JULEN UT...

...och min födelsedag har liksom gått hand-i-hand i ett halvsekel nu.
Länge trodde jag att det var på grund av min födelsedag som man knuffade ut granen.
Först på balkongen och därifrån ner framför garaget därifrån den magiskt 
liksom bara försvann medan födelsedagstårtan gräddades i ugnen.

Så när jag var barn.
Numera är många, och kanske mest jag själv faktiskt, totalt utledsen på
alla högtider och kropp och knopp bara skriker efter vardag 
(eller mina gör det!) och så skall man mitt i allt det där
vardagslängtet gå och ha födelsedag! 

Och runda halvsekel blev det ju för min del.
Mest förvånad är jag själv...när hände det liksom?

Så, med femtio års djupa klokhet så har jag meddelat att det blir gardenparty.
Men inte i januari. Isynnerhet inte denna januari då temperaturen yrar friskt 
där kring minus tjugo, tjugofem grader. 
Kallt! 

Så jo, det blir fest. I sommar.
Vem har sagt att man inte kan fira 50 1/2 med pompa och ståt?

*

Så det blev skönt avstressande att bli halvsekel-gammal.
Fick rosor och kaffe på säng.
Och ett smycke. Passande nog som en snöstjärna.
Sov kriminellt länge och gjorde absolut inget vettigt på hela dagen.

Blev bjuden på riktigt, riktigt god mat på restaurang

Härlig, underbar ny-finsk och (mest)vegetarisk mat på
helt nytt sätt. 
Det mesta närproducerat och och helt, helt löjligt gott! 
En liten krog som fått omnämnanden i Michelin-häftet 
varje år sedan 2008 och årets gastronomiska restaurang för 
något år sedan - och åtminstone mina smaklökar tackade
och bockade djupt. 
Charmigt avskalad och avslappnad stämning.
Och ett möte med kålrötter på en helt ny arena.
Bara det! 
Så hade vi lite smådramatik med låsta mellandörrar och fel nycklar 
på rätt sida om dörren och rätt nyckel på felsida om dörren 
och inlåsta hundar och utlåsta familjemedlemmar och inkallade låssmeder och
sådant där småpikanta kryddor för dagen.

Men till slut blev det mest bara lite...dyrt.
(Påminn mig om att bli låssmed i mitt nästa liv!)

*

Så ja, julen är undanstädad förutom de sista ljusen i fönstren, som
jag kanske envisas med att ha på en tid ännu,
och så den där egensinniga tomten som liksom inte vill krypa ner bland julpynten.

Där sitter han halvvägs in i kakelugnen och myser i ljusskenet.

Nu sprakar brasan på i rummet intill.
Och en nybakad femtioårig tant sitter och myser av tystnaden i natten.
Och av värmen från spisen.

Julen ut. Och ett nytt halvsekel in.

Det var liksom min dag idag det! 

På något sätt känns det extra närvarande det där om
att idag är första dagen för resten av ditt liv.

Målstolpar i livet brukar ha den inverkan på en ibland.

Så där som att man har haft i runda tal
18 250 dagar här på jorden.

Tänk! 



FRISKA TAG...

...sade vintern och gav oss -20 grader.

Ättelägget uppskattade föga att hans mor släpade ut honom från
datamaskinens sköna sken och hårdskivans sövande surr.

Men så är det. Ut gick vi.

Inga hundar hade vi dock med - för de börjar lyfta på tassarna redan efter tre meter
så små hundar får bara komma ut på bestyr och så snaaaaabbbt in tillbaka.
Katten ja. Hon går ett varv runt bastun och gör sitt i lite 
gamla fjolårslöv - tar maximalt 28 sekunder - och så är hon inne tillbaka
i stugvärmen.

Men vi, vi hade ett liten projekt, som vi försökte oss på
därute. Det gick så där så vi gör ett nytt försök i morgon.

Hoppas kylan håller i sig.

Jag gillar ju nog när det biter till ordentligt.

Det är fint.

Med friska tag! 




DEN GAMLE HUND...

...det är något väldigt fragilt och rörande över åldrandet.
När jag ser hur min brors hund som bott hos mig sedan ett år tillbaka nu
blir skörare och tunnare sakta men säkert så inser jag hur fort
tiden faktiskt går.

För ett år sedan var han en, visserligen lite ålderstigen hundherre, men 
ändå helt med på allt vi hittade på.
Numera är varma fårskinn att föredra fram om äventyr därute.
(Gärna framför riktig brasa och inte här som framför 'fusk'...
men vi väntar på att få också denna eldstad fixad av en murare så 
att det blir möjligt att elda i alla tre eldstäder. Så låt det bli 
riktig vinter bara!)

Jag rörs av det späda, sköra i en åldrande hund.
Ändå hör jag inte till dem som på alla sätt och vis
håller fast, håller vid liv, ofta av rätt så egoistiska skäl.

Det är svårt att släppa taget. Låta gå.
Och att veta när den rätta stunden är.

Innan jul fick han ny medicin för sin benskada som han haft sedan tiden
innan han kom till min bror. Vi vet inte vad som hänt. Då någon gång
Men han har inte haft ont i benet innan, men nu plötsligt har han börjat ömma på det.
Medicinen vi fick har rått bukt på det och han är piggare igen.

Ändå är det bara en tidsfråga då en gammal hund får andra problem.
Han ser redan dåligt, har gjort det en tid nu, men klarar sig.
Det stör inte honom. 
Men han är ändå en gammal hund.

Och med dem är det så viktigt att vara lyhörd
för varje liten försämring och inte egoistiskt blunda
för dem bara för att man inte vill avstå.

Det är rätt klart att det inom en snar framtid är dags för Atte att 
ge sig till hundhimlen.
Dags för en liten hundgentleman att tassa vidare.
Med värdigheten i behåll.

Det är en fördel djur har. 
Att slippa vidare - i tid.

Och det är vårt ansvar som djurägare att uppfylla 
det privilegiet djuren har.
Att slippa lida när man ändå är inne på
den sista versen.
Undrar om inte människor ibland hade önskat samma förmån...?

*

Men än är han med. Den gamle hund.
Och vi tar en dag i taget.
Så länge en ny dag är en bra dag...
...så tassar vi på.
Helt konkret.






MIN FRANSKA SOPPA...

...det finns få saker som jag gillar så starkt med att 
det börjar knäppa av köld därute i husknutarna som det
att då, senast då, är det dags för en hemlagad
fransk löksoppa. 
Den som jag är redo att pikilite dö för.

Här kommer det. Receptet.

Ett knappt kilo lök.
En nätpåse från butiken brukar vara ett halv kilo 
- och så ett par lökar till. 
För fyra personer då.
Är man två så räcker den där påsen galant.

Vitlök
Eftersom jag älskar vitlök så brukar jag dra till med
tre eller fyra klyftor. 

Smör, ett par msk

Vetemjöl, en msk eller ca hälften av smörmängden.

Lite torrt vitt vin, ett glas eller så.
Lite med filosofin; 
ett glas till kocken, ett glas i soppan 
och resten till middagen.

1-1 1/2 l buljong
Ett par lagerblad
torkad timjan 
eller annan torkad ört. 
Pizzatopping går galant i nödfall

Salt och peppar

Skala och skiva löken och vitlöken.
Fräs lökarna i smöret så det får lite färg
och blir så där mjuk och fin.
Strö över vetemjölet 
och häll över vinet och buljongen.
Lägg i lagerblad och timjan.
Låt soppan koka i tre kvart.
Det blir så mycket bättre då! 

Smaka av med salt och peppar.

Rosta ett par goda brödskivor.
Värm ugnen till 225 grader.

Häll upp soppan i portionsformar som tål ugn, 
lägg brödet i och strö på riven ost.
Min favorit är guyéreost, men man tar vad man har.

In med soppskolorna i ugnen för gratinering till osten
fått lite färg. 5 minuter brukar räcka - beroende på ugn.

Och det här är..såååå...sååå...gott! 

*

Och i år skall jag jobba hårt på att försöka få en receptflik 
här på bloggen.
Babblar ju så mycket annat här så inte ens jag själv hittar mina
bästa recept längre.

Upp på to-do-listan åker det.
En recept-flik.
Eller så blir det en egen blogg för mat.
Få se, få se...

*

Mera kalla vinterdagar åt folket så vi får njuta mer löksoppa! 





MED SLÄCKTA LAMPOR...

...sitter jag vid det breda fönsterbrädet som är min absoluta
favoritplats.
Det är murrigt och skönt och nedsläckt. 
Av julen finns bara ljusstakarna i fönstren kvar, resten är
nerpackat för denna jul.

Känner samma aviga glädje att få packa ner julen som jag
känner rättmätig glädje att plocka fram julen då vid advent.
Och bra så.

Ordning på ordningen.
Allt är som det skall vara.

Skall precis krypa i säng, men fastnar kvar en stund.
Det är skumt i knutarna och så tyst, så tyst.

Det susar lätt i elementen - det har blivit kallt därute och
värmesystemet har hostat igång på allvar.

Det doftar lätt av ett doftljus som blivit utblåst.
Hundarna har skrynklat ihop sig i var sitt soffhörn.
Katten som ännu för en stund sedan låg på stolen här intill
hoppade ner, sträcker på sig och hoppar tyst upp
på vedspisen och det hörs ett stilla knaster när hon
smaskar på sitt torrfoder.
Utanför fönstret dalar stora, stora snöflingor.
Kall, pudersnö. Den som doftar vinter.
De är så lätta att de dansar i vinden, uppåt, åt sidan
och så sakta, sakta ner mot marken.

Det kommer att vara så vackert därute i morgon bitti! 
Jag känner det på mig!

Trafiken på den stora vägen som jag ser från fönstret har tystnat.
Någon enstaka långtradare rör upp ett snömoln av flingor 
som dansar runt i det gulaktiga skenet från gatlyktorna.

Katten hoppar tillbaka upp i stolen. 
Hon trampar runt och det raspar smått i fårfällen av hennes klor.
Hon spinner. Buffar huvudet mot armstödet.
"Den här stolen är min".

Smuttar på mitt te som redan hunnit kallna och
kisar ut i den mörka natten.

På andra sidan stora vägen öppnar sig fält. Åkrar.
Där finns grunden, nästan bara ett minne 
av en gammal lada.
Jag kan inte se den för mörkret och snöyran.
Men jag vet var den finns.

Det är den samma ladan som syns på fotot av min mamma
taget någon gång på 1950-talet.
Fast då från andra hållet.

Gården där jag nu sitter och skriver ligger lite till höger utanför
fotot på skänken.
Det var långt innan den stora vägen.
Då gick där bara en byväg.

En lokal liten väg som sedan skulle växa till sig
och bli det vi alla känner till som Ring III.
50 km väg som rundar huvudstadsregionen.

*

Utanför häcken, precis utanför porten går en mycket mindre väg.
Mer som en byväg nästan.
 Den är en del av Kungsvägen som är en av 
Europas äldsta vägsträckor.
Nämligen postrutten från Bergen i Norge till St Petersburg i Ryssland.

På sitt sätt komisk är tanken att 
oberoende var jag bott har jag alltid 
bott intill Den Gamla Kungsvägen.

Den lilla vägen utanför porten här heter Kurirvägen - 
det gör den av en orsak.

Du kan läsa lite mera:

*klick*


*

Klockan närmar sig midnatt.
Det är dags för mig att krypa till sängs.

Det är vardag för mig i morgon, även om det 
är en alldeles ny sorts vardag.

Det skall bli spännande.
Annorlunda! 

Jag får återkomma om det.

Go natt!