VI ÖVERVINTRADE...


Tänk att det ändå varje vår känns lika underbart att bära fram utemöblerna 
och lite starta upp en ny sommar! 
Även om vi i år inte direkt blivit bortskämd med soliga och varma dagar så 
är det alltid bättre så här än fjolårets snöslask till första maj. 

"Vårblommarna" på terassen kan möjligtvis tyckas aningen risiga och grå
och eventuellt kan det vara så att man inte på direkten kommer att tänka på 
vår och skira pasteller när man ser mina krukor. 

Men så är de också fjolårig lavendel som övervintrat i stugan.
Även om jag förstår att man kan ställa sig lite skeptiskt till det hela,
men det är faktiskt liv i dessa rishögar. 
De har alltså övervintrat inne i stugan (som inte är uppvärmd) och 
utan bevattning (för ingen har varit där på hela vintern), så nu återstår bara att 
se om det blir nåt av de här? 

Men ja...fräschare vårblomster har man ju sett på folks terrasser...








Å andra sidan, det är ju rätt ruggigt och grått i övrigt också ute i skärgården
så här års. Inga löv har spruckit ut och här finns inga gräsmattor som grönskar.
Ljungen, som växer överallt, är ännu grå och risig även den. 

Men viken glittrar blå och vikens bevingade invånare är alla på plats.
Till och med uttern som jag bongat för ett par år sedan visade sig i år igen. 
Vad skoj om den skulle bli stationär i viken, den med. 




Och Aida, här med den något pinade minen då trimningen är på hälft.
Hon har inte så mycket emot själva trimningen bara att det är slött då det tar så lång tid
och man hellre skulle vilja lägga sig i solen och bara mysa.
Vad en liten hund ändå hamnar att utstå...



Ett kärt återseende efter övervintrandet i lådan i lidret var de här "automat-vattnarna" som jag 
bara inte kan tala varmt nog om. Och även om jag orerat en del om dem genom årens lopp, 
så vill jag än en gång lyfta fram dessa små krukbevattnare och hur genialiska i all sin enkelhet de är.

Bara att stoppa ner en eller några, beroende på krukans storlek, i myllan och andra änden i en
behållare med vatten och det enda man behöver se till är att vattenbehållaren hålls full.
Helt suverän för oss som inte har eller inte vill besvära någon att sköta om sina krukväxter 
medan man själv är på annan plats. 

Mina rishögar till lavendel fick sina Blumat-automater så det skall inte i alla fall
falla på avsaknad av bevattning, då jag inte är på plats,  om de tar sig eller inte. 



Slutligen invigdes både våren, de utsläpade sommarmöblerna och de övervintrade plantorna 
med lite skumpa och struvor. 
Och jag känner, som så ofta, att lyckan med en liten undangömd del av världen, som
bara är ens egen, är att här får det bli viktigt med att fylla på vatten i fågelbadet, här får 
man gå och smeka sina växter och tala till dem. Här får man sitta och glo på solnedgångar 
och bara lyssna till vinden i furorna. Här är, för en liten stund, världens all ondska 
och alla olösta problem, lite längre bort än de är till vardags. Här går tiden lite långsammare,
andetagen är djupare, lugnet mer påtagligt. 

Jag tittar på mina risiga, men dock övervintrade lavendelplantor, petar på
de grå buskarna och letar efter knoppar som lovar grönska, jag räknar in fåglarna
i viken, dammar av möbler, välkomnar alla de som övervintrat - de som klarat sig.

Så slår det mig.

Tänk om växter och djur hade makt, om de kunnat - hade de
också då tittat på mig på samma sätt:

Tänk, hon är här igen. Hon överlevde ännu en vinter! 

NYFÖRLÖST...


Ja, alltså...inte på det sättet. Det förstår ni juh?!?!!!
Med tanke på min ålder, som för tillfället mest förser 
mig med varma vallningar och svettdroppar i pannan, så är
det inte förlossning av barn som jag talar om. 
Tack och lov! 
Nej, i mitt fall är det mera frågan om känslan som lite kunde likställas med 
en förlossning när jag äntligen begrep att det bästa jag kan göra är att trycka 
på enter och lämna in mitt examensarbete. 
Känslan att ha krystat fram en jättebebis - i veckor - var påtaglig.

Nu är det bara att vänta på att få sin 'bebis' poängsatt - godkänd eller inte.
Den biten tar vi sedan när den dagen är.

*

Nu har jag äntligen landat ute i skogen, vid havet och skurat rent i
hela stugan efter mössens vilda vinterparty.
Passade samtidigt på att minimera grejerna i stugköket när jag nu
engång var igång med att plocka ner allt från hyllor och skåp. 

Det var en verkligt skön känsla, nästan som en lättnad, att bara plocka
tillbaka dryga hälften av grejerna. Det yttepyttelilla köket kändes
plötsligt nästan rymligt med sina luftiga hyllor och halvtomma skåp. 
Att inse med hur lite man klarar sig här ute på stugan får en 
verkligen att fundera över mängden grejer man alldeles i onödan 
har drällandes i sina skrymslen och skåp därhemma. 

Nu när mina vårens projekt och studier som jag roar mig med utöver mitt vanliga
jobb är rodda i land, så skall jag nog ta itu med det här med att rensa
upp därhemma med nya tag igen. 
Nästa weekend får bli en "ta-hand-om-hemmet-weekend" för sedan blir det några 
helger då jag är på språng igen. 

Men precis nu är jag här där solnedgångarna alltid är som allra vackrast, 
tiden går lite långsammare och pulsen verkar slå i lite lugnare takt.
Och man kan andas lite djupare och för varje andetag få lite mer syre i sig.

Det är de vackraste av platser jag vet. 
Och jag kanhända är bara en liten aning subjektiv i min åsikt. 
Inte mycket - bara lite. Så lite att det knappt kan räknas. 

GOSH...

Ja, jösses så få timmar det just nu finns i mitt dygn.

Men jag visste ju om det, att våren skulle bli så här. Och det är alldeles underbart.
Bloggen, den får tyvärr se sig degraderad i viktighets-rangordning för stunden.

Från kursen vid Hornborgasjön med alla tusentals tranor och svanar och andra fåglar
kom jag hem till Finland för att jobba tre dagar och så åter igen sätta mig på båten 
till Sverige för följande fotoutmaningar. Deltog med min kompis i en workshop
på Kolmården vilket visade sig vara ett riktigt givande foto-veckoslut på många sätt.
Kom hem med en hel del nytt i fotoinspirationsväg vilket alltid känns bra! 

Datumet för inlämnandet av examensarbetet tickar obönhörligt närmare hela tiden, 
och känner att jag skulle behöva justera lite här och lite där än på texten. 
Det är så det är, de där sista minutens justeringarna känns så himla jobbiga.
Man vet ju inte om de egentligen tillför något eller om de bara är totalt onödiga. 

Och ändå är jag där och justerar...

Ja, ja...
Till helgen skall jag iväg och fota fiskar och reptiler så det blir minsann
igen att packa fotoryggsäcken och ge sig iväg. 
Har ett par tidningsartiklar som väntar på att bli skrivna.
Tack och lov för ljusa vårnätter nu, liksom...heh! 
Och en deadline som jag inte riktigt vet om än. Tur det. 
Vet att det är snart, men kanske lika bra att inte veta hur snart...
En är ju tidsoptimist. Hur bra det nu sen är?
Och så var det det där med jobbet som begränsar fritiden så besvärande ibland.

Men till Valborg skall jag se till att släpa ut mig till stugan.
Öppna upp där (ja, jag har verkligen inte varit ute där än i år!)
och bara njuta några dagar, sova med fönstret på vid gavel
mot havet och vakna till flyttfåglar och andra vårljud. 
Tända en brasa för att jaga bort vinterfukten från stugan
och vädra vintern ur sängkläderna. 

Gosh, så jag längtar! 


INNAN SOLEN GÅR UPP...


Det är bara så att vissa morgnar är vackrare än andra. 

Häromdagen var en sådan morgon.

Hur underbart det ändå är där i varma sängen när klockan ringer
tidig morgon, så är det nog onekligen ännu mer värt att släpa
upp sig från sänghalmen och ta sig ut till soluppgången. 

Vi var ett härligt gäng som åkte iväg för att kolla in 
spektaklet med tranorna vid Hornborgasjön.
Och vad kan jag säga - det är rätt så fantastiskt att se dessa tiotalstusen 
tranor och andra flyttfåglar som landar där för att vila och äta upp 
sig innan det är dags att ge sig av vidare till boplatserna.  

Några riktigt tidiga morgnar blev det - och nu blir det en mycket tidig kväll 
för min del. Zzzzz.....



ÄNDRADE PLANER...


Ja. Alltså.

Här borde egentligen vara en bild på senvintrigt frostig skärgård. 
En mysbild på en brasa i nyväckt sommarstuga där sock-klädda fötter 
lojt sträcker sig mot brasans värme medan resten av människorna 
ännu mer lojt smuttar på ett glas (förmodligen alldeles för kallt) rödvin.

Ja. Alltså. Det kunde vara så. 

Men . Det . Är . Inte

*

Så snabbt förändras planerna! 
Medan jag var till butiken för att inhandla det sista inför
vår påsk på stugan lyckades gubben med konststycket
att "bara-gå-till-vedlidret-för-att-ta-ned-en-planka-och-bara-klättra-
lite-upp-och-sedan-tappa-fotfästet-och-falla-handlöst-ner-
på-en-golvbalk-och-slå-sig-gul-å-blå-och-bli-rätt-så-j*vl*gt-öm-i-hela-han.

Myspys på stugan förvandlades till läkarbesök och köp av diverse medikament.
Det blir karl av karln igen, men såpass mörbultat är han att tanken på 
ett par timmar i skumpande bil och lite asketiskt stugleverne just nu
känns lite överuppskattat. Ur hans synvinkel.

Och jag kan ju bara förstå.
Vem har inte någongång haft en kropp som tagit 
riktigt hårda törnar, så man vet ju minsann hur det känns!
Då är man mer än vanligt vänligt inställd till vilka bekväma
rackerier som helst - som innetoa, till exempel. 
Det finns inte på stugan....inte rinnande vatten heller. 

*

Innan dessa ändrade planer trädde ikraft hade jag hunnit fixa en traditionell pasha. 
Jag ä l s k a r pasha, denna finsk-ryska efterrätt
som har sina djupa rötter i den ortodoxa påsktraditionen.


Ordet pasha lär betyda just påsk på ryska, 
vilket är ett språk jag kan aningen knaggligt (läs; absolut inte alls) och således kan 
varken bestyrka eller demolera det påståendet. 
Men det låter fint; Pasha-Påsk! Da! 

Personligen spelar trossamfund eller geografiskt läge ingen roll.
Pasha är gudomligt gott - var och hur som helst! 

Har kört samma recept i snart 25 år! 
(obs - stor sats!) 

Kommer här:

Saften och skalet av 1 citron
4 dl vispgrädde
200 g smör
2 dl socker
2 ägg-gulor
500 g kvarg
2 msk vaniljsocker

(1 dl mald mandel + 1 dl russin)
Jag har aldrig i dessa - men det är helt smaksak.


Vispa grädden i en egen skål.
Vispa också ihop smör och socker. 
Blanda i ägg-gulorna en i taget.
Blanda i citronsaften och det rivna citronskalet.
Rör ihop det med kvarg, vaniljsocker 
(och mandel och russin om man vill ha det).
Rör till sist ner den uppvispade grädden.

Det finns specifika pasha-former, men eftersom jag inte har någon koppling till
den ortodoxa tron och på det sättet inte känner att jag behöver ha de religiösa symbolerna 
med i just min pasha så har jag alltid använt mig av det som jag råkat hitta hemma.
Som kaffefilterhållare och finmaskiga silar eller sådana där lådor som man lagar 
färskost i. Allt där vätska kan rinna ur fungerar. Bara att ha i en silduk i sitt kärl
och tadaaa...man har en pasha-form.

Det räcker med att pasha-smeten rinner av sig i ett dygn,
sedan kan man tippa över pastan på ett serveringsfat, eller som jag
gjort flytta över den i en annan serveringsform. 

Jag tror man i de ortodoxa cirklarna har regler för hur en pasha skall
se ut och hur man skall dekorera den, men jag struntar hejglatt i det
och dekorerar i år min pasha med temat:

"Trädgårdsmästarens längtan"

och gör mylla av smulade Oreo-kex, morötter av sockermassa
och morotsblast av myntablad. 

*

Sade jag redan? 

Jag bara älskar pasha - om också en tesked i taget - för det är
väldans mycket "allt" i en tesked.

Receptet ovan ger  m y c k e t  pasha! 
Ingen orkar äta mycket - såpass mäktig är den här efterrätten.
Jag brukar numera laga halva satsen - och ge bort hälften! 

Men eftersom jag inbillar mig att smaken blir ännu fylligare i en större sats, 
så kör jag fortsättningsvis det gamla receptet. 
Och delar med mig av pashan.

Precis så som jag för tiotals år sedan kom i kontakt med pashan.
Det var någon som hade gjort en för stor sats - och delade med sig. 

*

Nu kan jag ju inte konkret dela med mig av pashan till er. 
Men receptet, det beprövade, det kan jag dela.

Varsågod - och Glad Påsk!