OM ATT FÖRENKLA - LAGOMISERA...


Häromdagen läste jag en alldeles suverän kolumn skriven av Pekka Juntti
för finska YLE. 

I några mycket välvalda meningar lyckades han komprimera precis det
jag tänker om vårt (mitt) västerländska sätt att leva och vara. 
På bekostnad av så mycket.

Han frågar om vi verkligen behöver så mycket av det vi samlar på oss.
Och skriver om det faktum att vi på ett sätt stjäl av våra barn, 
och att vår räddning kunde vara att börja avstå. 
Innan det är försent.

Det är näst intill omöjligt att "översätta" allt det han skriver, för i hans text 
finns så många goda kryddor av den finska folksjälen, med allt från bastu, och  
alkoholkonsumtion, till funderingar däromkring.
Ja, de beskrivningarna är bara för läckra i sin ursprungsskrud för att jag 
ens vill försöka mig på en översättning eller ens en tolkning.
Finska språket är helt fantastiskt i sin mångfald av nyanser. 
(fast det hör egentligen inte hit - ville bara få det sagt)!



 Ändå var det inte de litterära dansstegen jag fastnade för mest i texten.
Nej, det var tankarna han bollar med om hur vi lever över våra tillgångar och 
analysen av det som trollband mig.
Här satt någon och skrev och fick allt väsentligt med i några meningar,
Så huvudet på spiken, helt enkelt.

För så här är det, ju:
Det är så mycket som vi samtidigt försöker hinna med i våra liv.
Kåsören citerar Steven Jobs som i tiderna lär ha sagt något i 
stil med följande: 

"Vi har arbetet, familjen, hobbyn och vänner. Välj tre av dem".

Och fortsätter:

- Förlåt vänner!

Hmmm, jag är kanske inte den enda som kan känna igen mig själv där.
Att man på något omedvetet plan valt bort en. Vilket det sen må vara.

Få hinner med riktigt alla? 



Men sedan kommer texten till det där med att äga och ha. 
Roffa åt sig och samla på sig allt vad man hinner.

Pekka skriver hur han kommit till insikt att det inte är speciellt klokt
att äga så mycket saker. Man betalar för att äga, sköta om och försöka förvalta
något som oftast förlorar i värde så mycket snabbare än man hinner förtjäna
pengar till underhållet av densamma. Och medan man skramlar ihop 
pengar till underhåll så hinner man inte njuta av det man skaffat sig.

Att det kanske skulle vara vettigare att bara släppa taget över det onödiga
och bli mer "lagom" utgående från egna resurser.

Han utrycker det så bra i meningen:

"Vi lever som grevar med en drängs lön"

För visst är det lite det som är symptomatiskt för vår tid? 

Vi stressar oss sjuka, vittrar sönder förhållanden och 
går in i de berömda väggarna för att vi så envist försöker 
leva ett liv som är tre nummer för stort för oss.
Vi kanske är de där drängarna som försöker leva en greves liv?

Vi skall ha stora hus, fin inredning, snygg bil. Rätt sorts kläder. 
Vi skall också samtidigt se till att resa och visa upp de rätta bilderna.
Vi skall ha rätt hobbyn och rätt umgänge och bygga de rätta kulisserna.
Se, det går så bra för oss - se bara på bilderna på Instagram!

Att sedan nästa månadens låneamorteringar pulserar vid tinningarna
och förorsakar smått kroniskt illamående, det skall man inte låtsas känna av. 
Man gör inte så. 
För vi har det ju så bra - bland alla prylar. 

Pekka skriver vidare:

"Vi vill så starkt verka förmögna att försöken att uppnå 
den illusionen de facto gör oss till inget annat än slavar." 
Slavar under tid, pengar, ork. 
Kanske till och med offrar vi lite livsglädje av bara farten? 

Kanske orsaken till att vi blir utmattade inte alltid enbart är 
det hektiska tempot på våra arbetsplatser? 
Kanske det är vår hunger efter någon sorts perfektionism, 
inbillad nivå at materiell lycka som man kanske aldrig ens lyckas uppnå. 
Hur mycket man än försöker. För att den försvinner som en hägring i öknen
så fort man tycker sig närma sig den? 




Kolumnen är riktigt bra! 

Du kan läsa den HÄR i sin helhet (på finska). 

Jag älskar när sak och humor liksom blir till en sådan där söt-salt mix
som smakar så bra! 


Men saken bakom all ironi är så himla viktig! 

Vi behöver kanske förenkla -lagomisera - vår konsumtion och 
vårt sätt att samla på onödiga ting.
För framtiden och för våra barns skull.
Vi lever av deras resurser. Känns inte helt okej, det. 

Men också för vår egen skull, för jag tror att när man släpper
taget om sådant man trott varit viktigt, men som på riktigt faktiskt inte är:

 Ja...det är nog bara befriande. 



FUSKLYX...


Sill, lite som vanlig vardags-sill i all ära, men när man lite vill
skruva till det och få en lite, lite lyxigare stämning där till nypotatisen
så kan man ta till det här lilla knepet.

Finns antagligen femtiosju andra bra knep, men det här är det jag kör med.
Funkar för oss, liksom! 

Jag har oftast en sillburk av något slag hemma i kylskåpet.
Likaså cremefraiche, rödlök, citron och sommartid växer det dill 
i landet, så det är garanterat.

Rätt ofta har jag också en burk rom i frysen, eller en burk tångkaviar i kylskåpet,

Så om det kommer överraskningsgäster, eller jag bara vill skruva till en
helt vanlig sill- och nypotatis-middag så behöver jag bara köpa hem
en liten burk med kräftstjärtar för att sno ihop en lyx-sill.

Jag blandar bara ihop:

En burk avrunnen sill (kanske jag sparar lite av spadet) 
En burk kräftstjärtar (kanske 1/3 del av mängden sill) 
Creme fraiche så det täcker
Smått skuren rödlök
Rör eller tångkaviar så det ser ser trevligt ut
1/2 citron, finrivet skal och saft.

Och voilá! 

Lite fusklyx är fixat.


SÖTT EFTERÅT...



Vi hänger kvar ett tag i midsommarstämningar ännu. 
Middagen dukades upp på glasverandan för busvädret utanför bjöd
ju inte direkt på hurra-rop om att sitta ute i pergolan.

Tydligen blev det tema-orange, fast det absolut inte var planerat av 
några som helst inblandade.
Så kan det gå ibland.

Orange är en varm färg i den övrigt kylslagna midsommaren...
Tyckte riktigt synd om alla midsommarfirare ute i stugor och kojor.
Nästan sju veckor av värmebölja, så några midsommardagar med kyla 
och regn, och så nu värmebölja igen! 

Ja, ja...orättvis är världen!  



Men det var inte alls vädret jag skulle prata om utan efterrätter! 

Jag är inte alls något kakmonster eller ens en sockerråtta, men
något i receptet av den här efterrätten tilltalade mig.
Måste ha varit moroten, osten, och knäckebrödet...

Haha...

CHEESECAKE - WANNA - BE

Till 6 personer


TOPPING
40 g knäckebröd
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl mandel hackad 
(jag böt ut det till andra nötter - gillar inte mandelsmaken så värst)
1 tsk bortlade kardemummakärnor
1 msk smör
2 msk flytande honung
1 krm flingsalt

MOROTSMARMELAD
250 g morötter
1/2 citron, finrivet skal och saft
1 dl vatten
2,5 dl syltsocker

FÄRSKOSTKRÄM

200 g färskost (typ Philadelphia
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsoker

Börja med MARMELADEN:

Skala och finriv morötter
Blanda morötter och citron med vatten och syltsocker 
och låt koka utan lock ca 10 minuter.
Häll marmeladen i varma, rena glasburkar.
Den här marmeladen är riktigt god till annat också! 

Sedan till TOPPINGEN:

Krossa knäckebrödet och blanda med pumpakärnor, mandel (nötter) 
och kardemumma. Stek stulet i smör och honung med lite salt
någon minut bara. Strö ut på ett fat, eller en plåt och låt svalna.

Och sist FÄRSKOSTKRÄMEN:

Vispa färskosten fluffig med grädde och vaniljsocker.

Enkelt eller hur?

Sedan är det bara att skeda upp lite marmelad på botten av ett glas,
så på med ett lager färskostvisp och högt på toppen lite crunch.

Så rackans gott! 

MINGELMAT...


En älskar rårakor. Det är bara så.

När jag sedan snubblade över det här receptet på nätet så tänkte jag
att dessa måste jag bara testa på någon gång.
Den gången var nu på midsommar! 

Och eftersom jag är en mästare på att tappa bort anteckningarna
på diverse riktigt goda receptfynd, så har jag valt att 
samla dem här i bloggen. 
Så jag - och kanske någon annan - kan ha glädje av det en annan gång.

*

Till ca 15 stycken sötpotatisflarn behöver du:

1 stor batat (sötpotatis) eller ett par mindre - ca 300 g
1 ägg
1 tsk salt
Olja till fritering

Skala och riv bataten grovt.
Krama ur överflödig vätska ur den rivna bataten och 
blanda det sedan med ägg och salt.

Skeda upp matskedsstora, eller hur små/stora du vill ha små högar som du
kramar ur och sedan plattar till med tex en stekspade. 

Värm upp 2-3 dl olja i en kastrull och fritera två eller tre batatplättar åt gången.
Jag friterade dem ett par minuter/ sida.
Låt rinna av på hushållspapper.

Man får lite känna efter hur länge de skall friteras för att bli lagom krispiga.

När batatflarnen svalnat lite kan man klicka på lite majonäs
Jag använde mig av en sprits för att få det lagom på flarnen, 
som i mitt fall var lite olika stora...

Toppa med löjrom (eller som jag då med svart tångkaviar
och en liten vippa med dill.

*

Inget nytt under solen kan man tycka, men
något med kombinationen krispig, lite söt batat,
krämig majonäs och salt kaviar fick mina och gästernas
smaklökar att spinna lite grann.

Lite pyssel att fritera flarnen - men så värt besväret! 








MIDSOMMAR I STAN...



Eftersom sönerna invaderat skärgården, eller nå kanske inte hela skärgården, men
åtminstone den lilla pluttedel som jag liksom lite regerar över så
måste jag som en person i midsommarexil hitta på något annat. 
Sopade ihop några andra släktingar som var kvar i stan - av olika orsaker - 
och snurrade ihop lite mat. 
Det blev en riktigt trevlig liten meny. Recepten kommer sedan i ett annat inlägg. 





Lite otippat blev årets midsommar-tema "orange". 

Hade planerat laga en förrätt av batatflarn och en efterrätt med morot. Att sedan
gubben helt ovetande om mina mat-planer tassade iväg och köpte orange rosor,
och min bror hämtade en flaska "orange" skumpa var allt bara en ren tillfällighet.
Orange is the new black, liksom...

Eftersom jag, med mina 50+ år, ändå var den som drog ner medelåldern bland 
matgästerna hade jag valt ut en spellista från Spotify med sommarmusik från
50-talet +/-. 

Det var skoj att se hur musiken väckte barndoms- och ungdomsminnen till
liv hos dem runt matbordet. 

Satt där och lyssnade på diskussionerna, berättelserna som minnena väckte,
och funderade på när vändningen sker. När börjar man se mer bakåt än framåt
i tiden? När börjar man mer minnas det som var än drömma om det som skall komma?

Är det ett tecken på att åldras? Att svunnen tid är med närvarande än
framtiden de stunder man inte är i nuet?

Själv skall jag minsann satsa på nuet, just nu.
Det är midsommardag, solen skiner och ja...det är så fint...just nu.