DET HÄNDER I TRÄDGÅRDEN....


...sakta men säkert så börjar uteplatsen likna nåt.

Innan regnen (ja de har varit många...) hann jag med att måla hela härligheten ett varv. 
Nu väntar jag bara på lite snickerier till och så målar jag 
andra varvet - om det håller upp, vill säga.

Och så väntar vi på lite sommarvärme - också.



I regnet anlände stenarna som skall bli golv.
Nästan 2 ton sten...huoh! 

Ja, just det ja, om någon undrar varför vi gjorde allt i bakvänd ordning, så 
beror det på att berget ligger precis under ytan där jag tänkte pergolan och att lägga golvet 
först och sedan märka att man inte lyckas gräva gropar för stolpfästen, det hade blivit lite...jobbigt.

Så det blev lite tvärtom. Vi gör golvet efteråt. Ja.
Lite som Pippi. Avigt är också ett sätt.




Och inget att gömma sig bakom handen för - eller HUR lilla gråsparv?

Vi har ett litet gäng gråsparvar här på gården som lyckats med häckningen.
Det är skoj att se dem flaxa hit och dit i buskarna. Jag hör till dem som 
av någon orsak tycker speciellt bra om gråsparvarna.
När jag var barn älskade jag den där fabeln om lilla gråsparven
som var så artig att han alltid lät andra fåglar gå före i kön
när färgerna från regnbågen delades ut. 
När det sedan äntligen var gråsparvens tur så fanns bara brunt och grått kvar.

Voj liten! 

Och söt som få när en liten sparvunge burrar upp sig 
och lägger huvudet under vingen för en liten tupplur.
Eller sparv-lur, då.

Ja men det händer lite smått på Bokulla-backen minsann.




SOMMARMAT...


...i all sin enkelhet.
Och jag kan sen tycka om det! 

Ofta är det bara jag och en eller någon extra till vid matbordet.
Förbi är de tiderna då man stod med armbågen i grytorna och rörde runt.
Det är på gott och ont faktiskt! 

Jag kan (nu) tycka att det var enklare att röra ihop större mängder mat
än att nu försöka krympa ihop.
Knepigast är det de veckor jag är själv. 
Hur gör man om man inte vill käka lasagne i fyra, fem dagar, liksom?
(Och jo, frysen är full....;))

Men bara att röra ihop en potatissallad för enbart två pers är ju en utmaning.
Man tar "några" nypotatisar. Kokar "några" ägg. 
skivar "någon" lök och skalar bara "några" räkor.

Och vips har man lunch för ett halvdussin istället för två! 




Jag får inte det att gå ihop. Jag kommer aldrig att lära mig! 

Hur sjutton bakar man en focaccia för två?
Tar en fingerborg som mått istället för decilitermåttet?
Glad att jag kunde dela lite focaccia till grannarna i 
närmaste stugan. Annars hade vi käkat detta till förbannelse....




Ja, jisses...detta om något är ett riktigt (osmakligt) i-landsproblem.
Jag vet! 

Och jag som ändå strävar efter att minimera spillet.
Hur svårt kan det vara, liksom?
Att laga lagom mat för en, eller två! 

*

Sedan början på året har jag roat mig med en lite annorlunda form av
kompostering, tänkte att jag nog nu, med lite längre erfarenhet 
skall bjuda på ett faktainlägg om det.
Men det tar vi en annan dag.
Det om Bokashi.



Nu är måndagens kväll långt liden.

Brasan i stugan har slocknat och i morgon blir det att ta itu med
målande och planering och ritningar och funderingar och skisser
på jobb som ligger på planeringsstadiet, men som skall bli verklighet.

Några dagar sådant och sedan om en vecka så gör jag det som 
jag kanske älskar mest av allt.

Bara sätter mig i bilen och kör vart näsan pekar i en knapp veckas tid.
Stannar där det känns okej och drar vidare om det känns så.
Den ultimata 'friheten' - i några dagar.
Lite 'Thelma and Louise-känsla', 
fast med medelåldersglitter i håret - på ett bra sätt - ni vet?


Men mer om det ena och det andra sedan.

Nu skall jag krypa i säng. 
Skönt mätt av sommarmat och trött av havsvind.
I morgon är en ny dag - och mycket att göra.
Natt! 


ÄLSKA BLÅBÄR...


...ja det är den tiden på året då skogspromenaden är så där extra givande.

Gick ut i skogen med en korg för det har ploppat upp bilder på kantareller 
på diverse sociala medier och lite hoppfull gällande det skuttade jag iväg.
Dessvärre lyste kantarellerna med sin frånvaro på alla mina "säkra" kantarellställen,
så jag tassade tillbaka och bytte ut den glesa korgen mot en bärhink.

Hunden var salig! 
Hon  ä l s k a r  blåbär och äter mängder från riset när vi är ute i skogen.




Och i år finns det att dela med sig av.
Blåbären är både många och stora.

Medan jag gick där och plockade så tänkte jag att det borde nästan
vara lag på att gå ut i skogen en dag, i alla fall en stund och plocka en liter
blåbär. Skulle jag vara läkare så skulle jag ordinera en timme blåbärsplockning till
varenda en kotte som skulle klara av att gå i en skog.

Det är så skönt för själen.
Inte precis då när man ger sig ut kanske. Inte ens för mig.
Men när man sedan går där i tystnaden och plockar och plockar, 
lite monotont petande. Går lite på måfå hit och dit för att hitta ett fint
bärställe. Glor på marken. Lyssnar på tystnad. 
Händerna som mekaniskt lägger bär till bär till bär.

Då händer det något mellan öronen.

Det blir liksom lugnt och ett ro lägger sig.
Det går inte att förklara - det måste nog bara upplevas.


Så om du bara har möjlighet, gå ut i skogen.
Plocka bär till en paj. Eller mer.

Andas djupt och ta vara på den stunden då hela fokus
är på att lägga bär till bär och låta tankarna forsa fritt.

Det kan låta banalt, och kanske du, som jag, hatade bärplockning när
du var barn eller så. Men ge det en chans.
Något väldigt skönt sker i själen där bland riset. 



Bakade en paj. Med knäcktäcke.
Det sjönk enkelt ner i diverse magar.

Det finns så många sätt att älska blåbär på.
Att plocka dem är ett.

Det finns fler! 
Som paj, och smoothie, och mer paj...

SKRAKAR OCH DRIVVED...


...lämnar klipporna i skogen för någon dag då andra uppgifter pockar på uppmärksamhet.

Packar upp i stan och skriver mail, printar papper, antecknar och 
skriver to-do-listor. Kom ihåg! 
Ljudet av trafik väller in genom öppna fönster.
Jag är inte redo för effektivitet än, vill vara kvar i den där sköna
kravlösa tillvaron på klipporna.



Jag vet att jag kan återkomma, alldeles snart kan jag återkomma, 
och kanske just därför känns det så märkligt att jag reagerar så ändå starkt som jag gör.
Det är som om jag inte än är riktigt mättad på skärgårdshäng.



Skrakens ungar har vuxit till sig och är fortfarande åtta till antalet.
De var fler från början, men det brukar bli glesare i leden under sommaren, men 
nu har de varit åtta ett bra tag.

Undrar om jag någonsin tröttnar på att följa med familjeökningarna i viken.
Knappast! 

Det finns något trösterikt i denna cirkel av liv som återkommer varje år.
Samma sak, samma lunk, samma upprepning.
Och lika vackert varje gång. 
Det kvittar dem om det blev en Brexit, eller vem som vinner fotis-EM.

De bara är. Och gör som de alltid gjort.
Och så är det bra med det! 




Vid bryggan har en näve blåstång flutit i land och torkat i solen.
Det påminner mig om att jag i år minsann skall gå ut i viken och samla in 
tång att torka. Lite sent ute är jag (igen) för det skall visst göras i maj
eller juni, men då jag är tillbaka om någon dag, där är det 
First Thing To Do.

Jag lider själv av lindrig hypotyreos och just att käka alger med höga 
jodhalter kunde lätta på symptomen. 
Mina sköldkörtelvärden ligger precis i nederkant, 
med nöd och näppe inom "normala-skalan" så någon medicinering har jag inte, 
men att hjälpa till på naturlig väg kanske kunde fungera! 

Och så är det ju intressant att pröva något nytt!

Som havets ek.
'Quercus marina', som redan de gamla grek...romarna
kallade blåstången.

Det får bli sommarens nya smakupplevelse.




Men innan jag åter är där, så blir det lite 
fixande och grejande med än det ena, än det andra.
Praktiska ting att ta itu med.

Innan det blir lite dags att ta sig ut till klipporna igen
för en stund av...
...allt det fina sommaren har att erbjuda. 

Längtar redan nu, fast jag precis lämnade det.

Ja, ja...det är nu så det är! 







SKRAKAR OCH DRIVVED...


...lämnar klipporna i skogen för någon dag då andra uppgifter pockar på uppmärksamhet.

Packar upp i stan och skriver mail, printar papper, antecknar och 
skriver to-do-listor. Kom ihåg! 
Ljudet av trafik väller in genom öppna fönster.
Jag är inte redo för effektivitet än, vill vara kvar i den där sköna
kravlösa tillvaron på klipporna.



Jag vet att jag kan återkomma, alldeles snart kan jag återkomma, 
och kanske just därför känns det så märkligt att jag reagerar så ändå starkt som jag gör.
Det är som om jag inte än är riktigt mättad på skärgårdshäng.



Skrakens ungar har vuxit till sig och är fortfarande åtta till antalet.
De var fler från början, men det brukar bli glesare i leden under sommaren, men 
nu har de varit åtta ett bra tag.

Undrar om jag någonsin tröttnar på att följa med familjeökningarna i viken.
Knappast! 

Det finns något trösterikt i denna cirkel av liv som återkommer varje år.
Samma sak, samma lunk, samma upprepning.
Och lika vackert varje gång. 
Det kvittar dem om det blev en Brexit, eller vem som vinner fotis-EM.

De bara är. Och gör som de alltid gjort.
Och så är det bra med det! 




Vid bryggan har en näve blåstång flutit i land och torkat i solen.
Det påminner mig om att jag i år minsann skall gå ut i viken och samla in 
tång att torka. Lite sent ute är jag (igen) för det skall visst göras i maj
eller juni, men då jag är tillbaka om någon dag, där är det 
First Thing To Do.

Jag lider själv av lindrig hypotyreos och just att käka alger med höga 
jodhalter kunde lätta på symptomen. 
Mina sköldkörtelvärden ligger precis i nederkant, 
med nöd och näppe inom "normala-skalan" så någon medicinering har jag inte, 
men att hjälpa till på naturlig väg kanske kunde fungera! 

Och så är det ju intressant att pröva något nytt!

Som havets ek.
'Quercus marina', som redan de gamla grek...romarna
kallade blåstången.

Det får bli sommarens nya smakupplevelse.




Men innan jag åter är där, så blir det lite 
fixande och grejande med än det ena, än det andra.
Praktiska ting att ta itu med.

Innan det blir lite dags att ta sig ut till klipporna igen
för en stund av...
...allt det fina sommaren har att erbjuda. 

Längtar redan nu, fast jag precis lämnade det.

Ja, ja...det är nu så det är!