SIN FARS DOTTER...

...någon annan fars dotter någonstans har ju idag lite annat för sig, medan jag envist fortsätter med mitt projekt fönsterrenovering. Liten paus i det jobbet hade jag faktiskt här på eftermiddagen för att lite kolla hur man också kan fira en sommarlördag....:) Grattis till dem båda!


Efter festligheter på tv, styr jag mina steg ner till källaren där projekt fönsterrenovering pågår för fullt. Fick en plötsligt en sådan nostalgisk känsla, min pappa var "alltid" i sin verkstad och pysslade med än det ena, än det andra. Jag är uppvuxen bland hyvelspån och målningspytsar. Så kanske äpplet inte faller så långt från päronträdet i allafall?

Bland de mest känslomässigt värdefulla arven efter min pappa räknar jag ett stort antal gamla verktyg. Och de, som så mycket annat är inte bara som prydnad hos mig. De flesta använder jag faktiskt. Den här lilla hyveln hör till mina absoluta favoriter. Den är superbra - och dessutom så mycket vackrare än alla plastiga varianter....;)

Fönstren i detta hus verkar vara ett hopplock av än det ena än det andra. Det finns originalfönster från 30-talet då huset är byggt, det finns gamla innerfönster som flyttats till ytterfönster, följaktligen har just dessa fått ta lite extra stryk av väder och vind, eftersom de aldrig kittats och vatten kommit åt att rinna in i träet...

Det finns bågar som målats med oljefärg, men också bågar som fått sig en omgång av nåt modernare, platsigt...


Men nu skall de alla få äkta linoljefärg på sig. Värmeblåslampan får gå lite het nu en tid framöver när den gamla målningen skall bort.


Det går egentligen ganska enkelt, det som tar tid är att låta oljefärgen torka...det är inte för den otåliga. Men jag ger mig inte! Det får ta den tid det tar, för jag tycker att mina gamla fönster skall få den bästa vård :). Har de hängt med i sextio år, så är de värda lite kärleksfull omvårdnad tycker jag.

Till min stora förvåning hittar jag rödmyllefärg under alla lager av vit färg. Har detta hus verkligen haft röda fönster engång? Eller har man bara målat med rödmylla under av ekonomiska eller praktiska skäl?


När målningen, och de mest underliga silikonlappningar här och där är avlägsnade blir det till att kitta. Tidigare använde jag kitt på burk, som måste knådas till lämplig konsistens, men sedan hittade jag gammaldags kitt i en såndär tubfundering och det är nog väldans bekvämt. Kanhända att jag av pris-skäl måste övergå till en ekonomiburk kitt, men i allafall för små kitt-arbeten rekommenderar jag tuben!


Tuuuur, att man har lite annat att syssla med medan kittet och oljemålningen torkar...hahhaha..Har passat på att måla golv också. Visserligen märkte jag här i veckan att det inte är såååå himla smart att försöka ha tusen bollar i luften samtidigt...

Häromkvällen passade jag på att måla en del av äldre sonens rums golv (jag tar det i delar så behöver jag inte flytta ut alla möbler). När jag målat en del av rummet, rusade jag vidare för att hinna med nåt annat, när jag kom på att jag borde betala räkningar, och medan jag rusade till datorn för att göra det fick jag syn på min dammsugar-robot, och kom på den fantastiska idén att låta den jobba på lite medan jag knapprar på datorn.

Sagt och gjort...vad jag INTE kom ihåg att göra, var att stänga dörren till det nymålade rummet, varpå min supereffektiva lilla runda robot glatt traskade in på det nymålade golvet och glatt traskade (eller rullade rättare sagt) omkring i rummet en god stund tills jag insåg vad som hände...Just målninsjobbet är roboten alltså inte såååååå bra på!


Men den lilla hyveln däremot helt suverän till fönsterrenovering. Räknade hastigt ut att med denhär takten kommer jag att bli klar med alla fönster....om ett år sisådär!


Men som sagt, det får ta den tid det tar. Vill ju gärna hinna med annat viktigt också...som att snurra på facebook och läsa bloggar...Centsus min säger väl en hel del om hur roligt han tycker att det är...hahhaah.

Nu börjar den verkliga nedräkningen till semestern för min del. Efter en verkligen arbetsfylld vinter och vår ser jag verkligen fram emot fyra leeeeediga veckor!

Skön sommardag alla söta!

kram, M.

1 kommentar:

Jojo sa...

Håller mned dig, gamla verktyg är oftast värda sin vikt i guld :)

Haha, kan riktigt tänka mig hur damsugarn målar golvet åt dig ;) Risken skulle vara mycket överhängande att det skulle hända mig om jag hade en också, hihi.. Kan aldrig vara utan minst tio projekt samtidigt :)

Kram Jojo