…vi har inte bakat pepparkakor i år, för att om vi skall vara ärliga
oss själva och andra så tycker vi kanske lite om degen,
ganska mycket om att baka - och doften, men
ingen som riktigt på riktigt gillar de färdiga pepparkakorna.
Jo kanske om man bäddar in dem i smetig mögelost eller
annat snaskigt. Men som så…nja.
Så pepparkaks-baket röstades ner i år.
Vi övervägde starkt att baka ett gigantiskt hus av pepparkaka.
Men också det föll på arkitektens just då hektiska tidtabell.
Så nej, ingen pepparkaksdoft i år.
Pepparkaka får mig osökt att tänka på gingerbread och lika osökt eller något
så kommer jag då att tänka på tvål.
Har en sådan där liten samling av tvålar som jag typ aldrig nämns använda
men som jag älskar att gå och snusa och dofta på.
Blackpepper & Ginger-tvålen har åkt upp på hyllan nu.
Innan fanns där en ljus, ljuvt blom-doftande en, men vintern till ära
så fick lite dovare och mustigare dofter ta över.
Mustigt var det vid brasan idag också.
Vi säljer julgranar på gården här. Gjort det sedan 25 år snart.
I år är det inte speciellt kallt därute, men en brasa är ju ändå aldrig fel?!
Lite gamla lastpallar får offra sig. Och hittar man inte skelettet av fjolårets
julgran där med om man kikar noga?
Det sprakar och doftar.
Och granarna går åt.
Men så är de också handplockade och sågade bara ett par dagar
innan försäljning, så de är garanterat färska!
Annars hade man inte de som återkommer år efter år efter år
för att hämta sin gran hos oss.
I köket är det än så länge lite sparsmakat med juldofter.
Mycket av det ligger ännu på planeringsstadiet, ned-plitat på ett rutigt papper
i form av butikslistor och menyförslag.
Även om det mesta på julbordet är så traditionellt som det
bara kan vara, så vill jag gärna ha med något nytt varje år.
I år blir det något vegetariskt - helt klart.
Och kanske kålrot på nytt sätt.
Vi får se!