JULSMAKER

 


I vanliga fall brukar jag försöka hålla min jullängtan-växel i korta tyglar fram till
första advent. Jag hör ju till den generationen som vuxit upp med att 
julfirande, och -pyntandet, var koncentrerat där mellan jul och tjugondag knut. 
Men ju äldre jag blir desto mindre viktigt känner jag att det är att hålla hårt
fast i just den perioden. Allt mer vill jag ha jul från advent till nyår och så 
kan jag slänga ut gran och packa ner jul-ljusstakar med gott samvete den första januari. 

Men när är det okej att börja med julen? Med pynt, med julsmaker?

*

Min äldre grabb har ju redan många år sällskapat med en tjej från Sydkorea. 
Oftast åker hon hem till sina föräldrar, släkt och vänner, några månader under vinterhalvåret. 
Dels för att hon avskyr vintern här, men också av andra praktiska skäl. 
Ibland har hon firat jul med oss och åkt först i början av året, men i år 
kommer hon att åka redan om ett par dagar. 

Lite löst sådär hade vi talat om att äta en gemensam lunch eller middag innan hon 
åker, men sedan blev det inte att bestämma nåt för det var så mycket annat. 
Jobb, förkylningar...vardagsstuff som måste fixas undan. 

Så med andra ord så blev det till vi bestämde oss för att träffas på IKEA. 
Av alla ställen liksom. Men det för att tösen ville äta skandinaviskt julbord innan 
hon åker till Seoul. Så vi bestämde träff på IKEA och redan i trappan upp till restaurangen
möttes vi av en doft av - jul! 

Både min grabb och hans tjej äter mycket asiatisk mat till vardags så det är faktiskt lite
överraskande att hon tagit till sig den skandinaviska julmaten så starkt. 
Smakmässigt känns det som från andra delar av världen - vilket det ju förstås också är - 
men också från en helt annan tidsepok och kultur. 
Vilket det ju också är...förstås. 

Men av alla oss är hon den som mest älskar dessa jul-lådor. Kålrotslåda, 
sötad potatislåda. Det är kopiösa mängder den lilla späda människan kan tynga i sig! 
Vi grovmejslade nordbor blir långt efter! 

Men ja, på något plan körde den härliga, om än något ljudliga, lunchen
igång jul-väntan i ett kick. IKEA restaurangen var sprängfull av människor som ville 
äta av jul-lunchen, så helt ensamma i att starta upp med julmat redan nu var vi inte. 
Och det var gott! Smakade rätt. Sådant är viktigt. 
Om något så ju dessa traditionsmaterna kinkiga att få till på rätt sätt
när jag tänker att alla familjer dessutom har just sin egen "touch of taste" 
på just den julmat man brukar äta.

*

När jag kom hem måste jag korka upp en flaska glögg som legat och samlat damm 
sedan förra året. Bläddrade i tidningen Lantliv Mat och kom på några recept som 
jag minsann skall testa på i år. Och så såg jag att grannen i grannhuset redan 
hängt upp lite "säsongsljus". Låt oss inte kalla det julljus. Heh. 
Uppenbarligen inte bara jag som längtar efter jul. 

Det huset kommer snart att ha tillgång till sina balkonger och med den raska
fart som renoveringen framskrider så kanske jag också har en balkong innan jul? 
Hoppas, hoppas! 

Fick igår info om att möjligen om en dryg vecka skulle inplastningen från halva
vårt hus att försvinna vilket är alldeles underbara nyheter. 
Än kan jag inte drömma om att jul-inreda balkongen med ljus och växter, 
men vi går mot rätt håll - och en kan alltid värma lite glögg och smutta på
den allra första jul-längtan. 

Ha en skön helg - och woopwoop - det är ju farsdag i morgon! 


Kram Maggi








Inga kommentarer: