KALLA VINTERDAGAR...


Gaaaah....en kan bli så frustrerad så det stänker om det! 
Och eftersom jag inte just nu har någon annan här i min absoluta närhet, 
så får jag väl spy ut min frustration över tangentbordet istället! 

En förkylning kommer väl sällan lämpligt, men just nu känns det extra jobbigt
att vara sjuk när vintern är som vackrast - om än som kallast också. 
Visst skulle jag varit på jobb, men kvällarna är ju redan så ljusa så lite sol hade jag hunnit lapa i mig.

Nu lapar jag inget annat än te och Finrexin. 



Bilderna här tog jag i söndags när jag tog och luftade kameran lite. 
När jag var barn gick jag mina fyra första år i skola alldeles intill 
Vandaforsen, så den här vyn såg jag varje dag då gick till skolan. 

Redan då var det en lite ruff miljö, den har kanske inte blivit mindre ruff 
med åren. En del av byggnaderna kring forsen har blivit renoverade, medan andra
fått fortsätta sitt liv i stilla förfall. 





Skall försöka sätta mig och läsa lite. Har en hel del studielitteratur att beta 
mig igenom, men det känns som om den förkylningsdrabbade 
amöbahjärnan inte riktigt klarar av att ta till sig fakta. 
Gjorde ett försök att skriva på mitt examensarbete, 
men det var inte den bästa av idéer! Det får vänta.
Precis som promenader i solsken får vänta.

Grrr...


SMÅ DILEMMAN...


En god vän till mig är författare och stundvis stönar han frustrerat över avsaknad
av inspiration, men han har lyckats utveckla ett system att få in sig själv på
rätt spår igen. Det är bara att sätta igång. 

Det låter så enkelt när han förklarar hur han gör.
Jag tycker inte det är fullt lika enkelt. 

Just nu är jag otroligt tacksam att jag åtminstone får en del av min inkomst 
från helt vanligt tråkjobb för min inspiration och flow på den mer kreativa sidan
är som bortblåst! Gömd i snö. Borttappad i vintermörkret. Puts väck! 

Jag har förr hamnat i inspirations-svackor och lyckats kravla mig upp 
från dem, så kanske det sker även denna gång, men fy fan så jobbigt 
det är när man är djupast i svackan. Inget man åstadkommer ger minsta lilla
belöning liksom. Det är bara segt. 

Och varför skall det egentligen vara så här? Att man ofta i de mer kreativa 
yrken eller hobbyn ramlar ner i dessa svarta hål där ingen tanke eller idé man
får tag i vill växa till sig och utvecklas. Allt man rör vid blir till en död sten.
En sten som bara tynger. 

Varför är det så?

Varför skall det göra ont att skapa? Kännas så jobbigt?
Eller att vägen, innan det blir något skapat alls, 
stundvis känns så stenig att tassa på? 



Ja-a, till fredag borde jag leta fram på den här inspirationen som 
nu verkat gått rejält vilse i tillvaron. 

Och jag borde bli så mycket bättre på att locka fram den
när den behövs. 

Jobbar på det! 

NJUTER VINTER OCH LÄNGTAR lite VÅR...


Märklig vinter.
Jag brukar säga, gnälla till och med, hur jag avskyr januari och 
februari. Isynnerhet februari.

Men i år har jag inte alls sådana känningar? 
Vad händer? 

Jag tycker det är fint med snö. Mera yrsnö åt folket bara! 
Jag blir nästan barnsligt förtjust över när snön vräker ner. 
Jag älskar att plumsa i snön och dra huvan över huvudet mot vinden.
Jag som knappt har varit kapabel att andas ens i februari så 
ångestfyllt som den månaden har tett sig i många år, och nu 
plötsligt står jag mest överraskad och funderar:

- Va, bara ett par veckor fram till mars? 

Jag förstår ingenting? 

Har mycket på gång och det känns bra. 
Köpte mig på hemvägen en Helleborus som var så fin,
tickar i gång lite vårpirr i knoppen. 
Kroppen däremot är inne på vintermood ännu ett tag tror jag. 
När jag nu mot alla odds verkar trivas i vintern.

Märkligt! 









MÖT ALBIN O.


Av de mer otippade sakerna jag någonsin klickat hem från nätet
är nog Mr Albin O.

Han är ju lite blek, för att inte säga en albino, men snygga drag, det har han! 

Förmodligen hade nog Mr Albin O. siktat in sig på en karriär i något
fancy skyltfönster så jag kan lite ana hans besvikelse över att 
landa i en enkel studio som försökskanin för olika ljussättningar
för porträttfotografering.

Däremot är jag tämligen nöjd med honom. Han har en ängels tålamod
med alla mina försök och misstag att få till de där rätt skuggorna.
Och det rätta ljuset. Utan att trassla in sig i alla kilometer av kablar
som med besvärande tydlighet kommer med det här med studiofotande...

Albin O. har ett synnerligen blygsamt gage med tanke på de timmar
han kommer att få uthärda framför kameran. 
Men han klagar inte. 

Inte än i alla fall.

Aj, vad jag skall roa mig åt i helgen? 
Gissa! 


MERA O-VETE-MAT...


Ja...

Nu är jag lyckligtvis inte den personen som skall ställa upp i 
bäst-på-något-som-helst som har med bakning att göra. 
Jag liksom bakar inte. Någonsin. 

Jag är nu en gång för alla en katastrof i köket när det kommer till att trolla fram
goda - och vackra - bakverk. Not my cup of tea, liksom.

Det oaktat tänkte jag bjuda på ett lite avvikande recept 
Runebergsdagen, och Runebergstårtan, 
till ära som jag testat på i och med min påtvingade 
avstå-vete-grej.

Jag tror ju att det finns andra därute som av orsak eller annan 
inte kan äta vete men ändå inte vill avstå från vissa säsongs-godsaker.

Jag har inga som helst problem att skippa bulle till kaffet. 
Söta bakelser och wienerbröd är inget som lockar mig.
Säsongens fastlagsbullen kan också gärna stanna på butikshyllan.

Men Runebergsbakelse. 
Det vill jag ha! 

På jobbet bjöd grabbarna på traditionell Runbergstårta senaste fredag,
Jag hade inte hjärta att (igen) säga nej tack. 
Dessutom ääääälskar jag Runebergstårta. 

Men jag fick ju sedan inse att det inte var det bästa beslutet 
jag den dagen tagit gällande vad jag skall äta om magen får säga sitt.
Och den sade...

*

Vis av skadan grävde jag fram ett recept på Runebergstårta som 
inte skulle innehålla vete. Och hittade följande:

150 g rumsvarmt smör
1 dl socker 
(eller om man också undviker socker 
så erytriol i samma mängd ) 
2 ägg
1 dl créme fraîche 
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 dl hackade hasselnötter
1 msk psyllium
1 tsk pepparkaks-krydda 
1,5 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker. Tillsätt ett ägg i taget och efter det créme fraîche. 
Blanda torra ingredienser ihop och tillsatt det i smeten. 
Använd muffinsformar eller dylikt och grädda tårtorna i 
200 grader i ca 20-25 minuter.

Dekoration:

Blanda lite färskost (typ Philadelphia) med några droppar pressad citron och
söta med socker och vaniljsocker till lagom sötma. 
Bred en ring runt bakelsen och klicka lite sylt i mitten. 
Jag gav varje bakelse en liten tsk punch (för det var det enda jag 
råkade ha hemma) innan dekoration. 
Det lyfter smaken, jag lovar.

*Njut*