Det är den tiden på året då det mesta man har i sina skafferi börjar visa
tendenser att vilja växa till sig och främst syns det ju bland lökarna
och potatisen som glatt skjuter skott där i sitt mörka, svala skafferi.
Det finns förstås mängder av olika sätt
att använda bort sin våryra vitlök på, och till det här behövs inte så mycket
vitlök att det nu nämnvärt skulle minska på antalet skottskjutande vitlöksklyftor, men fick en
akut längtan efter just den här dressingen, så den blev det.
Receptet är från kokboken Annas mat från 1997.
N O B I S D R E S S I N G
1 st kokt 3-minutersägg
2-3 tsk vitvinsvinäger
1 tsk ljus dijonsenap
2 kryddmått salt
1 kryddmått mald svartpeppar
2 msk finskuren gräslök
ca 2 dl olja (inte olivolja)
1/2 pressad vitlöksklyfta
Det viktiga är att ägget faktiskt är kokat i exakt 3 minuter.
När vattnet börjar bubbla så sätter man i ägget och kastar sig över
timern. Låter petigt men det blir bäst så.
Ägget skall vara verkligt löskokt.
Gröp ur ägget med en tesked direkt ner i en skål
(eller matberedare eller mixer).
Lägg i vinäger senap, salt, peppar, gräslök.
Mixa eller vispa hårt.
Droppa sedan ner oljan i en tunn stråle medan man
fortsätter mixa/vispa.
Ha i den pressade vitlöken och vispa ett tag till.
Såsen blir rätt tjock och håller sig minst någon dag i kylskåpet.
Vill man ha en tunnare sås, som till en sallad tex så späder jag med
vatten som har en neutral smak.
Jättegod till - nåh, det mesta.
*
Första gången jag lagade denna dressing var till min äldre unges
studentfest. Bjöd på olika sallader och ört/vitlöksmarinerade grillade hönsbröst.
Hade lagat en enooooorm mängd dressing, men fick hastigt fixa till lite då skålarna
började gapa tomma. Någon kommenterade senare att hon inte täcktes ta så mycket som hon velat,
och en annan sade att han hade lust att slicka tallriken.
I kylskåpet väntar en lite trött sallad som skall förgyllas med
denna fina dressing.
Är det kväll snart? Kan vi äta snart?
Ha en skön kommande vecka, som
trots klockflytt till sommartid ser, och känns,
synnerligen vinterlik.