G L A D P Å S K
till alla er därute i slott och koja!
Har skakat av mig min melankoli och har roat mig med att välja och vraka bland
bilder som skall komma till min kokbok.
Snubblade över en favoritfoto som jag knäppt för några år sedan av
en av påskens favoriter - pasha.
Knåpade då ihop lite morötter av marsipan och smulade Oreo-kex till mylla.
Blev liksom påsk och vår i samma efterrätt.
Har nu röjt i alla mina urrivna och printade recept. Det har blivit några genom åren kan
jag säga. Men skönt att gå igenom dem. Slängde en hel del. Maträtter som bara
varit en engångsföreteelse i mitt kök.
Idag skall jag gå igenom några kokböcker som jag har här hemma och plocka
fram de där favoriterna från dem.
En av mina absoluta favoriter under åren har varit - och är fortfarande -
Anna Bergenströms kokböcker.
"Annas mat" (1991) och "Vinterns goda ting" (1995) är nog de mest tummade
kokböcker jag har. I synnerhets "Vinterns goda ting" ger mig
härliga nostalgivibbar. Den är också mer än bara en kokbok.
Jag har också en del andra böcker av duon Anna och Fanny B.
"Det goda enkla" (2014), "Under valnötsträdet" (2006) och
"Kärlek, oliver och timjan" (2001).
De är alldeles galet vackra böcker, men av någon orsak har de mer blivit böcker som
jag bläddrar i för de vackra bildernas skull och för att insupa inspiration.
Kanske var det då det började bli allt vanligare att googla fram recept?
Tänk, jag minns inte! Och ändå var det alldeles nyss - eller?
Hur som helst så märker jag att det lite börjat utkristallisera vad jag skall ha med
i min lilla kokbok. Jag kan ju inte ha med allt - skulle bli en sådan gigant, och ett
verkligt sammelsurium av husmanskost, medelhavsmat och asiatiskt.
Just nu - det kan ju ändra - så lutar det lite åt husmanskost. Vardagsmat.
Med tyngdpunkt på sådant som man tillreder efter årstid och som man tillreder
kanske en eller ett par gånger i året.
Med andra ord just så sällan att man kanske vill checka receptet
så där i stort i alla fall.
Lite nostalgimat. Blandat med nyare favoriter.
Kanske? Svårt att avväga...
... får fortsätta fundera.
För att nu skall jag ta mig till köksregionen och göra något så ovanligt,
för att vara jag, som att baka! Inget mindre än en citronpaj med
marängtäcke. Det om något är nostalgi för mig, för den minns jag som en
påskefterrätt då jag var barn - och det är hörni väldigt länge sedan det, heh!