KONSUMTION




Egentligen är ju världen ganska snedvriden. Ifall ni inte insett det redan. 

Sedan jag köpstoppade för något år sedan har min syn på konsumtion, och mitt eget konsumtionsbeteende ändrats radikalt. Det har för egen del känts befriande och trots 
rätt små inkomster möjliggjort att downshifta lite. 

Så ja, min materialism har minskat och är sakta på väg mot minimalism. 

Men så kom då en korona-kris och små företag kämpar med uteblivna kunder
och jag inser att andras materialism faktiskt är det som möjliggör att jag kan 
köpstoppa och leka minimalist. Korona eller inte, är ju konsumtion det som håller 
många småföretagare med näsan ovanför ytan. 

Eller är det? 

När jag sade upp mig från mitt förra jobb för några år sedan så hade jag
faktiskt som ett alternativ att grunda ett företag med en liten fysisk
butik och så näthandel förstås. 
Jag menar, jag har ju ändå alltid gillat inredning och fina ting. 
Varför hymla med det? 

Men någonstans då jag besökte ett par mässor omkring i Norden insåg
jag att jag kommer att vara så extremt icke trovärdig om jag skulle börja
sälja en massa....onödigt. Om än vackert, men inte nödvändigt. 

Jag hamnade lite in på en kollisionskurs med mig själv. 

Det blev, som ni vet, aldrig någon sådan butik, och det är jag glad för nu. 
Hade inte känts okej. 

*

Men så tänker jag på min egen konsumtion. 
I dessa koronatider uppmanas man att stötta små företagare och nu då
så många företag som bjuder tjänster inte riktigt känns aktuellt att använda sig av,
som frissa...resturang....massage...gym...resor....hotell.....
så blir det ju att blicka till annan form av konsumtion
för att hjälpa våra lokala företagare. 

Men sen blir det error i min logik.

Jag vill jättegärna stöda lokala företagare - absolut. MEN jag är inte
speciellt glad över att jag skulle behöva konsumera mer produkter för att 
vara den goda konsumenten som stöder lokala företagare. 
Och vart hamnar mina arma slantar i förlängningen om jag köper en
ny filt, eller en ny lampa, hos den lokala inredningsbutiken? 
En ny vårjacka eller ett nytt koppel till hunden?

Jo, större delen av slantarna mina kommer ju ändå att landa hos ett betydligt större 
företag som varken står eller faller om jag personligen köper eller låter bli. 

Och jag inser att min strävan till någon form av minimalism förutsätter
att andra fortsätter sin konsumtion som innan. 
För annars stannar allt upp...

...och en marknadsekonomi skulle sluta rulla världen framåt. 

Det är en riktigt komplex och delikat fråga det här. 
Konsumera eller inte? 
That's the question! 

Vad är i rätt på lång sikt? Vad skall man välja? 

*

I övrigt har jag sått frön och satt lökar. 
Det känns som en konsumtion som ger mer än 
man satsat på i begynnelsen. 
Ett gäng doftliljor är satta. 

I väntan på dem och i väntan på ett liv efter coronan. 

Ha det gott! 









ALL GOD MAT ÄR INTE VACKER


Så är det bara. Men det här är gött. Jag lovar! 

Har ett urgammalt vege-lasagne-recept som jag nästan alltid kör med, men
nu var situationen den att en hel del av de ingredienser jag hade
hemma inte sträckte sig helt till att göra en sådan lasagne. 

Eftersom jag och ett par andra i La Familia faktiskt har lite flunssa-känningar, så just in case, 
har vi nu valt att helt och totalt stanna hemma tills vi ser hur vår
kondition utvecklar sig. Och då blev det att ta till det man råkar ha. 
Som Caisa Varg gjorde i tiderna. 

Så här gjorde jag:

Rev 2 morötter grovt. 
Hackade 1 lök och 2 vitlöksklyftor
Tog fram 2 burkar färdigt kokta röda linser
och 1 burk tomatkross. 

Lökarna fräste jag upp i lite olja, hade i den rivna moroten och 
lät det puttra på ett tag utan att de fick färg. 
Klämde i ett par msk tomatpuré och så fick den ännu 
fräsa med en stund, ett par minuter. 
Hällde över tomatkrosset, linserna (utan vätskan) och smulade i ett par 
grönsaksbuljongtärningar. Det här fick småkoka i 
ca tio minuter. Sedan smakade jag av med salt, peppar,  2 tsk (torkad) rosmarin
 och 1/2 - 1 tsk cayennepeppar för att få lite trevlig spark i det hela. 
Smaksak hur mycket spark man vill ha....

Under tiden satte jag ugnen att värma sig till 220 °C. 
Och så rörde jag ihop en vit sås av ett par burkar crème fraiche och 
så blandade jag i så mycket riven ost att smeten fortfarande var "utbredbar".

Oljade ugnsformen och så varvade jag på med lins-sås, ost-créme-fraiche,
lasagneplattor och så överst ett lager med sås och på det riven ost

In i ugnen för 20-25 minuter. 

Gött gött av sådant man oftast har hemma. 

Inte så vackert på bild....men riktigt, riktigt gott! 

SÅ SKÖRT ALLT ÄNDÅ ÄR


Gick ut i hassellunden ett stycke bortom huset. 
Bland fjolårets bruna sköra lönnlöv sticker de små ludna stjälkarna
fram och i det dunkla ljuset då eftermiddagen håller på att bli kväll
lyser vårens första blåsippor inte som utropstecken, till det 
är deras väsen alldeles för väna, men som små "pssst!" om att stanna upp. 
Stanna upp och se. Vara just här och just nu. 

Har tagit en liten tur ut i när-naturen. 
Sedan tisdagen har jag mer eller mindre varit hemma innanför fyra väggar. 
Har känt mig lite småkrasslig. Lite ont i halsen, lite hosta, lite ja...småkrasslig. 
Absolut inget allvarligt. 
I vanliga fall inget jag skulle reagera på, men nu är 
liksom allt annorlunda! Tänk om....?

Tänk om jag bär på en corona-smitta och kan smitta vidare? 
Eller har jag bara en alldeles vanlig flunssa och skulle kunna
ta mig dit jag alltid gått? 

Om en kvart (vid midnatt) stänger Finland gränserna  mellan Nyland och 
det övriga Finland. Det känns absurt. Inte orsaken varför det görs utan ATT det görs. 
På bara ett par veckor har vi gått från ett läge där några få människor var smittade
till att nästan stänga ner ett helt land, till att hindra människor att röra sig fritt över 
kommungränserna. Polis och militär på alla vägar vid gränsen mellan Nyland
och det övriga Finland. Känns absurt, och klokare personer än jag 
har säkert gruvat och funderat och kommit till 
slutsatser, om vad som är det rätta i detta läge. 

Detta läge, som knappast någon kunde ana att världen skulle hamna i 
för bara en kort tid sedan, är plötsligt här i vår vardag.

Det är overkligt, samtidigt som det i allra högsta grad är 
den verklighet vi lever i. Här och nu. 

Så skört våra liv ändå är, så litet som ändå kan rubba våra cirklar
på ett sätt som vi aldrig kunnat ana. 

Så snabbt en värld kan förändras.
Frågan är - kan vi människor det? 




KURSVECKOSLUT VERSION 2.0


Som så många andra, som de flesta, fick jag snällt rigga upp en arbetsstation här hemma. 
Jag jobbar ju lika mycket hemifrån som från kontoret, och sitter då gärna vid fönstret, men 
eftersom kursen handlar om Photoshop och bildbehandling så är det alltid bättre om man hittar en
vrå med aningen skum belysning för att få färgerna rätt då man redigerar.

När marssolen ger sitt allt, trots ett imponerande filter av vinterns damm och annat på fönstren, 
så är det utmanande att hitta en skum vrå. 

De senaste månaderna har jag verkligen inte upplevt att just ljusinsläppet skulle vara ett problem,
men nu plötsligt blev det så :). Alltid är det nåt. 

Men tack och lov att vi har denna möjlighet att rigga upp våra arbetsstationer. 
Jag hade kanske en lite onödigt nonchalant inställning till hela corona-viruset 
och hur det skulle sprida sig här i Europa. På något sätt tänkte man (jag) att 
det inte kunde bli värre här i Europa än det var i Kina, men tji fick vi.

Kollade häromdagen appen Flightradar där det går att följa flygtrafiken 
online. Jag blev onekligen lite häpen över att det såg ut att vara minst lika 
mycket flyg i luften som vanligt och trafiken mellan USA och Europa såg
inte ut att vara glesare än vanligt, den heller. Märkligt. 

Det som däremot var uppseendeväckande var att över Afrika var det mycket 
glest av flygplan och samtidigt läser man i tidningen att man 
undrar varför corona-viruset inte spridit sig lika effektivt där. 

Hmmm....kan där vara ett samband? 

Få se hur detta slutar? 

Tills dess får vi skura tassarna och nysa i armvecket. 
Och jobba på distans - de som kan. 

P.s. Det där med toa-pappret begriper jag inte fortfarande....

FALSK BUTTER CHICKEN


Ou jess! 

Blir så glad när jag snubblar över recept som
överträffar förväntningarna. 

Här har vi en sådan. Fusk, eller falskt butter chicken. 

Vassågo´! 




1 lök
vitlök efter smak 
(jag hade i 2 vitlöksklyftor)
2 msk olja
1/2 dl mandelmjöl 
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk neilika
2 msk tomatpure
1 burk (500 g) passerade tomater 
1 paket Mifu-bitar 
(eller annat h*ns eller höns om 
inte man vill laga vegetariskt)
1 + 2 msk smör
2 dl grädde
1 tsk salt

Därtill
basmatiris
cashewnötter
mynta eller koriander
körsbärstomater


Börja med riset.
Sedan några år kokar jag riset såhär:
Koka upp vatten, salta vattnet, häll riset i det kokande vattnet 
(så mycket att det blir bara lite vatten ovanför riset, ca 2 cm).  
Använd alltså mindre vatten än vanligt. Lägg genast lock på och stäng av plattan. 
Viktigt - lyft inte på locket på innan den övriga maten är klar, så inte ångan rymmer! 
På det här sättet blir riset mer ångkokt än kokt och inte lika vattnigt. 
Det tar kanske lite längre tid, därför brukar jag börja med riset för det 
kan stå där och bli klart i lugn och ro. 

Skär löken och vitlöken fint. Fräs dem någon minut i olja i en kastrull 
eller wok-panna. Tillsätt kryddorna, mandelmjölet 
(jag hade inget så skippade det) och låt de fräsa med någon minut 
(passa att det inte bräns vid, brända kryddor smakar örk!). 
Lägg till tomatpurén och rör runt så kryddorna blandar sig jämnt. 

Häll på de passerade tomaterna och låt småkoka i ca 5 minuter. 
Vill man kan man mixa såsen, men jag skippade det. 
Medan såsen kokade stekte jag upp Mifu-bitarna i lite smör. 
De finns i två smaker, curry och vitlök/örter. 
Eftersom jag hade den med vitlök/ört-smak kryddade jag 
bitarna med lite curry också. 
Mifu görs på mjölkprotein, och är behändigt för 
det ger snabbt en fin stekyta.

Häll grädden i såsen, lägg i smöret och landa i Mifu-bitarna. 
Smaka av och salta om det behövs. 

Nu borde nog också riset vara klart, om inte så låt 
det stå under lock ett tag till. 

Servera fusk-butter-chicken med riset och gärna cashew-nötter 
(jag rostade dem snabbt i torr stekpanna) 
och strössla över mynta eller koriander samt lägg 
till halverade körsbärstomater. 

Njut!