ÄLSKA BLÅBÄR...


...ja det är den tiden på året då skogspromenaden är så där extra givande.

Gick ut i skogen med en korg för det har ploppat upp bilder på kantareller 
på diverse sociala medier och lite hoppfull gällande det skuttade jag iväg.
Dessvärre lyste kantarellerna med sin frånvaro på alla mina "säkra" kantarellställen,
så jag tassade tillbaka och bytte ut den glesa korgen mot en bärhink.

Hunden var salig! 
Hon  ä l s k a r  blåbär och äter mängder från riset när vi är ute i skogen.




Och i år finns det att dela med sig av.
Blåbären är både många och stora.

Medan jag gick där och plockade så tänkte jag att det borde nästan
vara lag på att gå ut i skogen en dag, i alla fall en stund och plocka en liter
blåbär. Skulle jag vara läkare så skulle jag ordinera en timme blåbärsplockning till
varenda en kotte som skulle klara av att gå i en skog.

Det är så skönt för själen.
Inte precis då när man ger sig ut kanske. Inte ens för mig.
Men när man sedan går där i tystnaden och plockar och plockar, 
lite monotont petande. Går lite på måfå hit och dit för att hitta ett fint
bärställe. Glor på marken. Lyssnar på tystnad. 
Händerna som mekaniskt lägger bär till bär till bär.

Då händer det något mellan öronen.

Det blir liksom lugnt och ett ro lägger sig.
Det går inte att förklara - det måste nog bara upplevas.


Så om du bara har möjlighet, gå ut i skogen.
Plocka bär till en paj. Eller mer.

Andas djupt och ta vara på den stunden då hela fokus
är på att lägga bär till bär och låta tankarna forsa fritt.

Det kan låta banalt, och kanske du, som jag, hatade bärplockning när
du var barn eller så. Men ge det en chans.
Något väldigt skönt sker i själen där bland riset. 



Bakade en paj. Med knäcktäcke.
Det sjönk enkelt ner i diverse magar.

Det finns så många sätt att älska blåbär på.
Att plocka dem är ett.

Det finns fler! 
Som paj, och smoothie, och mer paj...

SKRAKAR OCH DRIVVED...


...lämnar klipporna i skogen för någon dag då andra uppgifter pockar på uppmärksamhet.

Packar upp i stan och skriver mail, printar papper, antecknar och 
skriver to-do-listor. Kom ihåg! 
Ljudet av trafik väller in genom öppna fönster.
Jag är inte redo för effektivitet än, vill vara kvar i den där sköna
kravlösa tillvaron på klipporna.



Jag vet att jag kan återkomma, alldeles snart kan jag återkomma, 
och kanske just därför känns det så märkligt att jag reagerar så ändå starkt som jag gör.
Det är som om jag inte än är riktigt mättad på skärgårdshäng.



Skrakens ungar har vuxit till sig och är fortfarande åtta till antalet.
De var fler från början, men det brukar bli glesare i leden under sommaren, men 
nu har de varit åtta ett bra tag.

Undrar om jag någonsin tröttnar på att följa med familjeökningarna i viken.
Knappast! 

Det finns något trösterikt i denna cirkel av liv som återkommer varje år.
Samma sak, samma lunk, samma upprepning.
Och lika vackert varje gång. 
Det kvittar dem om det blev en Brexit, eller vem som vinner fotis-EM.

De bara är. Och gör som de alltid gjort.
Och så är det bra med det! 




Vid bryggan har en näve blåstång flutit i land och torkat i solen.
Det påminner mig om att jag i år minsann skall gå ut i viken och samla in 
tång att torka. Lite sent ute är jag (igen) för det skall visst göras i maj
eller juni, men då jag är tillbaka om någon dag, där är det 
First Thing To Do.

Jag lider själv av lindrig hypotyreos och just att käka alger med höga 
jodhalter kunde lätta på symptomen. 
Mina sköldkörtelvärden ligger precis i nederkant, 
med nöd och näppe inom "normala-skalan" så någon medicinering har jag inte, 
men att hjälpa till på naturlig väg kanske kunde fungera! 

Och så är det ju intressant att pröva något nytt!

Som havets ek.
'Quercus marina', som redan de gamla grek...romarna
kallade blåstången.

Det får bli sommarens nya smakupplevelse.




Men innan jag åter är där, så blir det lite 
fixande och grejande med än det ena, än det andra.
Praktiska ting att ta itu med.

Innan det blir lite dags att ta sig ut till klipporna igen
för en stund av...
...allt det fina sommaren har att erbjuda. 

Längtar redan nu, fast jag precis lämnade det.

Ja, ja...det är nu så det är! 







SKRAKAR OCH DRIVVED...


...lämnar klipporna i skogen för någon dag då andra uppgifter pockar på uppmärksamhet.

Packar upp i stan och skriver mail, printar papper, antecknar och 
skriver to-do-listor. Kom ihåg! 
Ljudet av trafik väller in genom öppna fönster.
Jag är inte redo för effektivitet än, vill vara kvar i den där sköna
kravlösa tillvaron på klipporna.



Jag vet att jag kan återkomma, alldeles snart kan jag återkomma, 
och kanske just därför känns det så märkligt att jag reagerar så ändå starkt som jag gör.
Det är som om jag inte än är riktigt mättad på skärgårdshäng.



Skrakens ungar har vuxit till sig och är fortfarande åtta till antalet.
De var fler från början, men det brukar bli glesare i leden under sommaren, men 
nu har de varit åtta ett bra tag.

Undrar om jag någonsin tröttnar på att följa med familjeökningarna i viken.
Knappast! 

Det finns något trösterikt i denna cirkel av liv som återkommer varje år.
Samma sak, samma lunk, samma upprepning.
Och lika vackert varje gång. 
Det kvittar dem om det blev en Brexit, eller vem som vinner fotis-EM.

De bara är. Och gör som de alltid gjort.
Och så är det bra med det! 




Vid bryggan har en näve blåstång flutit i land och torkat i solen.
Det påminner mig om att jag i år minsann skall gå ut i viken och samla in 
tång att torka. Lite sent ute är jag (igen) för det skall visst göras i maj
eller juni, men då jag är tillbaka om någon dag, där är det 
First Thing To Do.

Jag lider själv av lindrig hypotyreos och just att käka alger med höga 
jodhalter kunde lätta på symptomen. 
Mina sköldkörtelvärden ligger precis i nederkant, 
med nöd och näppe inom "normala-skalan" så någon medicinering har jag inte, 
men att hjälpa till på naturlig väg kanske kunde fungera! 

Och så är det ju intressant att pröva något nytt!

Som havets ek.
'Quercus marina', som redan de gamla grek...romarna
kallade blåstången.

Det får bli sommarens nya smakupplevelse.




Men innan jag åter är där, så blir det lite 
fixande och grejande med än det ena, än det andra.
Praktiska ting att ta itu med.

Innan det blir lite dags att ta sig ut till klipporna igen
för en stund av...
...allt det fina sommaren har att erbjuda. 

Längtar redan nu, fast jag precis lämnade det.

Ja, ja...det är nu så det är! 







KRÅK-CAJANDER...


Vänner och bekanta på Facebook vet redan att Cajander varit 
borta några dagar. 
Det var på morgonen innan jag åkte hit ut till stugan, som Cajander
syntes till sista gången.

Kråkan hade ju tagit lite längre och längre flygturer och
på nätterna visste vi inte längre var den sov.
Den behövde mindre och mindre serverad mat, så
det kan ju hända att det vilda i dess natur tog över.

Eller så tog naturen över på annat sätt.
Vi har i trädgården i stan en rävmamma som mager stryker omkring på nätterna
och faktum är att en halvvuxen, tam kråka int är ett alldeles för svårt
byte för den.

Det var ju aldrig min, eller vår, tanke att skydda Cajander från livet.
Vi ville ge den en chans till bara då boet rasat. 
Där hade den inte haft en chans. 

Hur som helst så är nog sommarberättelsen om Cajander nog slut här.
Vi kommer knappast att få veta vad som hänt, det är ju så.

Men det har varit lärorika och roliga stunder med den lilla kråkungen.





ZUCCHINISOPPA...


Tänkte bjuda på ett recept som är lika gott som det är enkelt.

Jag menar när har man liksom inte lök, vitlök och zucchini hemma?
Precis! Tänkte väl det.

Och bara sommaren lider mot skördetider så har alla de som odlat zucchini 
alltid zucchini hemma. Alltid! 

Den här soppan är i sin simpelhet väldigt god just så som den är.
Men det fina i kråksången här är att de som vill ha något "tuggigt" i sin soppa
så kan fylla på. 
Jag äter ju inte kött, men grabben min brukar steka upp lite hönsbitar och lägga i.
Ibland har vi i räkor. Och halloumiost.
Den är så mild i sig att den inte skär sig med andra smaker.

Men utan att babbla desto mer. 
Receptet:

1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor 
Knappt kilo zucchini 
8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar

Finhacka lök och vitlök, fräs i rikligt med olja utan att det tar färg.
Låt den tärnade zucchinin fräsa med någon minut innan man 
häller buljongen över. Låt koka tills buljongen är riktigt mjuk, 
typ 10-15 minuter.

Mixa soppan.

Den här soppan blir härligt krämig som så, men 
om man vill lyxa till det så kan man ju alltid hälla i den där
skvätten grädde om man vill.

Och tadaaa...mat blir inte enklare än såhär.

Och så dukar man upp och var och en fyller på
sin soppa med det man vill.

I min tallrik åkte det denna gång i lite 
överbliven tångkaviar. 

*

Som ett tips till enkel sommarmat när man helst inte står inne vid
spisen längre än de där 20 minuter det tar att snurra ihop den här soppan.

*

Ja just det ja,

så har vi svanfamiljen som visade upp sina ungar häromdagen.

Hur fina?!!!