MYS I STUGAN

Jag bara måste få dela med mig av den underbara stämning som infinner sig i Lilla Stuga I Skogen. Det är så tyst, det doftar så skog och hav, det är bara balsam för själen. Min i allafall...
Jag tror att min älskade lilla hund har precis samma tankar där hon myser i stolen brevid.
(Nejdå, hon läser inte så värst bra *fniss* jag kan däremot sitta här och läsa hur länge som helst:))

Och sträcka fötterna mot brasan och bara vara i tystnaden.

Jag har själv ritat den öppna spisen, här stod tidigare en grå tingest i täljsten (väldigt vanligt i finska stugor...) så rysligt ful och alldeles för effektiv för den lilla stugan. Jag vill kunna mysa brasa - inte bada bastu efter en famn ved! Bastun har jag på annat håll!

En duktig murare murade upp denna åt mig för ett år sedan. Och jag tycker den är underbar! Den förra knackade jag täljsten för täljsten loss själv, numrerade stenarna bar ut eländet (sten för sten) och sålde den vidare. Vi kvinnor kan nog! Det får man bekräftelse på i så många härliga bloggar! Skall skärpa mig och få ihop en liten lista på de bloggar jag brukar smurfa omkring på. Det får jag återkomma till med bättre tid:)

Kram till er alla! M.


KRÄFTSOPPA

Halloj, hoppas veckan börjat bra för er alla!

Här kommer nu reseptet på Kräftsoppan som jag lovade...



Måste kanske förtydliga att jag använder mig inte av alla(s) kräftskal, bara de osugna liksom. Jag och mina barn hör till dem som gärna äter stjärten och pillar ut köttet från klorna, men resten...nja...I våran familj är det bara gubben då som sörplar i sig allt...

Jo, jag vet vad ni tänker...men för att "försvara" mitt och ungarnas slösaktiga sätt att äta kräftor så kompenserar jag det då med att koka en soppa på resterna.



Och jag vågar påstå, att den är godare än "sörplandet";) - eller vad vet jag, jag "sörplat" ju inte...



Hur som helst, här kommer det:



Kräftsoppa


(det blir ca 4 portioner av dethär)


1 liter kräftskal

500 g räkor med skal

(eller motsvarande mängd skalade, ta då lite mer kräftskal)

1 gul lök

1/2 dl olivolja

3 msk vetemjöl

1 liter fiskbuljong

3 dl grädde

5 cl torr sherry


Skala räkorna. Fräs i en stor kastrull kräftskal, räkskal, lök och mjöl i olivoljan en stund (5 min) Tillsätt buljongen och låt allt koka i ytterligare en kvart. Sila buljongen i en annan kastrull. Tillsätt grädde och sherry.

Koka ner soppan ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.


Lägg en boll av räkor på tallriken och häll soppan försiktigt runt.

Garnera med dill eller gräslök.

Pudra över lite paprikapulver eller om du vill ha lite mera sting lite cayennepeppar.

Om jag använder cayennpeppar brukar jag ännu ösa på med en liten matsked creme fraiche.



Pröva nångång. Funkar lika bra till tex hummerskal som blivit över från nyårsfesten....


Ha en skön vecka alla!

Kram M.

WEEKEND I SIKTE

Hejsan!

Ni trodde kanske att jag legat på latsidan sedan det senaste inlägget - och det har ni HELT RÄTT i! Och jag tänker fortsätta med det ännu hela weekenden! :)

Jag har nämligen varit på jobbrelaterad kurs i veckan och när mina stackars hjärnceller tar emot en så stor mängd ny information på en gång så är det som om de grå små skulle behöva idissla lite på kvällen, och det gör att kreativiteten (och orken) är puts väck! Man är ju inte 20 längre...hehe (...tack och lov höll jag på och säga, för så är det! 40+ är toppen ålder!)

Och nu när jag börjat vara lat, så tänker jag fortsätta med det heeela veckoslutet! Jag åker snart hem och stuvar in min familj + söta svärmor och hunden och mååånga kartonger med kräftor i min lilla röda bil, och så styr jag kosan mot stugan! I morgon skall jag ordna med kräftfrossa för släkten (inte för riktigt alla, en liten del bara).

Detta har också blivit snudd på tradition..."En otraditionell kräftskiva" då vi införstådda helt hämningslöst unnar oss att käka kräftor i mängder! Ingen måttlighet här inte, inga kulörta lyktor, inga snapsvisor, ingen snaps (!) men gott vin och öl, en god paj, massor med levande ljus och en sprakande brasa i en liten, liten stuga i skogen. Det får gärna vara lite storm och regn också...Lite så att två årstider kolliderar.

Och eftersom en sådan otraditionell kräftskiva kräver ett minimum av förberedelser hinner jag kasta mig i korgstolen med fötterna på fårskinnspallen och vifta med tårna framför brasan och läsa senaste numret av "Lantliv" som dök upp på butikshyllan i dag!

Kram till er alla!
M.

PS. I nästa inlägg skall jag dela med mig ett gott recept på kräftsoppa. Man tar lite kräftskal...eller mycket då...och en hel del andra ingredienser. Och den soppan blir supergod! Har gjort så nångång när det blivit hummerskal över...fast, jag ordnar inte hummerfrossa sååååå ofta;).





JAG BLIR HELT TRÖTT I SKALLEN

...och vimmelkantig i mina funderingar...
...av att vara så idélös när det gäller "pimpandet" av köket. Det är klart, det finns ju vissa begränsningar: Köket är litet, det måste finnas kylskåp (stort), spis (tråkig sådan), diskmaskinen (som jag aldrig överger), och dessutom är en stor del av väggarna upptagna av köksskåp som ÄR så praktiska och sväljer massor med allt möjligt som behövs i köket. Dessutom har mitt lilla kök två fönster, vilket ger ett härligt ljus, och som var en av orsakerna varför jag fastnade för just detta hus...Så är det ett genomgångsrum, vilket betyder två dörrar...Och så består den största väggen av muren som förståsigpåare säger att jag inte får spika och skruva upp så mycket grejer på...

Fast jag vill ju inte heller att huset skall brinna upp, så det är väl bara att vara lydig flicka;)


Tallrikshyllan som jag köpt från Indiska för flere år sedan har bytt skepnad från mörkbrun till vit, och så har den blivit shabbad i hörnen. Några smala hyllor har fått samma behandling, men jag vet inte riktigt hur jag vill ha det. Man blir så himla bunden av dessa väggfasta skåp....som ÄR så praktiska. Se, där sade jag det igen;)
Och så ännu en sak...Trots att mina pojkar, minsta, största och äldsta, oftast finner sig väl tillrätta med mina idéer så har jag en liten misstanke om att det kommer att ta dem minst tre år att hitta rätt i köket om jag börjar hemskt mycket flytta på saker och ting och hitta på nya uppbevaringsplatser...Och då vet jag inte om det riktigt är värt besväret...hihii. Så kanske jag lämnar det som det är och satsar på olika "stilleben" på arbetsbänken nu och då istället? Hm, tål att funderas på.
Eller så lämnar jag köket ett tag och tar tag i något annat rum...För jag känner att jag verkligen kört fast här...Jag har ju inte bråttom nånstans...
...annat än ner för att se på nyheterna, så jag är lite ens uppkopplad till verkligheten;) Hehehe.
Kram M.

PAKET PÅ POSTEN

Det är säkert inte särskilt svårt att gissa vad detta underbara paket innehåller? Om jag ändå ger en

liten vink; J U L ...

en vink till: B O K ...



JA!!! Den låg i postlådan idag. Julboken, som jag beställt från http://www.bloominghome.se/

Men vet ni, jag har inte öppnat den än! Jag ville slita upp paketet, och lämna familjen utan mat men sedan behärskade jag mig ;). Och vet ni jag njuter så av den känsla av förväntan som jag har nu. Som på julen när man var barn...Och jag tänker faktiskt hålla mig tills disken är undanstädad, läxorna kollade, hunden rastad och alla familjemedlemmar krypit till sängs...Då skall jag koka mig en kopp kaffe och bara gotta mig i boken:) Mmmm!



Må gott! Kram M.