VARDAGEN IGÅNG


Skönt med vardag, även om flunsan lagt en del
sordin på hur glättigt och glammigt det varit under nyår 
trettondag. Svettigt och dammigt är kanske närmare sanningen...

Men efter att febern släppt var det fasligt skönt att ta kameran och 
gå ut en sväng i det vackra vintervädret. 
Nära där jag bor nu finns Träskända Gård med en härlig park som
består av en del landskapspark i engelsk stil och en skogsdel. 
Det är en av mina favoritplatser att tassa runt i. 

Den här gången hade jag en kompis med mig som ville bli fotograferad,
då hon behövde porträttbilder till diverse olika ändamål. 


Hon hade tagit med sig sin bedårande vackra hund. En mycket sympatisk 
hund dessutom. Det är förresten intressant, jag som hela mitt vuxna liv
haft hund, har inte det minsta hundfeber efter att min Aida 
tassade till sällare tassemarker för ett och ett halvår sedan. 

Men att fota porträtt, det är inte min grej - jag tycker det är så svårt! 
Inte att fota i sig, för kameran den kan jag ju utan och innan, men att 
liksom få människor att posera. Och gärna posera rätt. 
Jag har aldrig varit någon poserare själv så har inte ens från egna 
erfarenheter något att dela med mig. 

Till all tur är min väninna synnerligen "självgående" så det blev nog 
helt fina bilder ändå. 


Att fota är ju dessutom en slags terapi och aktivt varande 
i stunden för mig. Med kameran över axeln känner jag att jag har 
lättare att stanna upp för att kolla in detaljer, ta en stund att hitta
en komposition som tilltalar. Beundra landskap och detaljer. 

En annan väninna skrev för en tid sedan en artikel om kraftgivande fotografering
som jag översatte till svenska. Jag visste inte ens att det fanns något sådant, 
innan jag började översätta texten, men förstår det så väl att det finns - och att det behövs. 
Just det där meditativa i att fotografera är otroligt kraftgivande för mig. 
Därför går jag gärna ensam på mina fotoutfärder. 
Eller med någon annan fotograf, för det är lätt hänt att jag försvinner in i någon 
slags fotodimma och märker knappt sällskapet. 
Vilket jag ju förstår att kan vara smått störande, om någon tänkt sällskapa med mig. 
En annan fotograf förstår bättre. 



Kanske det är därför jag aldrig riktigt känt porträttfotograferandet som min grej. 
Är gärna social då jag inte har kameran med, men att kombinera kamera och
socialt babbel är utmanande och inget som kommer naturligt för mig.  
Kanske jag borde ha en poseringskunnig assistens som skulle babbla med
personen som skall bli fotad, medan jag bara kunde knäppa bilder ;). 


ÅTMINSTONE ÄR DET INTE JANUARI



 


För en tid sedan lyssnade jag på en språkpodd (Nästsista Ordet) som handlade 
om ordspråk, eller inte vilka ordspråk som helst utan sådana som fått sig en något odödlig 
tillvaro som  broderitalvla upphängd på väggen. 
Tänk Mormor och "Hem, ljuva hem" och ja sådana i stil med den. 

Men här var det mer de där uppdaterade ordspråken som var på agendan, 
och de var bara bäst! Har hört om detta fenomen med broderitavlornas nya
kommande, men som den icke-handarbets-människa jag är så har detta underbara
fenomen gått mig totalt förbi! 

Nå, i podden myntades en mängd underbara ny-ordspråk och en blev
direkt min favorit. 

"Åtminstone är det inte januari!"

Tammetusan om jag inte skall ta och föreviga det ordspråket någonstans
på något sätt. 

Januari är en sådan dötråkig månad så det kryper i kroppen på mig
bara jag tänker på det. Och så känner jag att om jag hade en sådan där
tavla att få syn på nu och då så kunde en skitdag i april kännas så mycket 
bättre för det är INTE januari...

Men nus är det ju precis det som det är och denna januari har börjat på 
ett riktigt skitsätt. Flunsigt. 

Tror att det var första gången någonsin som jag knappt orkade hasa
mig ut på balkongen för att kolla in nyårsraketerna - än
mindre att jag skulle känt någon speciell känsla av
fräschhet inför det nya året. 
Tog en klunk hostmedicin i stället. Skål! 

Äh, jag skall inte börja året med att gnälla - trots att det faktiskt är januari. 
Inatt snöade det och världen är fantastiskt vacker därute, solen skiner, 
så månaden verkar ju bjuda på sin bästa sida trots allt. 

Och flunsa är ju en övergående tillvaro - trots allt. 
Som januari...heh!

MELLANDAGARNA

 


och en titt på årets julgran(ar). 

Alla berörda var rörande eniga om att ingen traditionell 
julgran behövs för att få julstämning. 
Vi verkar ändå vara mer för det där vad vi kan stoppa i oss. 
Maten. 

Och ljus, man kan aldrig ha för mycket levande ljus. 
Och visst är grandoften och allt det där som har med granen att göra en viktig del av
jultraditionerna, och den kanske återkommer till oss något annat år, 
men i år var vi granfria. 

Nästan i alla fall. 

Jag hittade faktiskt något relativt nyinförskaffat julgrans-pynt i jul-lådan. Dessa är
egentligen lite för tunga att hänga i julgranen - de väger rejält nämligen. 
Men då kunde de ju få agera julgran(ar) i år, tänkte jag och 
hängde upp dem på några av de gamla skåp som jag verkar ha samlat på mig
under årens lopp. Lite så där att mina slitna gamla skåpkärlekar
fått en uns av jul-glimglim på sig. Lagom durabelt pynt för dessa bastanta
träpjäser som ändå har en anselig mängd år på nacken. 

Så ja, sådana granar i år - och barrar garanterat inte, vad det nu stressar lite glitter på
golvet då man skall ha något från skåpet. 
Men sådant får man leva med. Lite glitter här och där är inte heller fel.




SÅ JULERÖTT DET KAN BLI



Urp, så var julmaten (nästan) uppäten, bara de sista skivorna 
gravad röding ligger i kylskåpet och väntar på att landa på en frukost-smörgås. 
Och lite, lite skinka finns kvar som kanske blir en saltig nattbit när jag
framåt småtimmarna blir sugen på nåt efter att fastnat vid någon streaming-serie
eller läst någon bok så det börjar svida i ögonen. 
Det är ju kanske det som är det bästa med julen ändå? 
I det livsskede som jag och de mina just nu befinner mig. 
Denna dåsiga, lugna, tråksköna jul. Älskar det! 

Det där med julklappar har ju hos oss blivit lite comsi comsa de senaste åren. 
Jag köper ofta lite "smålyxigt, men praktiskt" åt pojkarna för det är sådan jag är. 
Inte så mycket för onödigt tjafs, men får gärna ge lite skimmer över vardagen. 
Som riktigt snygga chopsticks eller handskar i lammskinn. 
Gubben får av mig ofta en bok, eller sockor som han behöver, eller...
....sade jag redan att jag har Så Svårt att shoppa något "onödigt" åt någon bara för att det är jul???!!! 

Min äldre son är, som jag kanske nämnde i ett tidigare inlägg, en sann secondhand-person, 
vilket leder till att det oftast ligger väldigt personliga, och ibland överraskande udda, 
julklappar i hans tomtesäck. På ett bra sätt udda, alltså. Eftertänkta men sällan önskade. 
Förstås kan det ju bli lite spontanköp för hans del också där i second-hand butikerna. 
Som dessa jultröjor som blev pojkarnas julklädsel i år. 
Lillungen till vänster och storungen till höger. 
Obs, magen är tröjtomtens - inte hans. Heh!
Skrattande konstaterade vi att de var totalt som nya även där i 
second-hand - med andra ord
hade någon fått dessa tröjor i julklapp i fjol och reaktionen var:
- Vad i helsike skall vi med dessa till - och så hamnade de i 
en secondhandshop. 

(Vilket säkert blir dess öde även hos oss. De är ju underhållande en jul - inte alla jular framöver).
 

Lillungens julshoppandet är rätt långt baserat på hans något 
skrala ung-fattig-studerande-plånbok. Men även om man frånser från
det så har han nog samma ganska pragmatiska läggning gällande 
presenter som jag har. På det sättet kan man liksom lita på att av honom
får man något vettigt - och oftast något man önskat sig också. 
I synnerhet om önskningen ligger i linje med hans budjet. 

Och så har vi gubben då. Vår familjs absolut ivrigaste shoppare
av grejer man inte visste att man behövde. 
Om man frågar vem som helst annan utom honom själv, alltså!
Enligt egen utsago avskyr han att shoppa och ändå "råkade" det komma 
hem med posten ett kvadratmeter stort paket med grejer från hans Ecuador- och Galapagos-
resa. Nu vill jag inte låta tråkig, men tyvärr så shoppar han gärna loss på
typiska turistshoppar utan större eftertanke. Och det kan möjligen resultera i
att samtliga familjemedlemmar får tex ett förkläde i en glad Ecuadorisk-
turist-stuff-stil som bara är (förlåt) fult. Och framför allt onödigt eftersom ingen 
i familjen använder sig av förkläden. Aldrig gjort det. 
Ja, ni fattar den lilla problematiken här? 

Vi har haft våra diskussioner förr om åren också gällande detta:
- Ha en fin resa, älskling, men du behöver inte sedan tömma hotellets turist-shop.
- Nejnej, jag avskyr också sådant skräp.
- Bra, men du brukar ju shoppa ganska glatt i sådana...du är lite sådan.
- Jag nej? Det är jag visst inte! 
- Jo, det är du. Vi klarar oss utan det mesta som finns där. 
- Men något vill man ju hämta hem till familjen. 
- Okej, något smått är ok, men inte typ allt! 

Och så kom det sig att vi alla nu trots allt har rejäl arsenal av
ecuadorianska grejer som vi verkligen inte visste att vi ville ha...

Fast givandets glädje gick det inte att ta miste på...inte denna gång heller. 
Heh!

EN DAG KVAR


Tänk så det kan ändra under åren det här med julförberedelser. 
Tänker på alla som är mitt uppe i de där mest hektiska åren med barn och 
julfester på skolor och dagis, föräldrar och svärföräldrar och övrig
släkt som man skall försöka synkronisera julfirandet med utan att någon
känner sig åsidosatt eller sårad över att just deras sätt att fira jul kanske 
inte uppskattas fullt upp. Om jag skall vara ärlig så 
saknar inte alls den tiden speciellt mycket. 

Och idag hade jag min lediga dag. 
Sov länge och vaknade av att posten meddelade att den nu 
levererat ett paket utanför min dörr. Det är min julklapp till mig själv. 
(Jo, man får göra så!) 

(och ja, jag skall blåsa bort dammet från ljusstaken innan vi sätter oss till bords...heh!)

Idag har jag pysslat med lite småkockande i köket. Har en enkel sill
som jag bara måste ha varje år. Behöver inte ens ha den på julbordet, men 
den skall finnas där i kylskåpet när jag blir sugen på en sillsmörgås. 
I år blir det julskinka på bordet, efter många år av annat.
En ekologisk, inhemsk skinka. Kostade som skjortan, men 
må så vara om grisen haft ett bra liv innan slakt. 
Fast jag blir nog ändå alltid lite fundersam när jag plockar fram köttgaffeln
som vi använder till julskinkan, men när tre fjärdedelar av de runt julbordet önskar 
skinka och det varit länge sedan sist så ja...en ekologisk då. 



I år har vi skippat efterrätten. Ingen av oss är sådär fasligt
för det där söta. Lite kaffe efter alla sillar och skinkor blir perfekt. 
Och till det en liten söt munsbit bara. Från gottebordet, det får räcka. 
Lite onödigt att stuva i sig en efterrätt som ingen 
egentligen vill ha. Men visst har det varit så hos oss innan. 
För att det måhända är lite svårt att släppa de där traditionerna. 
Visst har jag också gjort saker som ingen egentligen uppskattat speciellt
mycket, bara för att det "hör till". 

 

Sedan skall ju julen vara en matfest, och på sitt sätt en dag av överflöd 
och en dag med avsaknad av vardagens bekymmer och utmaningar. 
Bara en fest. 

Och även om jag rensat i mina julmatstraditioner, så blir det kanske inte
speciellt avskalat på matbordet ändå. Mina grabbar hämtar nya influenser och
nya smaker lanseras på julbordet. Och det är precis så det skall vara. 
Traditioner i all ära, men även de skall få leva och utvecklas. 

Och så kan det vara helt okej också att ta tillbaka en traditionell maträtt, 
som julskinkan, även om den kanske inte är den mest "rätta" att ha på julbordet. 
Men om den dyker upp där var sjätte år så får den kanske tillbaka
något av den feststatus den i tiderna hade? Förr när man slaktade sin gris på hösten,
saltade in skinkan och sparade den till julen som en slags "kronan på verket" hade
den garanterat en högre status än dagens broilergrisar vars liv innan slaktbilen
inte kan ha varit speciellt skoj. 
Och förr togs resten av grisen tillvara på alla tänkbara sätt. Där på gården. 
Men idag har vi ingen aning om vad det blev av resten av grisen. 
För rymt, med Miss Piggy, det har den inte. Det vet vi med säkerhet. 

Jag tror faktiskt jag skall utmana min familj, som gärna äter kött, med att 
i år be dem tillreda och äta mat av djurets alla slaktdelar.