bestämt att det blir vinter i år också.

För jag vet :)

kram

M.

3 kommentarer:

Format 900px sa...

...å vi ska "investera" i en snöslunga för att maken fortfarande har ont i en axel efter förra vintern.

Det innebär väl att det inte kommer att bli nån vidare snö här hos oss de närmaste 10 åren. ;)

Trevlig helg!

X-SoF

Östervik9 sa...

Vilken fin blogg du har, fanns mycket fint att kika på:) Kattungen var ju bedårande...
Vi skall åka och hämta hem en idag
//Camilla

SIGURDSBERG sa...

Det finns något som NAO-indexet man kan följa med (North Atlantic Oscillations). Det är en bra parameter som bl.a visat att perioden av varmt klimat är den längsta hittills- oscillationer i sig är ett normalt fenomen men just nu är vi uppe i en onormalt lång värmeperiod.

Personligen klarar jag mig mycket väl utan en svinkall vinter... kpken vi bor i verkar inte vara så tät! :)

//M