HUSLIGHETER


Det har regnat precis hela dagen. Det är så november som det bara kan vara! 
Länge sedan jag kände att jag tagit mitt husliga jag 
till några större utsvävningar. 
Nåh, inte för att det nu kanske blev så idag heller, 
men tänkte ändå passa på och tipsa om 
ett par riktigt goda grejs att göra. 

Bilden till höger:

Det har ju varit en liten köldknäpp också här hos oss, 
men persiljan och gräslöken är 
hur fina som helst ännu därute i sin växtlåda. 
Salvian tog jag in på verandan för ett tag sedan,
men avsaknaden av ljus gör att den börjar se lite trött ut så jag 
skördade faktiskt en del örter idag och fixade ett slags 
"kryddsmör för stekpannan". 

Hackade kryddorna smått och duttade lite i varje lucka i iskubs-formen. 
Ovanpå hällde jag lite olja (till hälften ungefär) 
och ovanpå det ytterligare lite smält smör. 
In i frysen och när de väl var frusna så tog jag ut dem och 
lossnade dem från formen och lade ört-smörkuberna lade i frysaskar, och tillbaka in i frysen.
 Nu kan jag bara plocka ut en kub eller två kryddad smör/olja
då det finns något jag vill steka i ja....en slags kryddsmör. 
Perfekt om man vill ge något en liten extra god puff. 
Bara det där lilla som får det att lyfta. 

Bilden till vänster: 

Oj och aah...

Farsdagen till ära hade grabbarna bestämt att det skulle lagas tacos och 
köttfärs och ost och riktigt så där stereotypiskt manlig "äijämat". 
Nå väl. Why not, liksom? 
Jag äter ju vegetariskt, äldsta sonen äter mycket sällan kött, 
gubben lite oftare och yngre grabben han gillar kött och 
är inte överförtjust i den gröna maten. Så kan det bli i familjer. 

Eftersom jag nu inte önskade bara tugga i mig lite salladsblad och suga på något
torrt tacoships så rörde jag ihop en "tacogratäng" eller vad man nu kunde kalla det, 
och det blev ju en liten succé runt matbordet. Snabbt måste jag skriva ner det här så
jag inte glömmer hur jag gjorde. 

Kokade upp 
ca 4 dl quinoa i grönsaksbuljong (ca. 15-20 min). 

Stekte

1 lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 knapp chili, finhackad
i olja några minuter. 

Lade sedan i 

2 tomater, i tärningar 
1 paprika i tärningar
1 ask/låda Go Greens "Bönsalsa" 

Lät det koka ihop och kryddade med
tacokrydda (1/2 påse ungefär) 
salt, peppar 

Blandade i den färdigkokta quinoan

Hällde upp röran i en ugnsform och klickade över en "sås" av
2 dl créme fraiche, ett par matskedar majonäs 
(testade den veganska - mycket bra - fräschare än originalet faktiskt) 
och några nävar riven ost. 

In i ugnen (225° C) i en dryg kvart tills osten smält och fått färg. 

Jag säger bara...nam! 
Och det sade de andra runt matbordet också! 



Inga kommentarer: