PÅSK I STAN - I ÅR IGEN

 


Det är minsann inte många påskar som jag, eller vi, inte åkt ut 
till stugan och öppnat upp för säsongen. 
Men inte åkte vi ifjol för att det var så kallt, och inte åker vi i år för att det är så kallt. 

Möjligen är det så att en börjar med åldern bli lite bekväm av sig? 
Kan det vara så? 
Att en råkall stugan utan vatten inte känns riktigt hemskt lockande.
I synnerhet som påsken ändå är en mathögtid för oss alla i familjen och att kocka
utan rinnande vatten och diska i havsvatten som skall värmas på spisen. 
Nja...inte denna gång. Tids nog hinner vi dit. 

*

Är ingen ivrig påsk-pyntare, för varje år blir det lite glesare med
vad jag plockar fram. Men min höna hon skall få komma fram varje år. 
I år fick hon lägga sig och ruva i jul(!)kransen som fortfarande är
hur fin som helst! Sällan jag nu ändå återanvänder julpynt till påsk.
Nu har det också skett. 


En annan sak som också händer (alldeles) för sällan är att jag plockar
fram mina vattenfärger. Ännu mer sällan får jag för mig att måla påskägg, 
men i år har jag till och med gjort det! 
Mina påskägg går ju i samma naturfärgsskala som det mesta i 
mitt liv, hahaha, MEN jag har lovat bjuda på gul (och lite orange och grön) 
 mat genom hela påskenhelgen. 

Få se vad jag skall komma på att röra ihop. 

Men nu gott folk därute i stugorna. 

Ha en riktigt skön påsk! 

💛


EN SAK ATT KOLLA - ROTSNURR


Åkte till plantbutiken nära begravningsplatsen med den 
djupa övertygelsen om att bara och enbart köpa narcisser till gravarna. 
Men hir det nu kom sig så kom jag hem med en uppstammad rosmarin. 
Inte ens mina egna förklaringar att det minsann behövs rosmarin till
påskens lamm-rätter gick helt igenom. 

Nu finns det ju inte egentligen någon som skulle tycka skrutt över 
en rosmarins varande eller inte varande hos oss, det vad det mest gäller är
mina planer om att faktiskt så småningom sommarflytta ut till stugan, 
och jag har redan en del växter som kommer att få komma ut på 
grönbete där. Men en rosmarin till spelar väl ingen större teater? 
(Bara bilens lastutrymme som börjar komma emot...) 

Nå men, till saken, till det viktiga! 

I en värld där det mesta drivits till sin (lönsamhets)spets är plantor inte ett undantag. 
Ofta odlas plantorna i så små krukor som det bara går för att minimera kostnaderna
för utrymme under odling och transport. 
Allt oftare stöter jag på hemköpta växter som knappt har någon jord alls i sin kruka. 
Där de odlats har de förmodligen konstant matats med gödselvatten för från 
krukjorden har de inte fått någon näring alls. 
Plantans rötter vill av naturliga skäl söka sig vidare i omgivningen, men när det 
inte finns utrymme nog att breda ut sig börjar rotsystemet snurra runtrunt i 
krukan på jakt efter mer jord och näring. 

Ställer man en sådan köpt planta i en ytterkruka utan att erbjuda ny jord eller
konstant kraftig gödselbevattning så blir den inte långvarig. 
Så mitt tips är att alltid, alltid lyfta plantan från krukan och om det ser ut som 
en rot-centrifug och det knappt finns jord i krukan, så är det bästa man kan göra 
är att plantera om den i en något större kruka. 

Men det viktiga är att med en sekatör/gammal kniv skära eller klippa av 
en del av dessa karusell-glada rötter så att snurrfarten slutar. 
Gör man inte det så kommer rötterna att fortsätta växa runtrunt och inte ta sig ut 
till den omkringliggande jorden. Och plantan lider och/eller dör för att
den inte får sina rötter ut i den nya myllan. 
En växt med rotsnurr är lite som om den skulle ha ett tvångsbeteende som 
måste avbrytas lite brutalt med kniv. 

Så ja, som ett tips - kika i den nyköpta krukan. 
Orsaken att nyköpta växter bara dör behöver inte vara avsaknad av
gröna fingrar, orsaken kan vara i gömman i krukan. 

 

I går var det riksdagsval här i landet. Förr, när jag var barn, var det en 
högtidlig grej att gå och rösta. Och det förstås på själva valdagen. 
På den tiden fanns det inte möjlighet till förhandsröstning. 
Sedan gick man hem och drack valkaffe med bulle. 

Länge höll jag på traditionen och röstade alltid på valdagen, men 
så kom tiden då jag gärna smet iväg till stugan på valveckoslutet och 
blev en förhandsröstare. 
Kaffet har ju också blivit - frånsett morgonkaffet - för egen del och
bulle är inte heller min stora passion. Så bara för att uppehålla någonslags
valdagstradition blev det sillsmörgås med hemlagad must (kotikalja). 

Mycket länge sedan jag gjort det, men på svärmors begravning här för en
tid sedan bjöds det på det och jag tänkte att det kunde man ju göra hemma också. 

Men det receptet kommer sedan i ett annat inlägg. 

Valresultatet då. 
Med en viss bävan funderar jag hur och vad vår nästa regering 
skall förverkliga. Hårda värderingar sitter nu på makten. 


LENT, SVALT, VÄRMANDE OCH HELT UNDERBART LINNE



Minns inte längre när jag köpte hem mitt första linnelakan-set. 
Men det är länge sedan, ett bra tag innan det blev "mode". 
Har bara alltid gillat känslan av linne mot huden. 

Undrar om det inte var på min bröllopsresa för...en massa år sedan...
till Jordanien som jag verkligen insåg vilket underbart tyg linne är. 
Vi var ju till Jordanien i februari då det var varmt om dagen, men rejält kallt
om nätterna. Och där är ju linnets väsen! Varmt när det är kallt och svalt när
det är varmt. Nåh, nu slirar jag ut i mina tankar. 

 

Minns inte heller längre riktigt när jag började sova med öppet fönster 
året runt. Men det är länge sedan, även det. 
Gillar känslan av frisk luft och syre i sovrummet. 
Det är helt makalöst! Kan säga att enligt min något skrangliga 
empiriska forskning så har min sömn aldrig varit så bra som nu. 
Enligt min klocka, som mäter bla djupsömn, så sover jag oftast 
djup sömn runt hälften av den tid jag sover. 
Vet inte nu hur mycket man kan lita på en sådan där klocka, 
men jag vaknar alltid med en utvilad känsla - även om jag kunde tänka mig
sova längre, men det är mest bara för att jag tycker om att sova, heh! 

Vår "gräns" går någonstans vid -8°C, men även om det är kallare än så, 
så har vi ofta fönstret öppet en stund på kvällen. 
(helt klart har vi värmen avstängd i sovrummet hela tiden, och dörren 
stängd till resten av hemmet, om någon undrar ;)). 

Men det är här linnelakanen kommer in. 
Jo, jag vet - smått lång åsnebrygga - jag vet! 
Men skulle vi använda oss av bomullslakan så skulle det 
säkert kännas betydligt kallare, linne blir så där skönt varmt av kroppen och 
även om man rör på sig så blir det aldrig riktigt kallt mot kroppen. 

Linnelakan är inte speciellt billiga - även om de enligt mig är värd
varje slant - så finns det ändå de som känns lite bättre än andra. 

De skönaste har jag köpt från HM, de har jag använt sönder. 
Har köpt andra lite härifrån och därifrån, men ibland är de 
för styva och hårda, ibland för sladdriga. 

Men HÄR (kliketiklick) har jag hittat riktigt fina lakan som är 
precis lagom mjuka men har en viss stadga kvar (och fina disiga färgnyanser). 
Har ju inget som helst samarbete med någon som helst så det jag rekommenderar 
här har genomgått min nitiskt kritiska, men ytterst personliga, kvalitetskontroll. 

*

Och på tal om kyla. 

Det har ju varit rejält kalla nätter den senaste tiden. 
Jag är lite tuff mot mina blommor, och har haft min
julros ute sedan jag köpte den, trots natt-temperaturer närmare -10 °C. 
Den har varit totalt djupfryst och alla blad och blommor varit helt stela, 
men det klarar den galant. De där fantastiska 'Helleborus orientalis' som 
nu finns ute i handeln är en riktigt tuff brud (i lyxförpackning). 
Ha inte den inomhus - det klarar hon inte. 
För ut henne även om det känns ruskigt. Det gillar hon mer. 
Lite som jag. Fast jag kryper i och för sig in under sköna, 
varma linnelakan, tar min padda och läser en stund innan det 
blir dags att dra vidare till fjäderholmarna och knarka syre
en hel natt. Och sova gött. 

Den lilla kvisten julros som jag har i vasen knipsade jag in
för att det dessvärre inte är riktigt balkongväder än, och 
jag vill ju liksom lite äta kakan och ha den kvar. 
Vem vill nu inte egentligen det? Om vi skall vara ärliga, heh. 





DET HÄR MED VÅRKYLA


 Jag vet att då jag för någon vecka sedan läste om att polarvirveln som snurrar på där 
ovanför Arktis höll på att kollapsa så skulle det med största sannolikhet betyda
att kyla skulle komma åt att sprida sig söderut. 
Enkelt förklarat är polarvirveln en slags "centrifug" som håller det riktigt 
kalla vädret just där vid Arktis. Blir den av någon orsak försvagad så 
släpper den igenom kall luft som sedan sprider sig stället för att hållas på ställe
där högt upp i norr, ovanför Nordpolen. 

Och när den här polarvirveln försvagas eller kraschar så 
här på vårvintern, så betyder det att man kan se sig i rumpan efter vårvärme. 
Detta hände i fjol, och det hände igen i år. 

Och se - det snöar! 

Det känns lite knäckande såhär efter en lång vinter. 
Skall det liksom aldrig bli vår och varmt. 
Paradoxalt nog är det faktiskt jordens uppvärmning som 
är en bov i dramat att polarvirveln hamnar i otakt och börjar vabbla omkring
och släppa greppet om kylan. 
Forskare är inte helt överens om exakt vad det är som förorsakar den här 
obalansen i virveln, men rätt eniga är de flesta över att det har med den 
globala uppvärmningen att göra. Att tex då det arktiska istäcket minskar 
så stiger det varmare luft uppåt och räddar till takten i virveln. 
Jag skall inte gå djupare in på nåt jag inte alls kan nog om. 
Egentligen nästan inget alls, men otroligt intressant är det. 

På stugan har jag den olästa boken 'Väder som förändrade världen' av 
Marcus Rosenlund. Han förklarar så bra dessa fenomen. 

Och så ett tips till. Om man inte fått nog av is så kolla in den 
danska dokumentärfilmen 'In to the ice'. 

Den ger insikter om global uppvärmning, den är intressant och 
stundvis riktigt actionfilm-spännande och sist men absolut inte
minst - filmen är hisnande vacker! 


VITLÖKSSKOTT OCH TRÖSTMAT


 Det är den tiden på året då det mesta man har i sina skafferi börjar visa
tendenser att vilja växa till sig och främst syns det ju bland lökarna
och potatisen som glatt skjuter skott där i sitt mörka, svala skafferi. 

Det finns förstås mängder av olika sätt 
att använda bort sin våryra vitlök på, och till det här behövs inte så mycket
vitlök att det nu nämnvärt skulle minska på antalet skottskjutande vitlöksklyftor, men fick en 
akut längtan efter just den här dressingen, så den blev det. 

Receptet är från kokboken Annas mat från 1997.

N O B I S D R E S S I N G

1 st kokt 3-minutersägg
2-3 tsk  vitvinsvinäger
1 tsk ljus dijonsenap
2 kryddmått salt
1 kryddmått mald svartpeppar
2 msk finskuren gräslök
ca 2 dl olja (inte olivolja)
1/2 pressad vitlöksklyfta

Det viktiga är att ägget faktiskt är kokat i exakt 3 minuter. 
När vattnet börjar bubbla så sätter man i ägget och kastar sig över
timern. Låter petigt men det blir bäst så. 
Ägget skall vara verkligt löskokt. 

Gröp ur ägget med en tesked direkt ner i en skål
(eller matberedare eller mixer). 
Lägg i vinäger senap, salt, peppar, gräslök. 
Mixa eller vispa hårt. 
Droppa sedan ner oljan i en tunn stråle medan man
fortsätter mixa/vispa. 
Ha i den pressade vitlöken och vispa ett tag till. 

Såsen blir rätt tjock och håller sig minst någon dag i kylskåpet. 
Vill man ha en tunnare sås, som till en sallad tex så späder jag med
vatten som har en neutral smak. 
Jättegod till - nåh, det mesta. 

*

Första gången jag lagade denna dressing var till min äldre unges
studentfest. Bjöd på olika sallader och ört/vitlöksmarinerade grillade hönsbröst. 
Hade lagat en enooooorm mängd dressing, men fick hastigt fixa till lite då skålarna
började gapa tomma. Någon kommenterade senare att hon inte täcktes ta så mycket som hon velat, 
och en annan sade att han hade lust att slicka tallriken. 

I kylskåpet väntar en lite trött sallad som skall förgyllas med
denna fina dressing. 
Är det kväll snart? Kan vi äta snart? 

Ha en skön kommande vecka, som 
trots klockflytt till sommartid ser, och känns, 
synnerligen vinterlik.