FÖRNÖJSAMHET




 Sitter på balkongen i kvällningen och ser månen stiga upp över sjön. Koltrasten sjunger som om det var vår och sångsvanarna trumpetar ute på sjön. I den svala kvällen har simstranden tystnat då man äntligen har en kväll att ha annat för sig än svalka sig i sjön. Eller svalka och svalka - det är rätt varmt i vattnet. 28 °C här för någon dag sedan. 

De lite svalare temperaturerna har fått grannarna att boka och värma bastun nere vid sjön. Det kommer härliga dofter av basturök smygande förbi. Över parkeringen går en kvinna i badrock och simdräkt med håret inlindat i en handduk, hon har precis tagit sig ett dopp. Ett annat par är på väg ner till bryggan iklädda sina badrockar och med handdukarna hängande över axlarna. De stannar och byter några ord. 

Jag tycker det är härligt, som en slags bygemenskap - men i stan. 

Vi är fortsatt lite barnsligt förtjusta i vår lägenhet. Den är alltså i all sin "enkelhet" (på ett positivt sätt sagt) så skön och avstressande. Med sina rena enkla linjer och former så är det rofyllt här. Kanske är det just det som ger en känsla av förnöjsamhet? Vi har byggt hus, vi har renoverat hus, vi har gjort allt det där och nu är det bara så förbaskat skönt att landa i ett hem som inte kräver nåt utan bara ger en ro. 

Allt är absolut inte helt klart fixat, men jag tänker allt som oftast att mycket kanske får vara lite bara som det är, och allt behöver inte göras om bara för att. Även det skänker en förnöjsamhet som är skön. Jag har inte det där smått hysteriska behovet som jag kanske någon gång haft att skapa om allt. Även om jag njutit av det också, det kan jag inte förneka. Men nu är det bara mer rofyllt. Att boa in sig får ta tid. Och reflektion. 

Kanske är det så att bli lite äldre? Man inser att man inte ändå får världen färdig - så varför håsa iväg? En otålighet har ebbat ut och ersatts med någon form av just förnöjsamhet. 

Och så mycket kommer det inte att hända nu här i lägenheten inom några veckor. I övermorgon packar jag för några veckor på stugan och sedan lyckades jag faktiskt få hyrt en husbil (säkert den sista i hela Finland....) och det blir en liten roadtrip norrut. Så jag längtat!!! 

Skall nu fortsätta med att planera resan, så mycket den nu behövs planeras. Vi åker väl lite dit näsan och humöret pekar. 

Natten är redan här och mörkret har lagt sig. 

Också koltrasten har tystnat. 


2 kommentarer:

himmelstäppan på smultronbacken sa...

Det låter så skönt allt det du beskriver, rofyllt och vilsamt.
Ha det så skönt i stugan och på resan!
Hälsningar Åsa

Maggi sa...

Tack Åsa!
Hoppas verkligen på en skön semester - känns som att efter allt packande och fixande och donande som varit denna vår skall det vara extra välkommet med någon veckas avstamp från vardagen.