VÅRDA DET MAN HAR...


Både fåglar och andra djur är extremt noga med att se till att fjäderskruden
eller pälsen är i så bra skick som bara är möjligt. 
För de som lever därute i det vilda är det en fråga om liv och död.
Inget mer - och framför allt - inget mindre. 

Från mitt hemkontorsfönster har jag utsikt över en fågelholk där ekorren 
ofta övernattar i. Så här på hösten kan den krypa in till sig 
redan tidig kväll, och  ut kommer den vid morgonkaffet så där. 
Och varje gång är det långa stunder av pälsvård som gäller.
Både kväll och morgon.

På kvällarna kan jag också se hur fasanerna lägger sig till ro i
de täta granarna i trädgården. Samma sak där.
Det är ett fasligt putsande och fejande innan de kommer till ro.

På bilden ovan badade gråsparvungarna i en pöl regnvatten som 
bildats bland Salutorgets kullerstenar.  
Minsta lilla möjlighet till att rengöra sig och putsa sig ren tas. 
Skitiga djur är döda djur. Och det vet de. De vilda.



Men så kommer vi inomhus. Och stöter på katten. 
Också den domesticerade jägaren vårdar sin päls med stringens.
Katten har insett att om inte avtalet med människan håller så 
gäller det att vara förberedd på att klara sig själv. 

(hunden, och ett gäng andra husdjur, har ju outsourcat sin pälsvård till 
oss människor - så kan man också göra. Om det är ett smart drag 
är sedan en annan fråga...) 

 Jag tror katten är lite smartare där...




Själv har jag också försökt mig på att vara lite smart och 
"pälsvårdat" mina vandringsskor idag.

Jag har alltid faktiskt gillat att vårda mina skor, något jag fått med 
modersmjölken misstänker jag. 

Jag har gått in dem ett tag nu och lämpligt nu till dessa höstiga ösregn 
var det dags att se över dem ett varv. 

Någon sade åt mig i tiderna att om vattendropparna rullar av skon som
små pärlor, då är allt väl. Om inte bör man göra något åt saken.

Personligen är jag snäppet skeptisk till alla spray som lovar att 
göra skorna vattentäta. Jo, kanske...men HUR vattentäta?
Talar vi duggregn på stan, eller klampa genom kärr-täta?

(jo, jag vet att det finns gummistövlar....)

Nå, oberoende så behandlar jag mina vandringsdojor med vax.
Inte olja. Vax. 
Det har visat sig så mycket bättre! 

Jag använder samma vax som till oljerockar. 
Om jag säger Barbour så vet de flesta vad jag talar om. 
Har funkat så bra! 

Dagens vaxning blev dock lite slarvig, i vanliga fall tar jag loss 
snören och tar god tid på att vaxa alla små sömmar och så.
Men nu hoppas jag kunna komma iväg i morgon på en liten tur, 
så det blev mer som en extra förstärkning för att få skorna att 
hålla måttet i detta höstrusk. 

*

Jag har ändå satt en rejäl slant på sköna vandringsskor, 
så varför skulle jag inte satsa lite tid på att vårda dem på bästa sätt?

Borde vi överlag bli bättre att tänka på det sättet gällande en hel del av 
det vi skaffar oss? 
Göra vad vi kan för att motverka "slit-och-släng"?  För tänk om vi 
någon gång inte har möjlighet att skaffa nytt bara för att vi slarvat i vården?

Inte kan djuren göra det heller, skaffa ny päls eller fjäderskrud för att de 
inte orkat bry sig om det de har. Har man slarvat, ja då går det dåligt. 

Vi människor har det enklare. 
Vi kan oftast skaffa nytt, men frågan är:

Borde vi bli bättre på att vårda det vi har?




EFTER REGNET...


Känns som om det regnat i evigheter, lite som en syndaflod eller något.
Vägar, motorvägar svämmar över och på några dagar kommer hela månadens 
regnmängd. Regn är galet mysigt om man vill sitta med en bra bok i soffhörnet, 
men för den som vill njuta av höstfärger och natur och vara ute så har det inte varit de bästa av veckor. Så kan man ju uttrycka det lite mildare. Om man inte vill förbanna regnet.

Idag visade sig solen ett varv. Ett kort varv. I morgon skall det bli mera regn.

Medan sol var plockade jag de absolut sista minitomaterna och den garanterat sista 
squashen. En morgon i veckan visade bilens termometer på +1 grad, så 
man kan nog lugnt säga att växtperioden för i år kom och gick.

En märklig sommar! 


Till höstens (och vårens) program hör hundtrimning.
Märkte att jag nästan på dagen för ett år sedan sysslade med samma syssla.
Nu var jag kanhända lite tidigt ute, håren lossnade inte fullt så enkelt som de
brukar då de är helt "fulltida", men tänkte att trimmar jag henne nu så hinner
det växa lite nytt lurv tills vinterkylan sätter i. 




Putsade upp mina blommor och placerade dem alla så nära fönstren som
möjligt för att få maximalt ljus i vinter. 
Några pelargoner står ännu på verandan och väntar. 
Ute finns några växter än i sina krukor, hur de skall få övervintra 
är ännu lite oklart. Det är primadonnor som Afrikas blå lilja och 
sådana som jag inte riktigt vet hur jag skall få till det för. 




Hemkontoret fick häromdagen en ny typ. 
Det är en fjäderkalla, och helt ny bekantskap för mig! 

Något lättskött - som kan bli både stor och omfångsrik.
Återstår att se.

*

I morgon skall det bli mera regn.


SMARTA SMÅ TING...


Det finns ju en uppsjö av tingeltangel-grejer att ta till sig
om man är intresserad av det här med uteliv. 
För egen del försöker jag vara anigen sträng i tänket vad 
jag egentligen - på riktigt- behöver. 
Annars blir det så lätt att man kommer hem med något som man inte visste fanns, 
och som man, innan man såg det, inte visste att man behövde.

Men en grej som jag är helt galet nöjd med är dessa 
"saltkar":



Jag kan ju inte släpa med hela kryddskåpet ut i skogen, men 
lite mer än salt och peppar kan ju vara skoj att ha tillgång till.

Och dehär två ger lite mer alternativ till att krydda maten.
Mycket på liten yta.

Dessutom går de att ta isär, så ibland om jag bara behöver tex salt
med på utfärden så skruvar jag loss saltdelen och tar bara den med mig.
Kanske den mest behändiga kryddgrejen jag stött på.


Jag har salt, chili, oregano/timjan i den ena
och peppar, vitlöksflingor, aromat i den andra.

Och så mixar jag och skruvar ihop en kombination allt efter 
det jag kommer att behöva på min utfärd. 

Jämför med oliverna på första bilden - de här är verkligen små 
och behändiga. 

Köpte mina HÄR

Edit*

Aj, jo...de har dessutom en skiljevägg mellan varje del,
så i en kryddburk får man då 6 olika kryddor att rymmas.
Jag har själv valt att ha samma krydda i hela delen, 
dels för att de räcker för mig, och dels för att jag då 
slipper fylla på dem hela tiden.
Och så har en del av locken ströhål. 

EN UTFÄRD SOM INTE BLEV AV....


Vaknade med en obestämd värk i hela kroppen och ett sinne som var tyngre
än min ryggsäck kändes det som, så bara att inse att det kanhända är bättre att 
stanna hemma idag och invänta en evenuell förkylning eller vad det 
nu kan vara som är på gångs i kroppen. 
Kröp tillbaka under täcket och sov vidare ett bra tag.


Jag hör till det där gänget som gärna tar med lite "lyx" med på utfärderna, 
om det bara är möjligt. Varför inte, liksom?
Lite som att välja glamping (glamour+camping) framom camping.
Nivån bestämmer man själv. 

Nu är ju pizza kanhända inte direkt lyxmat - snarare tvärtom - men jag kan tycka
att det är lite skoj att testa hur långt ett spritkök (typ trangia) kan sträcka sig.
Det hade jag tänkt testa på under dagens utfärd, som alltså inte blev av.
Men, tänkte jag, varför inte testa på det i trädgården i stället. Alla ingredienser var
ju införskaffade. Så istället för en tur till skogen blev det en picknick i trädgården.

Men till pizzan ja. Så här gjorde jag:

Jag var lite lat och köpte en sådan där färdig pizzadeg från butiken.
Den klippte jag i färdiga rundlar som passar min stekpanna och rullade
in i smörpapper (vid det skedet var jag ännu på väg på tur). 

På min pizza ville jag ha rödlök, trattkantareller, gravad lax och oliver. 
Och istället för tomatpure som jag inte tycker passar ihop med det jag
ville ha på pizzan så valde jag lite turkisk yoghurt så det skulle bli en 
pizza bianco dethär. Var det tänkt.






Började med att steka upp svamp och lök. Väljer man att ha i andra ingredienser
så kan man ju skippa det här skedet.

Vill man baka pizza på ett spritkök så vill jag tipsa om att ha torr stekpanna och ha i 
rejält med mjöl. Dels så bildas ett litet "lager" mellan pannan och degen, men 
främst är det en jättebra indikator på om man har för mycket värme. 
Börjar det lukta bränt mjöl är det läge att göra något, minska på lågan eller
öka på avståndet till elden. När mjölet bränns har man ännu inte bränt pizzan.
Mycket bra tips som jag läste - någonstans. 

Jag hade ungefär halveffekt på min trangia. 

Först steker man ena sidan på degen, någon minut bara.
Så svänger man på den och steker andra sidan. Samtidigt som man 
svängt på den kan man börja fylla på de ingredienser man vill ha i.
När jag gjort det lade jag ett lock på så osten skulle smälta.



Här hänger pizzabotten nr 2 och väntar på sitt varv i stekpannan, 
medan pizza nummer 1 precis har fått på sig sina ingredienser och  
väntar på att fotografen skall lägga locket på. 
Har man inte lock funkar dubbel folie lika bra! 

Nu tog jag inte direkt tid hur länge det tog för osten att smälta...kanske 
lite på fem minuter? Jag hade valt att finriva min min ost just med tanke
på att det här skedet skulle gå lite fortare - man vill ju inte riskera 
allför bränt och sotigt pizzabotten...



Och pizzor blev det ju! Och riktigt väl smakade de! 

Lillungen hade baxat den andra pizzan åt sig och hans utlåtande var:

"Om jag hade fått den här pizzan i en pizzeria hade det inte varit någon 
direkt höjdare, men med tanke på att den är kockad på en enkel 
trangia så är är den supergod!" 

Ja...och min utvärdering?

Nu kan jag ju leva utan pizza ute i naturen.
Men överraskande bra blev resultatet på ett enkelt spritkök.
Pizzabottnet var just så knaprigt och gott som i en god stenugnspizza.
Men lite pysslande är det ju nog med det hela.

Gör jag om det på en utfärd? Förmodligen nog!



STRÖMMINGSMARKNAD....



Tänker att det är rysligt många människor ändå som har någon form av
minne och förankring till strömmingsmarknaden på Salutorget i Helsingfors.

Jag menar, den har ju pågått sedan 1743 och med det det äldsta traditionsevenmanget
i Helsingfors. Nu har ju jag, och väldans få andra, minnen från samtliga marknader, 
men under mina årtionden på jorden så har det ju blivit en och annan marknad.

Jag minns varma sköna, soliga höstdagar men också gånger då
det varit så kallt att jag och min förstfödda som ännu då satt i sittvagn var
så nedisade så vi aldrig trodde vi skulle tina upp igen.


 

Även om jag, som o-turist, kan bli lite störd på all turisttjafs som säljs så 
tycker jag renskinn på sitt sätt passar här - även om fiskinlägg från skärgården och renskinn från Lappland inte direkt korrelerar så där geografiskt så har de ändå lite samma känsla.

Och numera är ju strömmingsmarknaden ändå mest känsla.
För de flesta.



I tiderna hade Strömmingsmarknaden en speciell betydelse främst för prissättningen av fisk.
Ännu in på 1800-talet bestämdes priset på salt fisk i hela landet just här på
marknaden vid torget i Helsingfors. 

Då, i begynnelsen, på 1700-talet började man bygga Sveaborgs fästning,
 som ligger helt intill och staden Helsingfors växte, både i folkmängd och betydelse. 

Fisk och andra skärgårdsvaror var efterfrågade då - och kanhända nu också.



Det är ju i år inte bara så att Finland fyller runda hundra utan också 150 år
sedan vårt lands värsta nödår. 

Naturen luggade detta folk riktigt rejält då med extremt sen vår och tidig frost på 
hösten som fick skörden att misslyckas totalt.

Även i år har naturen inte varit helt samarbetsvillig, på många ställen ser man ännu
åkrar som är oskördade trots att det brukar vara vid skolstarten i augusti som
man ser skördetröskorna skurra runt på åkrarna. 
Kall vår, mycket regn, kall sommar, mera regn...

Ingen framgångsaga för odlare, nej.

Nu behöver vi kappast uppleva en vinter i nöd.
Tack och lov för det! Det hade inte varit riktigt bekvämt.


Det som jag först nu läst om är det faktum att man 
kanhända hade kunnat varit bättre på att samla in svamp och bär.
Så där i teorin låter det ju vettigt, men man skall ändå komma ihåg att på
många områden bestod 2/3 av näringsintaget av det man fick in på
odling, dvs säd - bröd, gröt...och svamp inte var 
riktigt "in" som föda. 
Samlarsamhället hade blivit odlarsamhället.
Och i och för sig, ett samlarsamhälle skulle aldrig ha kunnat förse lika 
många människor med mat som motsvarande odlarsamhälle kunde.
De år det gick som i Strömsö. Men som man vet nu.
Det går inte alltid som i Strömsö! 

Skogarna var tomjagade på bland annat älg och hur märkligt 
det än kan låta så var vinterfiske inget man riktigt behärskade i inlandet.

Just det att man i kustregionerna hade en större tyngdvikt på fiske, och behärskade det bättre, 
än på odling gjorde att "vi" här längs kusten klarade nödåren snäppet bättre än inlands.

Det tänkte jag på idag när jag gick på Strömmingsmarknaden i Helsingfors.
Hur enkelt vi idag räcker över en tia för en liter svamp och en ask med bär.

Med tanke på vad vi vet om vår historia, vad vi lärt oss, vad vi insett
är det fantastiskt att vi går här 274 år senare - i (nästan) samma ärenden.
Hade varit intressant att kunna transforma sig till de första strömmingsmarknaderna.

Same, same but different...
Numera dock i ett så stort överflöd - av allt - som ingen av de före oss 
ens kunnat föreställa sig. 

På sitt sätt ger det perspektiv för en liten människa.
En sådan som jag.