ÄN EN GÅNG; JULENS DOFTER...

…vi har inte bakat pepparkakor i år, för att om vi skall vara ärliga
oss själva och andra så tycker vi kanske lite om degen,
ganska mycket om att baka - och doften, men
ingen som riktigt på riktigt gillar de färdiga pepparkakorna.

Jo kanske om man bäddar in dem i smetig mögelost eller
annat snaskigt. Men som så…nja.
Så pepparkaks-baket röstades ner i år.

Vi övervägde starkt att baka ett gigantiskt hus av pepparkaka.
Men också det föll på arkitektens just då hektiska tidtabell.

Så nej, ingen pepparkaksdoft i år.


Pepparkaka får mig osökt att tänka på gingerbread och lika osökt eller något
så kommer jag då att tänka på tvål.

Har en sådan där liten samling av tvålar som jag typ aldrig nämns använda
men som jag älskar att gå och snusa och dofta på.

Blackpepper & Ginger-tvålen har åkt upp på hyllan nu.
Innan fanns där en ljus, ljuvt blom-doftande en, men vintern till ära
så fick lite dovare och mustigare dofter ta över.


Mustigt var det vid brasan idag också.

Vi säljer julgranar på gården här. Gjort det sedan 25 år snart.
I år är det inte speciellt kallt därute, men en brasa är ju ändå aldrig fel?! 

Lite gamla lastpallar får offra sig. Och hittar man inte skelettet av fjolårets 
julgran där med om man kikar noga?

Det sprakar och doftar.
Och granarna går åt.
Men så är de också handplockade och sågade bara ett par dagar
innan försäljning, så de är garanterat färska! 
Annars hade man inte de som återkommer år efter år efter år 
för att hämta sin gran hos oss.


I köket är det än så länge lite sparsmakat med juldofter.

Mycket av det ligger ännu på planeringsstadiet, ned-plitat på ett rutigt papper
i form av butikslistor och menyförslag.

Även om det mesta på julbordet är så traditionellt som det 
bara kan vara, så vill jag gärna ha med något nytt varje år.

I år blir det något vegetariskt - helt klart.
Och kanske kålrot på nytt sätt.

Vi får se! 


OMFAMNAR STILLHETEN...

…i hemmet medan regnet vräker ner mot fönsterrutorna.
Sitter vid frukostbordet och tittar ut genom dropparna.
Det får gatlyktorna utanför att glittra som små oregelbundna 
prismor utanför mina fönster.

Det är rofyllt på sitt sätt.
Det är inte jul precis, men det är stillhet.

Tassar med bara fötter över slitna plankgolv, känner 
inte ens lust att plocka fram sockorna då det är
flera plusgrader därute.
Plockar lite här,städar lite där, tänder lite ljus 
kokar en fudge som inte blev som den borde och
inser att det knappast stör någon.

På det sättet är det också ganska stilla och skönt.

I ärlighetens namn har jag inte ens julpyntat så mycket.
Absolut inte för att jag skulle ogilla julen - tvärtom.
Jag är en riktig julmänniska, men märker att 
julattributen ändrar från år och från livssituation 
till annan.

På sitt sätt känns det levande och pulserande 
att jultraditionerna också är virila och formbara.

Men just i år så känns det inte så viktigt med all-in.
Eller det känns o-viktigt, fast på ett bra sätt.


Det har funnit år då jag flämtat mig genom adventstiden 
och andfådd undrat om man ens vet sitt eget namn efter jul.

*

Nu är det nästan sakralt lugnt.

Men så har jag också kanske lärt mig att släppa
på kraven. Kraven som ingen annan än jag själv
ställt mig. Ribborna som jag själv höjt år för år.
Tokigt nog.
Nu är jag gammal och vis nog att bara gå sakta
genom adventstiden och julen.

Det får bli som det blir.

För det är faktiskt ingen större katastrof om något inte helt
blir som man tänkt sig.

På något sätt blir det nog fint ändå.
Man har ju det där lite i ryggmärgen, efter alla dessa år.
Att fixa till lite jul.

*

Och här sitter jag, i stearinljusens sken.
Med lite kalla fötter mot det slitna plankgolvet.
Kanske sockor ändå hade varit en god idé?

Kanske hade sockor gett den rätta planera-julen-stämningen ändå?

Sådant där är fast vid så lite.
Ni vet?



GRÖNT ÄR NOG SÅ SKÖNT ÄNDÅ...

…alltså inget nytt där.

Till lillajul plockade jag in några grankvistar och först tänkte
jag dekorera dem med lite pynt, men så blev det och blev och blev.

Och nu tror jag att det får vara såhär i alla fall.

Lite väl sparsmakat så här i juletid kanske, men vilsamt på något vis.

Och efter en rätt så hetsig höst så känns det riktigt välkommet
med riktigt lugna vibrationer. 
Och natur, både som naturlighet och naturnärhet, ger mig den ron.

Sedan jularna blivit mer så där vuxenjular i och med att barnen vuxit upp
så märker jag att jag förhåller mig till julen på olika vis.
Onekligen kan jag sakna en del av 'barna-jularnas' genuina stämning.
Men å anda sidan så välkomnar jag lugnet också.


Nu är det så mycket mindre måsten.
 Så till den grad att jag nästan lite halkat in på nästa våren redan.


Kom på mig själv med att snurra in på några trädgårdssidor och
skrev jag inte upp lite vad som jag skall odla nästa sommar i 
de pallkragar som inte ännu ens finns där på stugan, men
som jag planerar skall finnas.
Kom jag inte på mig med att leta som en toka efter just Min Sekatör,
den enda rätta, för att klippa några grangrenar med.
För Min Sekatör har den rätta trädgårdskänslan - och en kan
få lite små-ångest av att en trodde den försvunnit i flytten.

Trädgård, precis som jul i och för sig, är till 99% känsla.
Stämning.

Kanske det är den vi ständigt jagar.

Känslan av att vara i rätt stämning.


Jag gör det nog.
Utan att jag tänker på det pejlar jag in stämningar.

Idag när jag gick på en sen promenad med hundarna så hade den
första blöta snön fallit i ett par centimeters lager.
Det var genast lite mer jul. Lite mer Rätt Stämning.

Fast snön var blöt och klibbig och så, men det var ändå…snö.

Och någonstans här kopplar min söndagströtta hjärna ihop snö med
trädgård och jag inser att jag tack vare den varma höst lämnat
en del krukor därute.
NU är det nog läge att plocka in dem i vinterförvar.

Så tänker jag, medan stora, trötta snöflingor faller till marken.
Inte singlar stilla ner utan faller. 
Som utan fallskärm.

Men hey - det är också snö. 
På sitt sätt.




ETT INNERLIGT OCH HJÄRTLIGT TACK AV HELA MITT HJÄRTA...

…till Åsa som överraskade mig med en bok på posten här för en tid sedan.
Tusen tack - jag blev så himla glad! 

Och vilken bok sedan! 
För mig som nu redan en tid o-ätit kött så är den här boken 
rena rama guldgruvan! 

Onekligen är det nämligen så att även om man väljer att skippa, eller
minska på köttkonsumtionen så ÄR det i början 
lite knepigt att hitta på något ersättande. 
Det är inte alltid man vill köra med de där wanna-be kötträtterna
som quorn och soja-"kött"-grejs även om de är en välsignelse
när inte alla i familjen faller i farstun för vegetariskt - än.

Vi har det så.

Men den här boken ja! 

När jag bläddrade i den så gjorde den mig så sugen på typ alla 
maträtter att min butik-lista blev rekordlång! 



Och så blev det att när resten av familjen stekte biff så stekte jag lök.
Och så slutade det med att löken hade en strykande åtgång så till den grad att 
jag nästan blev utan själv! 

Det är helt galet gott det här. Helt galet! 


Och så ugnsbakad purjolök…sååå mycket godare än
det ser ut - på min bild i alla fall….;)

Det är så omnomnomnom!!! 

*

Jag har bara hunnit med några få recept från hela boken men redan nu är 
jag är helt såld! 

Det här är just en sådan där kokbok som kommer att ha en 
massa, massa härliga flottfläckar på sina vältummade sidor om
något år.

Helt ärligt - det är länge sedan jag gått i gång på en kokbok.
Nu gick jag! 

Tack ännu en gång Åsa! 
Du vet inte hur den här uppskattas! 







BARA TRE INGREDIENSER...

…och jag bara måste dela med mig! 

Jo, lite motsättningar till mitt förra inlägg och för att riktigt 
visa hur ambivalent jag kan bete mig inför jul så
fick jag för mig att snurra ihop lite julgodis mitt i allt.

Och det här är verkligen något av det enklaste, snabbaste, godaste och
ja…det har liksom allt det här! 
Och så lever det upp till det där att  s n u r r a  ihop något helt konkret.

Tre ingredienser.

"Dubbelkex" - typ Domino.
(175 g eller 13 stycken)

100 g Philadelphia-ost naturel
eller som jag råkade ha hemma, Mascarpone - funkar finfint det med! 

400 g vit choklad
och så lite mörk till garnering, eller så smular man bara ett 
av kexen och strör smulorna över.
Man tar nu vad man har och dekorerar med helt enkelt.

Hur gör man?

Man bankar/smular sönder kexen med fyllning och allt.
Jag körde den något vålsamma metoden med att stuva kexen 
i en fryspåse och gav en hammare åt sonen.
Funkar! 

Så kladdar man ihop smulorna och osten i en bunke
och rullar små bollar av smeten. 
In med dem i kylskåpet en kvart, medan man
smälter den vita chokladen.

Så doppar man bara bollarna i den smälta chokladen,
och dekorerar med det man vill dekorera.

Och ajajajajajaa….vad gott det blir av bara tre ingredienser! 

Och så ser det ju lite 'små-lyxigt' ut också, vet jag!