Det där dilemmat känner alla till som har besökt grannlandet.
I Finland äter vi semla lite var dag, för här hos oss är det ett runt bröd som
man ofta äter till frukost. Det vill säga en fralla.
Medan en semla i Sverige betyder just en fastlagsbulle. Samma språk,
men med lite olika nyanser. Lite samma som simma och bada.
Här i Finland simmar vi i allslags vattendrag, men om någon frågar om
vi skall bada så då går vi antigen in i bastun för ett bastuBAD eller så går
sjunker vi ner i ett BADkar fullt med varmt vatten. Heh.
Jag var i år ute i god tid med att baka mina fastlagsbullar. Det berodde egentligen
på att sönerna kom in på ämnet och frågade om de inte kunde få hemlagade SMÅ
fastlagsbullar. Köpisbullarna är säkert goda, men det är väldigt mycket bulle att smälla
i sig. Så ja. Jag har bakat. Och av en normalstor deg blir det ju en mängd bullar,
så nu har jag också ett litet gäng frysta bullar som får komma fram när det börjar vara
"rätt tid" för fastlagsbulle, dvs till fastlag som i år är rätt sent. Först i början av mars.
När jag googlade när fastlagen skall infinna sig i år snubblade jag över denna lilla notis
från femtiotalet där någon stackars bagare fick böta för att han sålt fastlagsbullar för tidigt.
Kunde vara läge ibland att återinföra denna regel, så man skulle slippa jul i oktober och
andra säsongsbetonade grejer några månader före den egentliga högtiden.
Tycker om när säsongsmat är just säsongsbetonat.
Jo vars, jag kan låta bli att köpa fastlagsbullar genast efter nyår, men ändå.
Och för att riktigt röra om i fastlagsbullegrytan, så gillar hela min lilla familj
fastlagsbulle med s y l t , så där som barn gör.
På det sättet är vi lite barnsliga.
Kram Maggi
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar