I (HET)LUFTEN...


Houhouhou....en sådan vecka! 

Bilderna är från en familykräftskivafrossa för en dryg vecka sedan, så de har faktiskt inte
längre något som helst nyhets- eller aktualitetsvärde, men eftersom jag knappt hunnit
röra kameran sedan dess, så ja...

Men vad menar jag med hetluft då?

Ja. Lite långsökt tänker jag på att min förkylning har sakteligen falnat och dött,
lämnat mig och tagit sin hetluft med sig och dragit vidare. 
Jag släpade mig enligt överenskommelse till jobbet på kontoret 
och tror kanhända att jag till och med lyckades med konststycket att klara
av veckan med någon liten ära i behåll.



Helt konkret i luften borde min son däremot ha varit idag.
Han som fick ett hopp med fallskärm till födelsedagspresent hade
bokat in denna dag för hoppet, men ett par timmar innan kom
ett textmeddelande som sade att vädret var alldeles för mulet,
så hoppet ställdes in och sköts upp till nästa vecka. 
Och jag som hade tagit extra försäkring och packat kameran å allt.

Nu ser det ut som om han försöker på nytt nästa tisdag.



På tal om inget...efter att jag fick möjligheten att fota björnar
här för en tid sedan har jag än mer gillat korköppnaren jag skaffade till stugan.

Hahahah, ja, jag avskyr ju öl och läsk själv, men om någon annan skulle behöva 
så finns det nu en öppnare som är svår att tappa bort! 
(själv tappar jag upp helst bara rödvin, så desså!)



I övrigt ja...veckan har minsann varit en sådan att man
nu garanterat vet att hösten är här på det sättet att 
mycket går igång, det är kyligt i luften på morgonen och 
kvällarna mörknar...


(heh...min enda akvarell jag ever målat....)

I en vecka som har gått i moll på många sätt
har en facebook-grupp varit den sanna upp-piggaren.

I början av vecka skulle en invandrarfientlig man från Tammerfors - fast han kunde väl ha varit från vilken stad eller liten håla som helst, grunda en
fb-grupp vars syfte var att motsätta sig 
Terrorism och "suvakkeja"

En Suvakki är alltså enligt Vikipedia en person som förhåller sig (för) positivt 
till invandrare, olika kulturer och religioner samt andra etniska grupper.

Ordet Suvakki kommer från suvaitsevainen som då är lika med tolerant.
Skulle man försöka översätta Suvakki så skulle det kanhända bli Toletant. 
Fast Suvakki är könsneutral. Toletant är lite mer hon...så kanske inte den bästa 
översättningen, trots allt! 

Nå, det gick inte helt som mannen hade tänkt sig utan han 
råkade skriva fel just i det där kritiska ögonblicket då han skulle
skriva rubriken på denna tilltänkta fb-grupp vars tanke uppenbarligen var
att bli (ytterligare) en plattform att skriva rasistiskt och kränkande 
om alla som inte tänkte som han.

Men han gjorde ett misstag.

Istället för rubriken:

"Mot terrorism och suvakkeja"
blev det, tack vare autocorrect???,

"Mot Terrorism och Sockor."

Sedan lyckades han inte ta bort eller korrigera namnet fort nog utan
det bildades en anna grupp med samma namn och....


......OMG så jag skrattat åt de inlägg och kommentarer som 
i en strid ström dykt upp på den sidan! 

Jag har alltid älskat ironi och sarkasm, och här har det fått blomma ut 
på det vackraste av sätt! Med humorns hjälp har man gett sig på
Sockor (ja och terrorister då) 
 med samma frenesi och passion, och i många fall med medveten svag grammatik,  
allt för att efterlikna det språk som florerar i dessa otaliga rasistiska grupper. 

Jag har verkligen fnissat, skrattat högt, asgarvat, åt alla de
ironiserande inlägg och kommentarer som serverats från denna fb-sida.
Isynnerhet de allra första inläggen och dess kommentarer. 
Sedanmera har det ju blivit lite upprepningar. Man kan ju inte motsätta
sig sockor på hur många sätt som helst...?!?!!

På eftermiddagen hade denna humorgrupp bara på ett par dagar gått förbi 
en känd invandrarfientlig grupps medlemsantal med tusentals fler anhängare.
Den invandrarfientliga gruppen har samlat sitt anhängarantal sedan ett par år tillbaka.
Den här sedan ett par dagar tillbaka.

Och det, att humorn kan vara, och är, ett så starkt vapen
känns alldeles otroligt befriande.

Att möta hat och ondska med
sarkasm och ironi och humor förlöjligar
hatet och ondskan på ett så fantastiskt sätt.

Vi kommer inte från det att terrorism finns och kommer närmare.
Vi kan inte förneka att oron i samhället ökat och segregering 
bli allt mer vardagligt. 

Vi kan inte blunda för vad som är. 
Men att skratta åt det komiska i det som urskillningslöst och okritiskt
matar på ondska och illvilja; det är fantastiskt skönt och avlösande. 

En hetluft även där - fast från min synvinkel - en fräsch och ny inriktning.

Och ja...

....så jag skrattat. 


MINUTER AV TYSTNAD...


Försöker minnas när jag första gången skrev om ondskan i världen här på bloggen.
Jag minns inte. Jag minns inte heller längre vilken attack som var 
först. Nice, Paris, London? 

Det var Stockholm i våras, och nu hos oss - i Åbo.
Våldet, den här sortens våld, kryper närmare, 
men samtidigt blir det avtrubbat. Jag är knappast den enda som 
inte kan ange de rätta årtalen för när vilken attack skedde.
Utan att mena illa tror jag många bara tänker att det 
är väl alla större städers öde - att få en egen terroristattack.
Vi berörs, men för varje gång lite mindre djupt?
Människor är väl så. För att inte förintas. Vi filtrerar.
Och besparar oss för ondska där vi kan?

På torsdagen var det Barcelonas tur- eller otur.  
Skickade ett sms till grabben min vars goda vän är 
hemma från Barcelona och skall nästa vecka komma 
på besök till Finland. 
Jag frågade om allt är okej med honom och hans 
familj. Fick till svar: 

"Allt väl med honom, sitter nu och spelar
med honom över nätet - hör helikoptrar och sirener 
genom mikrofonen."

Det blir en bekräftelse på att allt det vardaglia fortsätter trots
att terrorismens våldsdåd blir allt vanligare hos oss här i Europa.

Jag blir konfunderad. Samtidigt som det är klart att desto fler
attacker, desto mer flyter de in i varandra och bildar en 
"tid av attacker i de europeiska städerna" och att det är av största vikt
att vägra bli rädd - att fortsätta med sitt vardagsliv. 

Men var går gränsen att välja att leva vanligt vidare i en protest mot våldet
och att inte egentligen bry sig, för man inget kan göra åt det? 

På fredagen var det Åbo som fick sin terroristattack. 
Tio knivhuggna varav två dog.

Jag berörs när jag läser om det, min bekymmersrynka i pannan djupnar något, 
men fortsätter att förbereda en minikräftskiva inför kvällen och är just då 
mest orolig för om min sjuka hals skall eskalera till en förkylning,
vilket den sedanmera i och för sig gjorde. Snörvel.


Det är främst i stunder av tystnad som jag börjar grubbla och fundera.

Är det så här i krig och kriser? Man bara går ännu mer in för att
fortsätta som man alltid gjort, vardagsbestyren blir till viktigt murbruk som håller
ihop en allt mer krackelerande värld? 

Kanske är det den förmågan som gör att vi håller ihop då ondskan krypande tar över?
Vad vet jag? 

*

Samtidigt som jag begriper fenomenet att det är så vi människor gör, 
vi avtrubbas och vänjer oss märkligt enkelt vid ondska och oro så
undrar jag om det är just på detta sätt som onda människor lyckas få makt?

Ta ett par tokstollar till makthavare i världen 
(välj själv, men det finns ett par riktigt bra kandidater, 
de har båda uppseendeväckande små munnar, däremot är orden 
de släpper ur dessa små munnar riktigt stora...)
och tänk på hur man reagerade på de första galna uttlåtande 
de slängde ut sig. Man blev förskräckt och himlade sig. 
Och intalade sig att så här kan man bara inte göra, inte säga, inte ens tänka!!!

Det går några månader och fast orden blivit hårdare och hoten större
så tänker man nu mera plötsligt allt oftare:

Jag orkar inte ens längre läsa om det där. Det är så...

Och så går man och plockar lite svamp eller bakar en kaka.

Och jag undrar om inte det allra farligaste bland allt det onda
är att man tillåter det krypa in i ens vardag medans man 
fortsätter med sin egna lilla vardag?

*

Fast vad kan man annat göra?
Ingenting?!!















INFÖR HÖSTEN...


Inte för att det nu är höst än, inte ditåt heller, men då jag inte har barn som längre är i skolåldern så behöver jag (också) något att liksom knyta ihop årstiderna med. 
För min del så inleds mitt kontorsliv då jag i morgon återgår till jobbet ja...på kontoret då. Det må gå för startskottet för höstterminen. Dessutom skall jag i morgon anmäla mig till några kurser och ja, så är den höstterminen liksom igång då. 

Men, inför hösten så tänkte jag faktiskt dela med mig av ett litet tips som kom till lite av en slump.

Uppvuxen på det härliga 70-talet så har jag ju inte kunnat undgå att äga en anorak, hur skulle man det? Det var ju det man klängde på sig då man gick i svampskogen, den cyklade man med och på vintern hade man en tröja under och så gav man sig ut i skidspåret. Den var lätt, den var (rätt) vindtät, den hade en härligt stor ficka dit man kunde stuva en massa saker som man kanske trodde sig behöva.

Jag älskade mina anoraker! Fortfarande gör jag det! För ett par år sedan hittade jag äntligen ett företag som säljer helt basic-anoraker HÄR. Och jag har varit riktigt nöjd med min. 

MEN

Stundvis på min promenader har jag saknat det att den skulle kunna stå emot en liten regnskur. De har visst behandlats med något skydd för väta men sanningen är att rätt snabbt tränger en lite längre regnskur igenom tyget. 

En annan rock, som också är en klassiker, och som jag också både äger och gillar är oljerocken. 
Dess avigsida att den är rätt tung att ha på sig, så det blir inte så ofta att ta den på när jag går ut och vandrar. Egentligen typ aldrig. Har den mest som reservregnrock i bilen...

Ja, men man märker vart jag är på väg? Tänk om man kunde kombinera de här två? 

Sagt och gjort! 
Efter att jag oljat min oljerock tidigare i våras så hade jag kvar en halvburk av Barbours vax, som jag tycker är den bästa av de märken jag testat.
(Nej, absolut inget reklaminlägg här - Barbour vet knappast att jag existerar- heh. Men det funkar bara bäst för mig, so far.) 
Och idag tänkte jag då som så att eftersom sjömän i historien 'alltid' vaxat sina klädesplagg, vilka var föregångare till de klassiska oljerockarn, så finns det väl inget som säger att jag inte kan göra det anno 2017? 
Min anorak är av 100 % bomull, alltså inget konstigt syntet-tyg här inte, så att vaxa tyget skall inte vara något problem alls. 
(Pröva inte vaxa syntet-tyger - det blir bara gråt och tanda-gnisslan av det.)



Här hänger den då på tork - den nyvaxad anoraken. Den ser fasligt kladdig och glansig ut på bilden, men det är den faktiskt inte. Det är mest kvällsljuset från fönstret som får det att blänka till. 
Men det bästa av allt, utanpå är den vatten-avstötande som en gås, samtidigt som den innanför har kvar sin mjuka bomullsyta. Och den är fortfarande lätt och ledig och mjuk och skön. Perfekt alltså! 


Oberoende om det är en gammal oljerock som man vill olja eller som här då ett helt "jungfruligt" bomullstyg så gäller det att värma upp vaxet i vattenbad till det blir helt genomskinligt. 
Som man ser på bilderna ovan så har jag tagit hjälp av mitt stormkök, en trangia, för att vaxet svalnar rätt så snabbt om man inte har den hela tiden på en värmekälla, och då blir vaxlagret lätt för tjockt, med ett kladdigt resultat som följd. Det vill vi undvika! 

När jag penslat på av det varma vaxet så tar jag ytterligare hjälp av en hårfön. Jag jobbar med rätt små delar i gången, som ena sidan av ärmen tex. Brer på vaxet med penseln, värmer med hårfönen och gnuggar in med en gammal tygtrasa. Samtidigt samlas överlopps vax i trasan så man undviker att vaxa "igenom" tyget på jackan. 
För det vill vi ju inte. Man vill inte ha vaxet innanför jackan - så lagom är bäst. Jackan blir inte mer vattentät genom att man öser på med vaxet! 
Pensla hellre på lite för tunt för hårfönens värme får vaxet att gå in i tyget mer. 

Här gäller verkligen att inte ta i för mycket. Vaxa hellre en omgång till senare än att man får en kladdig yta som allt fastnar på! Vi vill ju ha en vatten-avstötande men smidig textil, 
inte ett kladdigt pansar! 

Nå väl, nu är det bara att invänta ett regnväder för att ge sig ut och testa det här, men kunde inte hålla mig från att spruta rejält med vatten på med blomsprutan och de rann av anoraken som ett band av pärlor. 

Känner att jag nog uppnått lite winwin här. 
En traditionell och älskad jacka, i naturmaterialet bomull, som nu håller mot både vind och väta.
Och så är den ju lite retrofin - också! 
Min anorak. 
<3 p="">

Ja. 

INTE DE VACKRASTE...



Men absolut de godaste vege-biffarna alla klasser! 

Det finns ett antal familjemedlemmar, mer eller mindre närvarande i vardagen, som inte är vegetarianer utan som tvärtom ibland älskar att ställa till med det som de kallar Pappas Köttbullar vilket i det närmaste kan liknas vid en orgie av köttfärsbiffar.

Till de tillfällen så har jag ibland saknat att ha något i samma smaskighetsgrad som jag kan plocka fram och lite stolta med, men men...
Många av de bönbiffar och andra vegebiffar som jag smakat på känns inte riktigt så där härligt knaprika och så kan de vara lite torra och tråkiga, så jag har mest käkat något helt annat än biff under dessa orgier...

Men nu, nu har jag äntligen hittat ett recept till vegebiffar som är just så där knapriga på ytan och liksom fuktiga inuti, precis som jag minns att köttfärsbiffarna kan vara när de är som bäst.
Och smakar gött av kryddor och där bönornas torrhet inte tar totalt över. 

Och här kommer receptet:

3 dl torkade röda linser
1 burk blandade bönor
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor (om man vill) 
3 ägg (veganer kanske har något som ersätter?) 
2 msk majsstärkelse
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk curry, eller ännu hellre currypasta - tycker det blir godare så.
salt, peppar, chili

Koka linserna i ordentligt saltat vatten i ca 10 minuter. 
Slå av vattnet och blanda linserna med bönorna, mosa dem med en potatismosare. Det blir bättre så än att köra allt till en jämn smet (tycker jag). 

Blanda i ägg, lök, vitlök, majsstärkelse, vinäger och krydda.

Ibland har jag behövt lägga till lite majsstärkelse, men kör en testbiff först.

Smält smör (eller olja) i en stekpanna och dutta i 2-3 msk smet, platta till och snygga till kanterna med en stekspade. Stek ett par minuter på var sida, biffarna skall vara gyllene och ha en knaprig yta.

*

Jag har några gånger plockat dessa från frysen och grillat dem på grillen och de blir smaskens även då! Idag blev det ett gäng att frysa ner, de här är också toppen att ta med till jobbet som lunch. Bara lite sallat och kanske en dipp till och voilá. 

Inte vackra - men löjligt goda! 

I SKAFFERIET...


Det är som det är med så mycket i livet, det ändrar sig. Och bra är ju det, så inget blir för statiskt för länge. Numera när jag kikar i mitt skafferi eller i kylskåpet så brukar det oftast eka rätt så tomt.
Det finns ju inga hungriga tonårsmagar att stilla och gubben och jag, ja vi äter lite hur som happ på grund av att vi båda har rätt oregelbundna tider. 
Sedan ogillar vi båda att gå till matbutiken och köper numera oftast bara det allra nödvändigaste.

Minns inte när jag senast skulle ha planerat en veckas mat eller så, vilket säkerligen är oekonomiskt i längden, men när vi nu aldrig riktgt vet vem som är hemma när och har man kanske ätit med kund eller så. Ja, ja....ilandsproblem.

För att riktigt få rätt nivå på vårt magra skafferi så stack sig den äldre grabben in en sväng när han hade vägarna förbi. Så där som nu ungar gör, så kikade han in i sin mammas kylskåp. Stängde dörren, öppnade den på nytt och stirrade misstroget på mig:

- Är det här mamma, mitt eller ditt kyskåp? Ditt kylskåp kan inte se ut så här. Så gör mitt!!!

Ja, hahaha...så kan det ändra!  Vilket jag med stor tydlighet märkte i morse då jag skulle laga en brunch åt mig. Det var synnerligen sparsmakat i skåpen. 

I brödlådan fanns en småtorr kant av något lantbröd och ett fortfarande djupfryst surbröd. Grönsakskorgen hade två avokadon, en färsklök och en ingefära som börjat gro...

I kyskåpet fanns ett antal burkar med allt från senap till marmelad till salsa och inlagd gurka. Lite majonäs. Mjölk en halv liter och en sallad som höll på att bli riktigt ledsen. Och en tub Kalles. Det gillar jag inte, så den fick vara ifred.

*suck*

Skall kylskåpet stortvättas är detta dagen att göra det! Vill jag göra det? Inte egentligen...

Men en brunch blev det ändå. Och en riktigt god sådan, till och med!

Stekte hastigt upp det torra brödet i lite olja, smetade på senap och majonäs. På med avokadon och tunt skivade lökringar. Salt, peppar, chili, vitlöksflingor. Och så som kronan på verket pocherade ägg.

Löjligt gott blev det! 

Men nu är skafferiet tomt på riktigt. Riktigt, riktigt tomt...