SISTA AUGUSTI

- 31 AUGUSTI 2019 -




Kanske har jag nämnt det, men den här sommaren har rusat iväg, tycker jag. 
Precis just var det ju påsk och nu traskar jag runt i skogen och plockar svamp allt vad
jag hinner. Ikväll blir det en småskalig kräftskiva och innan det skall jag försöka
hinna plocka bort att tusen älgflugor - de som alltså inte lossnade i duschen...

Skulle förmodligen älska skogen en varm sensommardag än mer om det inte var för de
där otrevliga krypen som iglar sig fast på en...yäk.

Men lite svamp blev det på korgbotten ändå. 

Vi har ju haft det relativt torrt här i skärgården så i alla fall i min skog kan jag glömma
det där med kantareller i år, men soppar verkar det finnas.
Skogen är ingen typisk sopp-skog, egentligen ingen bra svampskog alls, 
men det oaktat så kom jag hem med en liten samling av olika soppar. 

*

På bilden längst ner finns min "halloween-svamp" tegelsopp.
Många kanske inte plockar soppar som "blånar" som min mamma
kallade det, det vill säga de blir mörka när man skär i dem, 
och nästan svarta när man steker dem. 
Är ju ingen stor vän av halloween med all tingeltangel i orange/svart som tutas ut 
men så långt kan jag sträcka mig att jag tänker bjuda på en orange-svart-svampsås
till pastan när det är dags och lämnar all annan till den helgen kopplad
orange-svart-(plast)rekvisita o-köpt. Men det är tid dit. 
Idag är det venetiansk afton, villa-avslut och som sagt för
min del också kräftskiva. Nam! 

Sista augusti idag hörni. I morgon är det officiellt höst. 

*

Tegelsoppen hör till släktet strävsoppar. De är ofta lite mer fasta i köttet 
än andra soppar. Tegelsoppen blir alltså grå till nästan svart när man tillreder den.
Strävsoppar kräver lite längre tillredningstid än tex Karl Johan och smörsopp.
Tillred strävsoppar gärna i 15-20 minuter - därför rensar jag de
separat från de andra och steker upp dem skilt. 




HELT RANDOM TANKAR

- 25 AUGUSTI 2019 - 






Idag hade det varit min mammas födelsedag - om hon levat än. 

Det är snart tolv år sedan hon dog, och även om sorgen inte längre finns kvar som den en gång var,
så finns en slags saknad som stundvis ploppar upp och gör sig påmind. 
Tänker ofta på att sorgen efter någon kär person är gemensam med alla de som sörjer hen. 
Men saknaden efter densamma är annorlunda. Den blir mer privat - 
och på något sett mer intim från person till person. Från när till kär. 

*

Jag har kanske nämnt det innan att jag, som så många andra med mig, funderat på att lägga ner
det här med att blogga till förmån för de snabbare och effektivare sätten att vara 'social' på 
diverse sociala medier, men senast idag då jag gav mig tid att läsa egna inlägg från 
år tillbaka så insåg jag bloggens verkliga värde. 

Värdet ligger inte i antal läsare, inte i mängden inlägg, inte i något sådant som någon annan 
kan mäta. Det verkliga värdet ligger i själva bloggens spann över tid. 

Jag kan tycka att det är lite ledsamt att man inte längre lika mycket kommenterar i de bloggar
man besöker som man gjorde förr. Så länge har jag bloggat att det formatet ersatts med 
snabba hjärtan och tummar upp.
Jag är precis som alla andra. Inte ett skvatt bättre själv. 
Jag tummar och hjärtar, men kommenterar rätt sällan. 
På det sättet är jag en produkt av vår tid. 
Som så många andra. Vi anpassar oss, vi opportunister. 
På gott och ont. 

Jag kan inte vrida klockan tillbaka till tiden då det fanns - just tid - för kommentarer. 
Då tid - och lust - fanns att föra en slags dialog mellan oss likasinnade på nätet som inte kände 
varann alla gånger, men som kände en samhörighet. 
Jag känner ingen samhörighet med de som tummar eller hjärtar en enskild bild.

(förlåt...till all tur är de flesta av mina fb-vänner också vänner i den fysiska verkligheten
och faktiskt rätt ofta kommenterar mina bilder då vi ses IRL.)

De bara bekräftar något, men ger inget. Inte egentligen. Inte på riktigt. 
Jag vet ju själv hur lättvindligt jag kan låta tummen klicka
ett hjärta hit, en tumme upp dit. Men jag känner absolut inte samma
gemenskap som om jag skrivit ner några meningar i en kommentar.
Och kanske fått ett svar. 
Inte bara en instagram-dialog:

- Wow tycker @någon
- Tack, @någon.


Artigt men tomt. 

*

Är de sociala medierna som livet? Visst är de? 
Förr, för länge sedan, stannade man utanför butiken för att 
prata bort en stund om ditt och datt om inget viktigt eller speciellt men det var en dialog i alla fall. 

Sedan blev allt så brått att man ofta bara ropade ett snabbt hej, eller höjde handen till en vinkning. 
Var man bara på håll bekant kanske man bara glodde ner i asfalten och gick vidare. 

Håller de sociala medierna på att gå samma öde till möte som skett i det verkliga livet. 

Är bloggar snäppet djupare diskussioner över en kopp kaffe eller ett glas vin som 
ingen längre har tid till? 

Är facebook det där utanför butiken där man träffar bekanta och utbyter några 
snabba fraser om väder och senaste händelser innan man hastar med sina 
plastkassar till bilen och hem till sitt. 

Är instagram det där snabba hej:et eller den lyfta handen till en snabb hälsning?

Är snapchat bara en snabb blick till en nästan okänd. Eller som de själva marknadsför sig 
själv som: 


'The fastest way to share a moment'.

Ett ögonblick - och så är allt borta igen. 

*


Däremot. 

Jag har faktiskt roat mig av min egen blogg idag.
Ja, ja...jag vet låter lite självgott - men så är det inte. 
Jag inser bara vilken liten skattkista av närhistoria en blogg över tid 
ger oberoende av inriktning. Vi strösslar mängder 
av samtid som kommer att bli historia i våra bloggar, vill vi eller inte. 

Redan nu, efter tolv år (!) av bloggande, börjar jag skönja
en historik. I bloggens utseende när den började. Hur den ser ut nu. 
Så mycket mer än bara bilder och text kan tolkas i en blogg som tillåts leva. 

Så gott folk. Sluta inte blogga. 
Det är här tankar och funderingar, 
värderingar och förändringar förankras.
Och i framtiden kanske analyseras?

Och om inte annat - för en själv.
Det är skoj att läsa vad man skrev för 5 år sedan eller 7 år sedan.
Även om inte allt kommer på pränt, så kan man själv 
minnas så mycket mer. 

Att blogga är guld! 

*

Ja, just det....hägrarna på bilderna har inget med något att göra.
Mest kanske bara att jag trots allt blivit en snäppet bättre
fotograf över tid....också det bloggens förtjänst! 

Puss å gonatt alla därute.

Glöm inte att era berättelser och tankar är alla värda att komma på pränt. 




KOKBOKEN MED STORT K

- 22 AUGUSTI 2019 _



Under årens lopp har jag rensat i högen av utrivna recept, nerkladdade handskrivna 
lappar (några finns kvar) och kokböcker. Jag har haft kokböcker till förbannelse.
Det och trädgårdsböcker. 
Nu är det länge sedan jag köpt en kokbok. Har kvar mina tre (!) trotjänare och
så finns ju internätet - right? 


Först hörde jag en recension, sedan läste jag en annan om den här boken och den 
lovprisades så till den grad att jag kunde inte låta bli att...ladda ner den. 

Och jag säger bara - funderar du på att kanske börja äta mer vegetariskt, känner du att 
den där vardagsmatlagningen suger och känns bara skittrist, och skall du bara köpa EN
kokbok i höst. Då är det här Den Boken, Kokboken med stort K du skall köpa

Jaha, jaha...vad är nu så extra med den då? 
Det utkommer väl tretton kokböcker i dussinet varje dag, året runt, tänker du.

Men si, den här kokboken är 
g e n i a l i s k! 

Jag har (haft) mängder av kokböcker med de mest fantastiska recept, men så 
har jag en eller högst två gånger lagat den där uuuunderbara maträtten som skulle ha
femton lite speciella kryddor som jag köpt, för det står så i receptet, och 
aldrig använt efter det...Känns det igen? 

Det geniala med den här boken är att man gör ett, jag vill inte kalla det storkok i sin traditionella
bemärkelse utan mer som ett storkok av baser till de maträtter vi skall tillreda de följande dagarna. 
På så sätt blir det inte allt som om man äter samma sak - för man gör så olika saker av basen.

Jag har väl stundvis kastat mig riktigt husmoderlig ibland och storkockat på söndag en jättegryta 
eller en megasoppa - men senast på tisdag börjar det kännas lite tjatigt med samma mat.
Även om det är enkelt - så är det också urtråkigt. 

Den här boken bygger på att man lagar grunder, som i restaurangkök typ,
och så förädlas de till olika rätter som tar en halv timme att tillreda.
Och det bästa - de jag lagat hittills har varit gudomligt goda! 

Den här veckan började jag med att laga en jättekastrull med tomatsås. Bara att skala 
och skiva 12 vitlöksklyftor, liksom. Ingen liten sats. Och av det blev det
kanske den genom tiderna godaste pastasås! Och en urgod Melanzane alla parmigiana. 
Det är den på bilden överst. Och gratinerade avokadon och indisk paneer med tikka masala
som är så god att jag inte är säker om jag inte svalde tungan i samma veva! 

Och så kanske det bästa. Eller nej, här är allt bäst. Men en smart sak till
med boken. Längst bak finns färdiga inköpslistor till veckans stor-bas-kok. 
Men dessutom står där i listan vad man behöver annat men som man kanske har 
hemma i sina skafferier och skåp. Bara att snabbt checka upp utan att behöva lusläsa
recepten. Och så kan samtliga recept enkelt göras veganska - det tipsas också om
hur det går till. Nämen fatta - hur smart är inte den här boken?

Läser att Ylva Bergqvist som är kock, skribent och ekonom - men jag tror baske mig 
att det bor en liten ingenjör i henne också - på det bästa av sätt. 
Gillar sättet hon tänkt till.
(Annars kan jag tycka att ingenjörer är lite...omständiga, men det är en annan historia.)

Men ifall det inte blivit klart.
Det här är kanske bästa kokboken ever! 

Ps. Följer jag hennes recept så har jag vardagsmatsidéerna fixade för
ett kvartal framöver. 

Bara det, liksom.







HÖSTENS DIS OCH DIMMA

- 21 AUGUSTI 2019 - 





Våren är fin. Sommaren är skön.
Men hösten - den är guld! 

(Vad vintern är må vara osagt...heh) 

Min årstid börjar alldeles strax, vi ligger så i startgroparna för allt det vackra!

September och oktober är de vackraste månaderna tycker jag.
Höjdpunkten på mitt år, så är det bara! 

Jag älskar disiga morgnar, mörknande kvällar, svala vindar och så alla
dessa fantastiska mättade färgerna i naturen. När det grälla får ge vika för
det subtila. När naturen åter doftar jord och fukt. 

I år har jag fört min förtjusning för hösten ett steg längre och 
har sparat ett par veckor semester att ta ut när hösten (förhoppningsvis) 
är som vackrast. Än är det någon vecka kvar innan jag får ta er med på en
höstresa som tar oss - nåh -dit näsan pekar. Lite är planlagt och 
planerat, det mesta inte. Det får bli som det blir. 
Så jag redan längtar! 

Börjar redan lite otåligt pilla på tält och sovsäckar.
Spritkök och vandringsskor. 
Rastlösheten pyr inom mig. 

Snart! 

FOTOUPPDRAG

- 19 AUGUSTI 2019 -


Tacksam och glad är jag ju som fått den senaste tiden ränna på en hel del
olika fotouppdrag - det har varit verkligen lärorikt och skoj! 

Till en av projekten hörde att föreviga naturen som sakta tar över
övergivna gamla skogstorp och andra byggnader. 

Jag har förvisso gärna med min hund då det bara är möjligt.
Hon har bara en tendens att vara en liten linslus....