AMARYLLER ELLER AMARYLLISAR


Det kan hända att jag lite förivrade mig då tidigare i höstas när jag snubblade över diverse amaryllislökar som låg och drällde i butikshyllorna. Också på de hyllor som enbart finns på nätet. 
Gick nu inte helt bananas utan försökte hålla mig till några sorter som verkade fina, men inser att man kanske inte kan ha för mycket amaryller - eller amaryllisar - båda sätten att skriva är ok numera. Gillar bara ordet amaryller mer. Finns så jädrans många fina sorter att välja mellan. 

Hade gärna köpt någon riktigt mustigt vinröd också, men de var slut och de där tomteröda är liksom inte bara min grej. Inte de där vanliga vita heller, de har jag haft så många år. Så det kom sig att jag gick in för de mer rosa/randiga/spräckliga. De som kanske inte var så tydligt en julblomma. För med amaryller vet man inte riktigt när de får för sig att blomma då man köper en lök bara. Kan vara i november, kan vara i januari. Och bra så. Jag tänker mer på amaryllisen som en vinterblomma - inte enbart en julblomma. 

Men mina amaryller har hållit tidtabellen och slår ut nu en efter en precis till jul. 

Låt mig presentera: Uppe till vänster i bild en liten,  ganska kortväxt amaryllis av sorten 'Picotee'. De kan vara mer eller mindre "pepprade" med rött över kronbladen, men har en smal rand av rött längs kronbladen. En riktigt söt blomma. 
Uppe till höger: Nu är vi mer inne på det mer sirliga, det mer sparsmakade. På de långa, förhållandevis tunna stjälkarna slår enkla men eleganta klockor ut. Som en lilja nästan. Skulle jag ha ett minimalistiskt hem, men ändå vilja ha nåt mer än bara en vit amaryllis eller lilja så är det här valet. 'Sweet Lilian' heter den. Otroligt förfinad. 


Nästa att slå ut är en nyhet för 2021. En dubbel men samtidigt sirlig amaryllis. Stor är den. Kanske knappt dubbelt större än de två förra. Spretar jag ut min hand allt vad jag kan - så stor är den - och lite till. 'Doublet' heter sorten. Helt klart en favorit hos mig. 
Och här vill jag samtidigt passa på att säga att det är lönt  att köpa lökarna hos riktigt bra nätbutiker, eller riktigt bra handelsträdgårdar. Innan jag "snubblade" över dessa skönheter, typ innan jag ens hade en tanke på att denna jul skulle bli en amaryllis-jul, så köpte jag en amaryllislök i en av de där bulk-blom-varuhusen. En vit amaryllis. Den var den första jag planterade och den blommar inte än. Har bara knoppar och de är också lite torr-bruna i topparna så bådar inte gott för en stilig vit blomning till vare sig jul eller nyår. De var inte ens speciellt billiga, men bulkvaror är sällan bra. Precis liksom billigt överlag sällan är bra. Men om man nu betalar ett par euro mer för en verklig blomglädje i mörkaste december. Är det för mycket? Hellre en kvalitetsamaryllis än flera som bara gör en besviken, eller bara är så där...jaha!
En amaryllis är ändå en så otroligt maffig blomma så det skall kännas lite "wow" när den slår ut. 
Annars kan man lika gärna köpa en julstjärna....(mer om det i ett senare inlägg). 



Den andra vita amaryllisen jag har i år är en 'Multiflower'. Det är en lök men med flera sidolökar som också skjuter blomstjälkar. Den kräver en lite större kruka och i skrivande stund är inget mindre än sex blomstjälkar på väg upp. Själva blomman må vara enklare och mindre men just det faktum att det kommer så många stjälkar på den så är det bra att blommorna är lite nedtonade. Det blir ju som en luftig bukett av amaryllisblommor - fast i kruka. 

I övrigt vill jag gärna nämna att samtliga amaryller ha faktiskt minst tre blomstjälkar på kommande. Så blomglädjen kommer minsann att hålla över jul och nyår. Och bli sådana där otroligt vackra vinterblommor. Inte bara till jul utan under hela den mörka vintertiden. 
När den blomningen är över - då är det dags att så de första fröna på fönsterbänken. 
Tänk! 

 

Inga kommentarer: