EN SEMESTERS BESTÅNDSDELAR


Tänker ibland på hur annorlunda semestern blev från det som 
var på planeringsstadiet då i vintras - innan covid19. 

Planerna innehöll norra Norge, innehöll naturfotografering, innehöll mer resor. 
Nu blev det ju inte så. Inte för att jag inte skulle ha kunnat åka till Norge, men 
det blev ju så otroligt populärt att åka dit, så jag avstod. Folkmassor - i synnerhet på 
leder ut i naturen - är inte riktigt min grej. 

Istället har jag faktiskt varit mer än ivrig att uppdatera min andra blogg och 
Ta mig istället längs kungsvägen allt närmare östgränsen. Det har medfört besök i städer som 
på sitt sätt är så bekanta att det annars helt enkelt inte blir att "turista" i dem 
om jag inte hade haft en "orsak". 


Men visst har jag också hängt på stugan och glott på havet också. Men kanske
inte fullt så mycket som jag brukar. Det har dels med vädret att göra faktiskt. 
Den här sommaren har ju inte varit sådär tokvarm som några somrar innan, vilket
jag personligen tycker att är riktigt skönt, för då orkar man göra annat än bara flämta sig
genom dagarna och vänta på lite svalka framåt natten. 

Och sådana dagar försöker jag uthärda helst vid havet. 


Men nu när det inte varit så hett har jag också trivts hemma i trädgården. 
Det bästa är att få sätta sig i pergolan, hälla upp ett glas vin och börja gå igenom
bilderna från dagens utfärd. Sitta en stund för sig själv och njuta. 


Idag är semesterns sista fredagkväll. Som alltid är det lite sentimentalt. 
En plog med gäss flög just över och det om något bådar höst. 
Kvällarna blir mörkare. 
Det är vemodigt, men samtidigt skönt med vardag och rutiner igen. 

Som idag då det blir fredagspizza. 
Vi har i byn fått en ny företagare som serverar äkta napolitanska pizzor. 
De måste testas! 



Edit: Pizzorna var underbara! 
Blir alltid glad när omgivning och mat känns bra, båda två.
Och så ett extra plus för den supertrevliga betjäningen! 
Har ni vägarna förbi, stanna på en pizza, en lunch eller en kaffe med italiensk glass



SEMESTER TILLSAMMANS ÄR SAMESTER



Än hör jag syrsorna, var min första tanke då vi, jag och gubben, landade ute på stug-
udden för några dagars sAmester och kvällen sakta led mot natt och syrsornas sång
satte igång. Gubben hör dem inte längre. Jag gör. I år i alla fall.

I övrigt hade vi en underbar kväll. Precis lagom allt.
Lite för mycket kronärtskocka dock. Det är överraskande mättande!

De här kokade jag i en dryg halvtimme, man märker när fjällen börjar släppa.
Så bara lite smält smör. Jag hade i lite salt, lite limesaft och pressad vitlök.
Så bara att dra loss fjällen doppa dem i smöret och suga ut det mjälla "köttet".
Och så jobbar man sig in mot kärnan av kronärtskockan och där är ju det bästa.
På med lite mer lime och aaaah....matlycka.

*

I dag har jag suttit och redigerat määäängder av bilder som jag skall ha till
min kungsvägsblogg. Men mer om det kan ni ju läsa:

H Ä R

I den bloggen har vi landat där jag bor, och nu skall vi bege oss österut
mot den ryska gränsen.

*

Men nu  skall jag ta och njuta regn ett tag.
Här faller nu ett stilla och varmt sommarregn och
efter en kort skogspromenad - mycket kort, har lite strul med ryggen - är svampkorgens
botten i alla fall nästan täckt med knallgula kantareller och de behöver rensas.

Sommarsyssla. 





I TRÄDGÅRDEN


Även om många klagar på semestervädret så är jag helt av motsatt åsikt. Jag älskar när det är runt 20 grader och har inget emot sommarregn faktiskt. Saknar inte alls hettan och torkan.

Trädgården är av totalt samma åsikt. Det jag planterade i våras har växt så det knakar 
och etablerat sig fint i rabatterna. Mitt tema var ju vitt- rosa - lila - vinrött - svart kryddat med lime och det funkar tycker jag. De där dramatiska mörka tonerna gör att det inte blir så gull-lulligt som 
om det bara var rosa och lila och vitt. 

Lite spark ger de där mörka tonerna. 

Jag har varit överraskande mycket hemma-hemma denna semester. Har inte varit
i närheten heller så mycket på stugan som jag brukar. Nästan inte alls faktiskt. 
Men det har varit lite fotouppdrag och så är det ju bara så att även om jag är
helt okej med att vädret är som det är så längtar jag kanske inte helt till 
den där kyliga vinden från havet. Inte i juli. 

I september är det en hel annan sak. 

Så hemester i allra största grad för min del alltså. 

Har också läst mer än jag gjort på åratal! Blev precis klar med Hanne-Vibeke Holsts
bok Som Pesten. I dessa corona-tider var det minsann aktuell läsning.

I morgon - om vädret det tillåter - skall jag åka ut och lufta min kamera igen. 
För även om jag är en hemmatomte av högsta rang, 
så börjar månader av distansarbetet hemifrån plus de allmänna 
rekommendationerna att inte resa så mycket 
kännas även hos mig som att ha på sig en för liten blus. 
Det spänner och känns inte speciellt bekvämt. 

I vanliga fall brukar jag faktiskt älska att åka ut till stugan för att just 
distansera mig och få vara för mig själv - bort från allt "hösel". 
Nu känns det mesta lite väl lagom. På alla plan. 

Aldrig är människan nöjd. 
Kanske det är så? 



VAKTLAR


Häromveckan var jag och fotograferade katter och på platsen där katterna fotograferades
hade värdparet vaktlar. Vilka trevliga små krabater! 

Jag har ju haft höns själv i omgångar under årens lopp och tycker om hönsfåglar, 
men har faktiskt aldrig haft vaktlar. Kanske beroende på att de inte kan gå fria som de hönor 
jag haft. Vaktlar är inte på det sättet "tama" att man skulle kunna ha dem fria i trädgården, 
eller ens i en utebur utan tak. 
Vaktlarna lägger inte heller ägg i ett rede som vanliga höns, så har man en stor ingärdad utegård
åt dem så kan det vara knepigt att hitta de små äggen som läggs lite här och där. 

Vaktelägg är jättefina - och jättegoda. Det går ju några vaktelägg
på ett hönsägg, men å andra sidan är vaktlarna något snabbare i takten att lägga 
ägg också än vanliga höns. 

Och sen för ju vakteltuppen inte så mycket oväsen - även om han försöker - betydligt 
mindre än tamtuppen som onekligen kan gå smått på nerverna. 
Åtminstone oss morgontrötta. 


Blev lite sugen att ha ett gäng vaktlar faktiskt. 
Har redan utsett en bra plats åt buren.
Till nästa vår? Kanske? 

KRÄFTOR OCH ÅTERVINNING


Vi hade en liten kräftkväll - bara familjen häromdagen. 

Jag njuter ju av att ha alla mina grabbar så där på en tilltagen armlängds avstånd
så att gemensamma middagar är enkla att få ihop. 

Och så vet ni älskar jag att ta hand om kräftskalen efteråt. 
Ja, hur märkligt låter inte det? 
Men att koka egen fond på kräftskalen är både busenkelt och 
så blir fonden guld att ha till soppor, eller som jag idag lagade: 
En risotto med skaldjurssmak. 

Men till fonden. Så här gör jag:

1 liter kräftskal 
(kör man fryskräftor blir det ungefär 1 liter av en låda) 
1 hackad gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk smör
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
3-4 msk vetemjöl
1-2 dl vitt vin
1 liter vatten
2-3 msk konjak eller torr sherry
1,5 krm cayennepeppar

Först fräser jag lök, vitlök i smör/oljan men utan att få färg. 
Sedan lägger jag i tomatpurén och låter fräsa ännu ett tag. 
Sedan i med vetemjölet. Man måste inte ha i det, men ger snäppet tjockare
fond. Till smaken gör den varken till eller ifrån. 
Sedan i med kräftskalen och så rör jag om så det skramlar i kastrullen. 
Man kan gärna krossa kräftskalen en aning så får man ut mer smak.

På med vatten och vitt vin och sherryn och cayennepepparn. 

Så får det koka i en kvart eller så. 

Sila bort kräftskalen och lät fonden ännu koka ihop en kvart till. 

Jag brukar skumma bort skummet som kommer till ytan - tycker det blir bättre så. 

Fryser sedan ner fonden i ca 5 dl påsar/burkar. 
Har märkt att det går åt ungefär så mycket till en god soppa eller en 
smarrig risotto för 4 personer. 

Att koka egen kräftfond tar en halvtimme - absolut värt tiden och besväret!