EN DAG KVAR


Tänk så det kan ändra under åren det här med julförberedelser. 
Tänker på alla som är mitt uppe i de där mest hektiska åren med barn och 
julfester på skolor och dagis, föräldrar och svärföräldrar och övrig
släkt som man skall försöka synkronisera julfirandet med utan att någon
känner sig åsidosatt eller sårad över att just deras sätt att fira jul kanske 
inte uppskattas fullt upp. Om jag skall vara ärlig så 
saknar inte alls den tiden speciellt mycket. 

Och idag hade jag min lediga dag. 
Sov länge och vaknade av att posten meddelade att den nu 
levererat ett paket utanför min dörr. Det är min julklapp till mig själv. 
(Jo, man får göra så!) 

(och ja, jag skall blåsa bort dammet från ljusstaken innan vi sätter oss till bords...heh!)

Idag har jag pysslat med lite småkockande i köket. Har en enkel sill
som jag bara måste ha varje år. Behöver inte ens ha den på julbordet, men 
den skall finnas där i kylskåpet när jag blir sugen på en sillsmörgås. 
I år blir det julskinka på bordet, efter många år av annat.
En ekologisk, inhemsk skinka. Kostade som skjortan, men 
må så vara om grisen haft ett bra liv innan slakt. 
Fast jag blir nog ändå alltid lite fundersam när jag plockar fram köttgaffeln
som vi använder till julskinkan, men när tre fjärdedelar av de runt julbordet önskar 
skinka och det varit länge sedan sist så ja...en ekologisk då. 



I år har vi skippat efterrätten. Ingen av oss är sådär fasligt
för det där söta. Lite kaffe efter alla sillar och skinkor blir perfekt. 
Och till det en liten söt munsbit bara. Från gottebordet, det får räcka. 
Lite onödigt att stuva i sig en efterrätt som ingen 
egentligen vill ha. Men visst har det varit så hos oss innan. 
För att det måhända är lite svårt att släppa de där traditionerna. 
Visst har jag också gjort saker som ingen egentligen uppskattat speciellt
mycket, bara för att det "hör till". 

 

Sedan skall ju julen vara en matfest, och på sitt sätt en dag av överflöd 
och en dag med avsaknad av vardagens bekymmer och utmaningar. 
Bara en fest. 

Och även om jag rensat i mina julmatstraditioner, så blir det kanske inte
speciellt avskalat på matbordet ändå. Mina grabbar hämtar nya influenser och
nya smaker lanseras på julbordet. Och det är precis så det skall vara. 
Traditioner i all ära, men även de skall få leva och utvecklas. 

Och så kan det vara helt okej också att ta tillbaka en traditionell maträtt, 
som julskinkan, även om den kanske inte är den mest "rätta" att ha på julbordet. 
Men om den dyker upp där var sjätte år så får den kanske tillbaka
något av den feststatus den i tiderna hade? Förr när man slaktade sin gris på hösten,
saltade in skinkan och sparade den till julen som en slags "kronan på verket" hade
den garanterat en högre status än dagens broilergrisar vars liv innan slaktbilen
inte kan ha varit speciellt skoj. 
Och förr togs resten av grisen tillvara på alla tänkbara sätt. Där på gården. 
Men idag har vi ingen aning om vad det blev av resten av grisen. 
För rymt, med Miss Piggy, det har den inte. Det vet vi med säkerhet. 

Jag tror faktiskt jag skall utmana min familj, som gärna äter kött, med att 
i år be dem tillreda och äta mat av djurets alla slaktdelar. 





INTE SÅ MYCKET FÖR PEPPARKAKOR


 Oj, det blev lite boudoir-stämning över den bilden, 
fast det bara är en enkel kökshandduk och hemlagade godis som
det föreställer. Men visst är det lite lyxig "sammet och konfekt"-stämning
över det hela? 

Men det är alltså mycket enkla julgodis.
Tre ingredienser, enkelt att få till och så är de ju så vackra! 

Jag har för om åren gjort motsvarande med andra smaker, men i år blev det med pepparkaka.
Dels för att mitt förhållande till pepparkaka är lite tudelad. Älskar doften av pepparkaka och
kan gott äta av degen, men just pepparkakan som sådan är...njah! 

Men här är det nästan som att äta en chokladpralin som smakar pepparkaksdeg, 
fast inte så skarpt utan mer som en hint bara. 
Vad skall jag babbla här. 
Här kommer receptet: 

200 g pepparkakor
(jag tog Annas (tunna) pepparkakor som 
är enkla att mosa till smulor) 
ca 100 g Philadephiaost. 
150-200 g vit choklad + några bitar mörk choklad
(eller mjölk- eller mörkchoklad, precis som man vill) 
1 pepparkaka smulad till dekoration

Smula pepparkakorna så fint det går. Tillsätt philadelphiaosten, börja med 
knappa 100 g och arbeta ihop en slags lite torr deg. Tillsätt ost tills degen hålls ihop 
då man kramar den till en boll. 
Rulla bollar, av den här satsen blir det ca 15 praliner. 
Lägg bollarna på ett fat och ställ svalt medan du smälter 
chokladen över vattenbad. 

Jag brukar använda lite mer choklad än i receptet, det går enklare att doppa de 
där sista bollarna då, och det som blir över kan man ju spritsa ut i olika former
till senare bruk (eller bara äta upp det...;))

När chokladen har smultit så sticker jag en tandpetare/grillpinne i 
bollen. Doppar den i smält choklad, låter rinna av lite och sätter dem 
på ett tallrik. Dekorera med tunna strimlor av en annan choklad, 
och eller lite fint smulad pepparkaka. 
Sätt dem i kyl, eller för ut, för att svalna. 

Precis lagom för en som inte är så mycket för pepparkakor men 
ändå vill ha lite av det till jul! 




EN VECKA TILL JUL


Det är fantastiskt vackert därute. Snö på alla träd, meterhöga vita gnistrande högar av kritvit snö. 
Som ett riktigt julkort är allt. 
Kölden kniper så där lagom i kinderna och snön knarrar under stegen. 
Kan det bli vackrare en vecka innan jul? 

Knappast. 
Tyvärr har det utlovats några varma plusdagar med regn, så få se hur julen ser ut
så där ur väderperspektiv. 
Men oberoende om det vackra därute får sig en törn av ett varmt vädergudsandetag
så blir det jul ändå. Sällan, om aldrig, har jag förberett julen så lite som i år. 

I år har jag tänkt stiga ett steg tillbaka och låta resten av familjen ta mer plats. 
Heh, det låter nu som om jag varit ett riktigt köksmonster men det har bara blivit så
att jag ensam ordnat julmiddagarna sedan jag var typ 25 år - och det är Något Litet År 
sedan dess och ja, jag är en estet, en wanna-be-gourmand och lite av en perfektionist. 
Inte så att min värld rasar samman om inte allt är perfekt, men att det är bra att 
sträva ditåt i alla fall och om jag själv är den som håller i trådarna så vet jag vem som 
man kan "skylla på" om det inte blir som man tänkt sig. Sedan är jag begåvad med
en familj som inte har fullt samma krav på perfektion, så även om det minsann
inte alltid blivit som jag planerat så har alla ändå varit sådär lagom hänförda, glada, 
nöjda och mätta. Kanske just därför har ingen heller ställt sig på julbarrikaden och 
krävt att få ta över? 

Inte förrän i år. 
Och inte har någon krävt nu heller, men vid något skede blev det bara så 
att vi faktiskt för första gången någonsin delade in vem som gör vad. 
Tycker det är allmänt töntigt att dela in saker i manligt och kvinnligt, men tror nog att 
det faktum att min familj utöver mig själv består av typer av manligt kön spelar en viss roll att
julförberedelserna har landat på mitt bord sedan år ett.  


Julmaten har under de senaste åren diskuterats, och under årens lopp också uppdaterats, 
endel har kommit istället, och annat tagits bort. Ändå har det 
av inbiten vana blivit jag som stått i köket och svetsat ihop julmiddagen. 
Väntar med spänning på hur det blir i år. Min något spontana förstfödde
vill tillreda förrätten. Och han är en mycket bra kock, det är han verkligen. 
Något spontan som han är gissar jag på att han går till matbutiken på julafton
och glömmer häften av vad han skall ha och kollar sedan i vårt kylskåp om där finns
något man kan ersätta något med. Det är så han funkar - och det brukar bli bra! 
Missförstå mig rätt, jag avundas lite hans förmåga att trolla fram smakliga
saker av vad det nu råkar finnas. Jag vill gärna ha det betydligt mer välplanerat. 
Även om det kanske inte riktigt verkar så, eftersom vi är så olika typers kockar, så
trivs vi ändå överraskande bra tillsammans i samma kök. 
Kanske vi kompenserar varandra? 

Gubben kockar alltid hellre än väl och det är samtliga familjemedlemmars
gemensamma önskan att han håller sig borta från köket om han inte vill ta
sig an disken. Vilket han i och för sig gärna gör. Han gillar att diska nämligen. 
Och den andra sonen då? Nå, hans egentliga matintresse ligger lite i sin 
vagga än och får kanske växa till sig och bli lite mer finslipad innan ansvaret 
för en julmiddag landar i hans famn. 
Men imponerad som han är av sin storebrors (obs! inte sin mors, hahaha!) 
kok-konst tar det nog också fart småningom. 

I morgon kör jag nog igång med lite julmats-kockerier. 
Vi får se vad det blir av det. 

SÅ VART DET SNÖ


 Av olika orsaker blir det nu så att jag postar här en bild från balkongen 
två gånger efter varandra. 
Av den enkla orsaken att det är ungefär så långt jag rört mig den senaste veckan. 

Var visserligen med mina kolleger på jullunch till en mycket trevlig restaurang, 
med en omgivning som sakta fylldes med snötyngda träd. 
Men hade inte kameran med mig. Och är fånigt dålig på att fota med mobilen. 
Men snö var det, vackert var det. 
Och så har det hållit på, träden har dag för dag blivit alltmer snötyngda. 
Och glad och tacksam är jag att jag inte har mer att skotta än bilplatsen. 
Med en rygg som är ungefär lika stabil och stark som en daggmasks
och med en gubbe som är på resa i Ecuador så har det varit precis lagom utmaning. 

Blir knasig om jag inte får ordning på ryggen snart! 

Men om man frånser vissa praktiska utmaningar, så är det ju fantastiskt vackert nu. 
Må det hålla över jul, för vad är vackrare än vintervit natur? 
Här i huvudstaden har vi närmare 50 cm snö nu. 
I fjol hade vi denna tid 4 cm. 
Skall bli intressant attest hurudan snövinter det blir denna gång. 

Det som är avsevärt annorlunda är att i fjol så frös sjön till is innan snön kom,
men i år hann det knappt frysa alls innan det kom ett snölager på så mitt 
förnuft säger att isen i år måste vara mycket svagare än i fjol. 





SJÄLVSTÄNDIGHET OCH MINNEN


Finns det något mer finskt än granar, tallar och en insjö? 
Och en björk, fast så här vintertid är den lite - avskalad i sin framtoning.
Det här är utsikten från vår lägenhet, och en av de mest vägande skälen
till att det blev en lägenhet för vår del. Har inte ångrat en sekund! 
Och inte heller tröttnat på utsikten. Inte ens en smått grå decemberdag. 

Om ni undrar vad dessa streck på isen är, så hände något med isen då
pumpen som skall hålla vattnet öppet nere vid vinterbadsvaken intill vår strandbastu
startades. Dessa streck spred sig över hela sjön. Såg helt galet ut. Antagligen bildades det 
någon form av strömmar (?) som gjorde att det kom vatten upp på ytan. 
Isen är ännu alldeles flortunn. 


Det är Finlands självständighetsdag idag. Med tanke på vad som pågår i
Ukraina tror jag varenda kotte i Finland tänker lite mer på vad denna dag verkligen betyder
än man gjort annars? Vi har ju liksom också känt av den tokiga ryssen, om man säger så. 
Firar dagen ensam hemma, utan desto större riter. Har till och med lite 
vardagligt bestämt hem pizza, för det är ju så himmelens tråkigt att laga
mat åt sig själv. Så jag gör inte det. 

Däremot skickade lillungen en bild på hur de där i sitt gemensamma kök
med de andra hyresgästerna (det är ju några ungdomar som tillsammans hyr ett
egnahemshus) förbereder självständighetsdagsfirandet med risgrynsgröt, tända ljus,
filmen Okänd soldat (som sänts på TV varje sjätte december 
så länge jag kan minnas) och glögg. 

Glögg! 
Jag borde nog ha någon kvarglömd flaska från i fjol i något skåp. 
Och visst fanns det! Och så gräver jag fram mitt glögg-glas, 
tar det med ut på balkongen och tittar en stund på det där, 
i denna tappning något urbana national-landskapet. 



Lite motstridigt med tanke på mitt förra inlägg då jag osade på om all världens onödiga
prylar här i världen så inser jag att det nog sitter starka minnen i grejer också. 
Min glöggmugg - finns bara en kvar av ursprungliga sex stycken - är en kär
julpryl. Eller kanske mer vinterpryl, för jag dricker gärna en vin chaud från den
under kalla vintermånader. Det måste ha varit i början av 1990-talet, för jag hade redan 
ett eget hem, ett nybyggt stort hus som var lite tomt på grejer. Jag var med min
mamma till ett köpcentrum här i Esbo, numera ganska nära där jag bor. 
Minns min hänryckning och totala förälskelse då jag såg dessa glögg-glas. 

 

Min mamma tyckte väl att jag inte skulle köpa dem just då och där - kanske hon insåg en
potentiell julklappskandidat i dem, men jag ville ha dem
nu-nu. Som NU-NU. Kanske representerade de den lite gammaldags stilen som 
då hade börjat utkristalliseras att bli min stil, och som jag inte någonsin kom att överge helt. 
Med åren har den kanske blivit mer rustik, mer raklinjad, men lite snirkligt kan man behöva? 

Glaset är flortunt, som isen på sjön, så det är nog försvarbart att 
fem av dessa har gått ett tragiskt öde till mötes, men än finns ett glas kvar. 
Och med den en hel del minnen från trettio år. 
Sparade rätt länge metallkopparna, med den fåfänga tanken att jag skulle
hitta glas som passar, men det gjorde jag aldrig och så vid någon flytt insåg jag 
att de nog inte längre skall fylla mina skåp. Så kvar blev denna ensamma. 

 Den må vara udda, men bär på en massa jul- och vinterminnen. 
Undrar om inte den spökat på både ett och annat foto här i bloggen under årens lopp. 

Nu skall jag ta och fylla på mitt glögg-glas, sätta mig i det där soffhörnet
och glo på någon film. Blir inte en krigsfilm - jag har minsann sett på 
Okänd soldat i mina dar, men på det sättet kan jag tycka att det är bra att den
sänds i repris, för det finns alltid nya generationer som behöver bli 
påminda om vilket elände krig är, vilken uppoffring de som måste
försvara sitt land gör. De skall aldrig glömmas bort. 

Slava Ukraini!